Basketbol

Türkiye Basketbol Ligi'nin en iyi 10+1 transferi

09 Ağustos 2022 Salı 09:09 - Son Güncelleme 09 Ağustos 2022 Salı 16:49  |  Kaynak : TRT SPOR

Son yıllarda Avrupa'da söz sahibi olan Türk basketbol takımları, yeni sezon öncesi dikkat çekici transfer hamleleri yaptı. Akın Taş, Türkiye Basketbol Ligi'nde öne çıkan transferleri mercek altına aldı.

Her zaman belirttiğim ve özellikle Avrupa basketbol ekolünün altın kuralı şudur: İstikrar başarının yarısıdır. Bunun istisnası hiçbir zaman Avrupa'da yaşanmadı.

Bu yüzdendir ki orta düzey bütçelerle oluşturulan takımların başarısı, yüksek bütçeler ile her sene yeniden kurulan takımlardan üstün gelir.(Ör: 2012 Olimpiacos, 2018 Zalgiris). Tüm bu ayrıntılardan önce temsilcilerimiz için özellikle Avrupa arenasında kadroyu korumak adına yapılan iç transferlerin en az dış transferler kadar önemli bir ayrıntı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Geçtiğimiz sezon hatırlayacağımız üzere temsilcilerimiz tarihimizde hiç görmediğimiz bir başarıya imza atarak, rekor üstüne rekorlar kırdı.

Tam 3 temsilcimizin final oynadığı, 2 temsilcimizin ise kupayı kaldırdığı efsane sezonun ardından kulüplerimiz de yeni sezon öncesinde var olan güçlü kadrolarını daha da geliştirmek adına şimdiden göz alıcı eklemeler yaptılar.

Bizler de bu iddialı transfer dosyalarını, kısa ve olabildiğince tarafsız bir şekilde sunmaya çalıştık.

10 - Alen Omic (Frutti Extra Bursaspor):

Kariyerinin prime dönemini 2015 senesinde Gran Canaria ile geçiren Sloven pivot, hatırlayacağımız üzere yarı final serisinde eşleştikleri temsilcimiz Galatasaray'ın başını en çok ağrıtan isim olmuştu.Anadolu Efes formasını da bir dönem terletmiş bir isim olan Omic; Avrupa'da her ne kadar çok forma giymişse de istediği formu tekrar bir türlü yakalayamadı; ta ki geçtiğimiz seneye kadar.Yine Eurocup'ta olmak üzere bu sefer çeyrek final serisinde Bursaspor'un rakibi olan Omic,pota altında göstermiş olduğu performans ile Bursaspor'un ilgisini çekmeyi başardı ve bu sene kariyerinin ikinci baharını ülkemizde göstermeye çalışacak.

9 - Jaka Blazic (Bahçeşehir Koleji):

Geçmişi başarılarla dolu veteran Avrupalı oyun kuruculardan olan Blazic ilerleyen yaşına rağmen geçtiğimiz sene oldukça parlak bir performans göstererek hala formunu koruduğunu herkese kanıtladı.Euroleague'de Barcelona gibi bir devin de yıllarca formasını giymiş oyun zekası yüksek bir oyuncu olan Blazic; geçtiğimiz sene Alen Omic ile birlikte Cedevita Olimpija'nın ana omurgasını oluşturan önemli bir parça görevi üstleniyordu.Sloven guard bu sene ise yaşının aksine önemli bir meydan okumayı tercih ederek kariyerini bir diğer kupa ile tamamlamak hedefinde.

8 - Angel Delgado ( Pınar Karşıyaka):

Amath Mbaye gibi yırtıcı bir skoreri Anadolu Efes'e kaptıran İzmir temsilcisi, bu sene Ufuk Sarıca önderliğinde alışageldiğimiz yüksek tempolu, ABD'li yırtıcı oyuncular üzerine kurulu oyun tarzını devam ettirme hatta geliştirmek hedefinde.İspanya gibi bir ligde oldukça başarılı 2 sezon geçiren ABD'li uzunun, ligimizde kendisi için en uygun basketbol karakterine sahip Pınar Karşıyaka'da neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz.

7 - Jonathan Motley ( Fenerbahçe Beko):

Geçtiğimiz sezon Rus takımlarının Eurocup'tan ihraç edilmesi ile Eurocup MVP ödülünün kıyısından dönen ABD'li uzunu ; VTB (Rus Kulüpler ligi) 'nin tecrübeli koçu İtoudis kaptı. 4 ve 5 numaralarda oynama ve atletik oyun yapısı ile sürprizlere çok açık bir oyuncu olan Motley üzerinde şimdiden büyük beklentiler oluşmuş durumda.

6 - Ante Zizic ( Anadolu Efes):

Son iki sezonu Euroleague kupası ile taçlandırarak sadece ülkemizde değil tüm Avrupa 'da rekor üstüne rekor kıran Anadolu Efes tarihte başarılamayanı başarmak için kolları sıvadı : Ardarda 3 Şampiyonluk. Takımın işleyen bütün parçalarını koruyarak aslında transfer ötesi bir strateji belirleyen temsilcimiz sadece bir bölgede takıma büyük bir neşter vurdu : pivot pozisyonu.

