Detay

4. yıldızın ilk sahibi - Derbi hikayeleri 2. bölüm

17 Ocak 2021 Pazar 09:45 - Son Güncelleme 27 Mart 2021 Cumartesi 20:47  |  Kaynak : TRT SPOR

Derbi hikayelerinin ikinci bölümünde, sarı-kırmızılıların 4. yıldızını kazandığı 2014-2015 sezonunun son kader maçı olan Galatasaray-Beşiktaş derbisine gidiyoruz...

2014-2015 sezonu, Türk futbolunun üç büyük devini son ana kadar kıyasıya bir yarışa sürüklemesi ile, futbolseverleri son yılların en büyük heyecanlarından biriyle buluşturdu.

Bir önceki sezonu Slaven Bilic yönetiminde noktalayan Beşiktaş, Hırvat çalıştırıcı ile yola devam kararı aldı. Yaz döneminde, başta Demba Ba ve Jose Sosa olmak üzere önemli eklemeler yapan siyah-beyazlılar, ligde şampiyonluk özlemini dindirme, Avrupa’da ise devlere kafa tutma niyetindeydi. ‘Feda’ sezonuyla birlikte kadrosunu sağlam bir çekirdeğin etrafında şekillendiren Beşiktaş, stadyumunu henüz kullanamadığı için, Başakşehir, Konya ve Ankara’da ev sahibi olacağı hikayelerle dolu bir yıla girdi.

Dünya Kupası’nın ardından İtalya milli takımından ayrılan tecrübeli teknik direktör Cesare Prandelli, Temmuz ayında Galatasaray’a imza atmıştı. Roberto Mancini’nin ardından yeniden İtalyan bir antrenöre emanet olan Galatasaray, Beşiktaş ile rekabetinin yanında, şehrin bir diğer devi Fenerbahçe ile de 4. yıldız için mücadele edecekti. Ligde ve özellikle de Avrupa’da alınan çalkantılı sonuçlar ve ağır yenilgilerin ardından Kasım ayında Prandelli ile yollar ayrıldı ve sarı-kırmızılı ekibin başına Hamza Hamzaoğlu getirildi. Yeni antrenörüyle beyaz bir sayfa açan Galatasaray, üst üste galibiyetlerle yarışın üç favorisinden biri olmayı başardı.

Belki de 2009-2010 sezonundan bu yana, neredeyse her yıl şampiyonluk yarışının kritik virajları iki takım arasında geçiyordu. 2014-2015 sezonu, İstanbul’un üç devini son düzlüğe başa baş halde getirmişti. Trabzon deplasmanında aldığı zafer sonrası lider girdiği periyotta önce Gaziantepspor’a puan kaybeden Beşiktaş, ardından Akhisar Belediyespor deplasmanında ağır yara almış, Konyaspor yenilgisiyle birlikte şampiyonluk iddiasını yitirmişti. Bilic’in öğrencileri, Galatasaray deplasmanına ikincilik iddiasını sürdürebilmek için çıktı.

Son olarak 27. hafta çıktığı Trabzon deplasmanından puansız dönen Galatasaray, bu müsabakanın ardından müthiş bir galibiyet serisi yakaladı. Gaziantepspor, Akhisar Belediyespor, Konyaspor, Mersin İdman Yurdu ve Gençlerbirliği’ni gol yemeden deviren Hamza Hamzaoğlu’nun öğrencileri, 33. haftaya 73 puanla lider girdi. Sarı-kırmızılı ekip, Beşiktaş’ı mağlup ettiği takdirde, Fenerbahçe’nin Medipol Başakşehir deplasmanında puan kaybını bekleyecekti. Senaryo gerçek olursa Galatasaray, Türk futbol tarihinde 4. yıldızı takma başarısı gösteren ilk takım olacaktı...

Türk Telekom Stadyumu’nda oynanacak mücadelenin biletleri satışa çıkar çıkmaz tükenmiş ve futbolseverler, büyük bir heyecanla tarihi derbiyi beklemeye başlamıştı. 24 Mayıs 2015 günü akşamı, mücadelenin hakemi Hüseyin Göçek ilk düdüğünü çaldı ve yıllar boyu unutulmayacak karşılaşmanın başlama vuruşu yapıldı.

Galatasaray: Fernando Muslera; Sabri Sarıoğlu, Semih Kaya, Hakan Balta, Alex Telles; Hamit Altıntop, Selçuk İnan, Felipe Melo, Wesley Sneijder, Yasin Öztekin; Burak Yılmaz

Beşiktaş: Günay Güvenç; Serdar Kurtuluş, Tomas Sivok, Atınç Nukan,Daniel Opare; Kerim Frei, Necip Uysal, Tolgay Arslan, Atiba Hutchinson, Jose Sosa; Demba Ba

Tarihi maça baskılı başlayan Galatasaray, henüz ilk dakikalarda Yasin Öztekin ile bir pozisyonu harcasa da, sezonun flaş yıldızı 11. dakikada üst üste çalımlarla taşıdığı top ve attığı golle takımını 1-0 öne geçirdi. Bu dakikadan sonra baskısını artıran Beşiktaş, önce Demba Ba ile direğe takılmış, ardından yine Senegalli yıldızı ve Tolgay ile Kerim’in pozisyonlarıyla gole yaklaşmıştı. Üst üste tehlikeleri savuşturan Galatasaray, son bölümde yeniden kontrolü eline alarak kendisini rahatlatacak golü aramaya başladı.

Umut Bulut’la kaçan fırsatların ardından Galatasaray, Hamit Altıntop’la atağa çıktı. Hamit’in savunmadan seken şutunu Selçuk İnan indirmiş, top Wesley Sneijder’in önünde kalmıştı. Dakikalar 80’i gösterirken, o sezon Fenerbahçe derbisinde de jeneriklik gollerle üç puanı takımına kazandıran Hollandalı yıldızın müthiş vuruşunda top ağlarla buluştu ve fark 2’ye çıktı. Sneijder, bir hafta önce kendisine Beşiktaş’a karşı golü olmadığını hatırlatan muhabire, “Gelecek hafta göreceğiz” yanıtını vermişti.

Aldığı tarihi galibiyetle puanını 76’ya yükselten Galatasaray, Medipol Başakşehir-Fenerbahçe maçından gelecek sonucu beklemeye başladı. 2-2 biten müsabaka sonrası, son haftayı beklemeden şampiyonluğunu ilan eden sarı-kırmızılı ekip, 20. şampiyonluğuna ve 4. yıldızına kavuştu. Galatasaray adına 2-0 kazanılan Beşiktaş derbisi, şampiyonluğun ikonik anlarının finali olarak hafızalara kazındı.
 

Sıradaki Haber
100. yılında şampiyon - Derbi hikayeleri 1. bölüm
Yükleniyor lütfen bekleyiniz