Detay

Fenerbahçe Beko'da rekorlarla taçlanan "Saras" rüzgarı

20 Mart 2024 Çarşamba 23:07 - Son Güncelleme 21 Mart 2024 Perşembe 00:18  |  Kaynak : TRT SPOR

Fenerbahçe Beko, Euroleague'deki çıkışını Barcelona karşısında da sürdürdü. Akış Taş, "Saras" lakaplı Jasikevicius'un takımın başına geçmesiyle "çabuk" toparlanan sarı-lacivertlilerin rekorlarla taçlanan performansını analiz etti.

Önüne gelen Avrupa devlerini teker teker farka boğarak mağlup etmeyi başaran temsilcimiz Fenerbahçe Beko bugünlerde rekor üzerine rekor kırmakla meşgul. Son olarak Barça'ya da fark atmayı başaran sarı lacivertli temsilcimiz, Dörtlü Final (Final-Four) yolunda çok ama çok değerli bir seri yakalamış oldu. Play-Off’larda ilk 4'e girip ev sahibi avantajı için yarıştığımız tüm rakiplere karşı 2'li averajı elde eden taraf olan temsilcimiz için THY Avrupa Ligi (Euroleague) virajları artık çok daha rahat desek abartmış olmayız.

Hatırlayacağımız üzere sezona yılların kupa gediklisi Yunan koç Dimitris İtoudis komutasında başlayan Fenerbahçe Beko, yaptığı inanılmaz transferlere, kurduğu genç ve elit kadroya rağmen sezon başlangıcını istediği gibi yapamamış, bunlara ilaveten birçok yıldız oyuncusunu da psikolojik olarak kaybetmiş durumdaydı.

Sarı-lacivertliler, Saras'la "çabuk" toparlandı

Hiç beklenmedik mağlubiyetler alarak ligde ilk 10 sıranın dışına kadar düşen Fenerbahçe Beko'da yönetim , takımda neşter vurmaya koç İtoudis'ten başladı ve takımın başına eski oyuncusu Sarunas Jasikevicius'u, nam-ı diğer "Saras"ı getirdi. Lakabını oyun kurucu olarak oynadığı yıllarda 5-6 saniye bandında çok hızlı şut kullanma özelliğinden alan ve Litvanya dilinde "çabuk" anlamına gelen "Saras", Fenerbahçe Beko serüvenine de tıpkı kendine has oyun stilinde olduğu gibi çok "çabuk" başladı.

Daha önce başantrenör olarak Zalgiris Kaunas gibi kalbur altı bir takımla Final-Four 'u görerek son 10 yıldaki en sürpriz sonuçlardan birini elde etmeyi başaran Litvanyalı koçun başarısının altındaki formulasyonunu birkaç paragraf ile açıklayacak olursak;

Liderlik vasfı

Koç Saras şüphesiz ki modern Euroleague'in ortaya çıktığı, yeteneğin çalışmanın henüz önünde olduğu, 2000-2010 yılları arasında Ramunas Siskauskas ve Dimitris Diamantidis ile birlikte en lider özelliklere sahip iki oyuncudan biri. Oyuncu olarak kontrolünü ele aldığı neredeyse her takımı - ki kendisi Maccabi Tel Aviv formasıyla tarih yazdı - zirveye taşımasını bilen Litvanyalı koç, oyunun ihtivasını bilmesi kadar, liderlik özelliği ile de takımları bir perde yukarı çıkaran ender özelliklerden birine sahip.

Litvanya ekolünde en az Sabonis kadar etkisi olan bu Euroleague efsanesini oyuncu olarak izlememiş olan varsa, Fenerbahçe Beko’yu oyun stilini anlamaya çalışırken Saras'ın geçmiş müsabakalarına bakmasını şiddetle öneriyorum.

Psikolojik hakimiyet

Henüz sezon başı olmasına rağmen koç İtoudis tarafından formadan kesilen Melih Mahmutoğlu, Sertaç Şanlı gibi iki kritik ismi takıma yeniden monte etmeyi başaran Litvanyalı koç, bununla da yetinmedi. Barcelona serüveninde aralarının çok çok kötü olduğu bilinen Yunan guard Nick Calathes'i ve adı başka takımlarla anılan Tyler Dorsey'i de iki gömlek yukarı çekmeyi başardı. 

Saras ile canlanan Calathes, top çalma rekoru kırdı

Verdiği güven ve psikolojik destek ile takımdan küstürülen birçok oyuncuyu yüksek katkı verme seviyesine çekmeyi başaran koçun bu anlamda hakkını teslim etmemiz gerekiyor. 35 yaşındaki "kel kartalımız" Calathes de Saras'ın gelişiyle yıldızını yeniden parlattı. Fenerbahçe Beko'nun Barcelona'yı 88-74 mağlup ettiği maçta 13 sayı atan Calathes, 435 kezle Euroleague'in top çalma rekorunu kırarak sarı-lacivertlilerin rekor koleksiyonuna katkı sunmuş oldu.

Genç oyuncu tercihi

2010 lu yılların ortasında Zalgiris çatısı altında Vasilije Micic ve Ronas Jokubaitis gibi toy isimleri birçok basamak seviye atlamayı başaran koç, kolları bu sefer ''bizim gençler'' için sıvamışa benziyor. Ligde Tarık Biberovic'in ve Ömer Ege' nin aldığı süreler ve gösterdikleri performansları göz önünde bulunduracak olursak; bu bağlamda Fenerbahçe Beko ve milli takımımızın gelecekte güzel günler beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra, genç koçun takıma sunduğu en önemli katkı şüphesiz ki asiste dayalı oyun tarzı ve takımda içerde veya dışarda her oyuncudan skor katkısı almasını bilmesini vurgulamamız gerekir.

Ve üst üste gelen rekorlar...

Dile kolay, Fenerbahçe Beko son 4 maçında fark atarak rakiplerini yenmekle kalmadı, Barça'dan önceki 3 Euroleague maçında tam 3 defa üst üste kendine ait skor rekorunu kırdı. Sırasıyla 109-111-118 sayı atarak NBA vari rakamlarla karşımıza çıkan Fenerbahçe Beko'nun kırdığı rekorlar bunlarla da sınırlı değil.

Tüm zamanların 3'lük rekoru bildiğimiz üzere 2022 model Anadolu Efes efsanesine aitti. Bu muhteşem istatistiği bir diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Valencia gibi sert bir defans takımına çok çok rahat bir şekilde devralmayı başardı. Tabiri caizse, 3'lükleri rakip potaya yağmur gibi sokmayı başaran Fenerbahçe Beko, son 3 maçta 113 sayı ortalaması tutturarak rakiplerine muhteşem bir gözdağı verdi.

İlk 4 yarışında Panathinakos ve Monaco ile kıyasıya bir rekabet içinde olan temsilcimiz umarız ki, yeniden gediklisi olduğu Final-Four'da boy gösterecek ve bizleri gururlandıracaktır.  

Sıradaki Haber
Bir futbol ikonu Maurizio Sarri
Yükleniyor lütfen bekleyiniz