Daha önce Darüşşafaka ile muhteşem bir sezon geçirmiş olan Zizic, geçtiğimiz sezon Maccabi'de istediği dakikaları alamasa da bu sene onu işleyebilecek Ergin Ataman gibi önemli bir koçla çalışacak .Boyalı alan hakimiyeti ve yumuşak bilekleri ile Efes oyun zincirinde Zizic'in rolünü hep birlikte takip edeceğiz.

5 - Achille Polonara (Anadolu Efes):

İtalyan uzun, neşter vurulan Anadolu Efes 4 numara pozisyonu için biçilmiş bir kaftan.Özellikle dış şut atmayı seven ve buna ilaveten süper yıldız Clyburn'ün savunma açığını kapatabilecek ender oyunculardan birisi olan Polanaro, Avrupa'dan gelen birçok teklide rağmen ülkemizde kalmayı tercih etti.Avrupa'nın gittikçe azalan 4 numara repertuarında oldukça önemli bir tutan yıldız oyuncunun, eğer Baskonia ve İtalyan Milli Takımı'ndaki rolüne benzer bir rol verilirse rakipler için büyük bir sorun teşkil edeceği aşikar.

4 - Dee Bost (Galatasaray) (İÇ TRANSFER) :

Galatasaray hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz sezon takımın başına Pistiolis gibi Obradovic tedrisatından geçmiş bir ismi getirmiş ve yarı finalde Anadolu Efes'i çok ama çok zorlayarak özlenen günlere geri döneceğinin sinyallerini vermişti. Dış atışlarda baş döndüren bir performans gösteren ABD'li oyuncu, NBA dahil birçok lulüpten teklif almasına karşın Galatasaray NEF kulübünün akılcı hamlesi ile takımda kaldı. İkici sezonunda koç Pistiolis ve Dee Bost birlikteliğinin ne gibi başarılara gebe olduğu hep birlikte göreceğiz.



3 - Scottie Wilbekin ( Fenerbahçe Beko):

2018'de Darüşşafaka'yı neredeyse tek başına Eurocup şampiyonu yapan Scottie Wilbekin, ondan sonraki döenmde Maccabi Tel Aviv'e transfer olmuş ve bu takımın liderliğini uzun süre devam ettirmişti.Transfer döneminde Wilbekin için özellikle Barcelona ile büyük bir yarışın içine giren Fenerbahçe Beko ,yazın en flaş transferlerinden birine de bu şekilde imza atmış oldu.Oyunu açan asistör bir guard ile performansının tavan yapacağını düşündüğüm milli oyuncumuz bu sene kendini İtoudis'in oyun karakterinde göstermeye çalışacak.

2 - Will Clyburn ( Anadolu Efes):

Şüphesiz ki tam bir süper star.2019 finalinde bulduğu üçlüklerle Anadolu Efes'i kupa dışına iten Clyburn, kaderin bir cilvesidir ki bu sefer Anadolu Efes rüya takımının kilit oyuncularından biri olacak.Zizic gibi bir defansif uzunla birlikte baş döndüren bir uzun rotasyonu yaratacak Anadolu Efes'te tek kaygı Clyburn'ün aşil tendonu problemi.Geçtiğimiz yıllarda çok uzun süreler forma giyememiş olması bu oyuncunun tek negatif yönü diyebiliriz.

1 - Vasilije Micic ve Shane Larkin ( İÇ TRANSFER) :

Anadolu Efes şüphesiz ki Avrupanın gelmiş geçmiş en iyi ikilisinde sahip.Asist canavarı ,Sırp basketbolunun son dönemdeki en iyilerinden olan Micic ve inanılmaz hızlı penetrelerine ilaveten sınır tanımaz mesafelerden ritmik dış atışlar bulan bir sayı kralı Shane Larkin.

Bu ikiliyi ayrı takımlarda düşünmek ne kadar zorsa, ayrı ayrı dğerlendirmek de bir o kadar zor olurdu.Bu yüzden Avrupa'nın Splash Biraderleri Larkin ve Micic'i takımda tutmayı başaran Anadolu Efes organizasyonunu tebrik etmek gerekir.Will Clyburn ve Polanaro hamlele ile skor opsiyonuna uzun oyuncularını da ekleyen Efes; yeni sezonda neler sergileyecek hep birlikte izleyeceğiz.

Ve tabii ki Dimitris Itoudis (FENERBAHÇE BEKO)

Kariyerinde kazanmadık kupası olmayan, VTB 'de ardarda 9 şampiyonluk kazanan,Euroleague'de 4 final-four'da 2 kupa kazanan Yunan koç şüphesiz ki Avrupa'nın elit birkaç hocasından biri.

Kariyerine Banvit 'teki başarılı sezonu ile başlayan ve Türk dostu kimliği ile biline İtoudis; Djorcevic sonrası bir daha risk almak istemeyen Fenerbahçe Beko yönetiminin en önemli hamlesi.8 seneden bu yana ilk defa play-off dışında kalan sarı lacivertli temsilcimizin başında,Yunan koç için nefes kesici bir kariyer macerasının daha başladığını söylesek abartmış olmayız.

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz