Detay

Küllerinden doğan takım: Beşiktaş Emlakjet

09 Mart 2024 Cumartesi 22:54 - Son Güncelleme 09 Mart 2024 Cumartesi 23:31  |  Kaynak : TRT SPOR

Geçen sezon son haftada kazandığı maçla ligde kalan Beşiktaş Emlakjet, bu sezon ise adeta bir peri masalı yazıyor. Akın Taş, parkede 1 yıl içinde yaşanan ve tıpkı renklerindeki zıtlığı çağrıştıran "siyah-beyaz" serüveni kaleme aldı.

Bir takım varsayalım, ligde son sezonununda son maçta kümede kalsın, kadroyu sil baştan revize etsin, genel sekreterini, koçunu değiştirsin hatta başkanı dahi değişsin ve ilk sezonunda başarılı olsun. Mantık ve istikrar parametrelerinin oldukça baskın geldiği Avrupa basketbolu platformunda bunlar hayal gibi gelse de şu günlerde bu peri masalını yaşatan bir takım var: Beşiktaş Emlakjet.

1 yıl içinde yaşanan büyük değişim

Dile kolay bir dönem Carlos Arroyo, Deron Williams, Allen İverson'ların yakın zamanda da milli yıldızımız Alperen Şengün'ün forma giydiği bu basketbol ekolü geçtiğimiz sene son maçta kümede kaldı ve şu an Avrupa kupalarında çeyrek finale yükseldi. Bu açıdan bakacak olursak Beşiktaş'ın son 1 yıl içinde yaşadığı basketboldaki serüveni de tıpkı renklerinde olduğu gibi siyah beyaz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Başarının perde arkası

Bu sıradışı başarı öyküsünün arkasındaki sis perdesini aralayacak olursak elbette ki aslan paylarını da Türkiye' de basketbol menşeili ilk kulüp başkanı olan Hasan Arat ve takımın Euroleague patentli Sırp koçu Dusan Alimpijevic'e vermekte fayda var.

Bu bağlamda futbol ile olan rekabetten ötürü oldukça geri plana itilmiş olan basketbol branşında 3 büyük kulübün içinde basketbol kökenli bir başkana sahip olmak, Beşiktaşlı basketbolseverler için gerçekten büyük bir şans diyebiliriz.

Basketbol genel sekreterliğine getirilen Nedim Yücel'in sezon başında 'Hedefimiz Euroleague' açıklamasının ardından 2016 'dan bu yana ilk defa EuroCup macerasına atılma kararı alan siyah beyazlı temsilcimiz; şu ana kadar gösterdiği performans ile de bu iddiasının ne kadar arkasında olduğunu herkese göstermiş oldu.

Basketbolda yılın sürprizi

Tıpkı Galatasaray gibi son 5 yılda basketbolda küçülmeye giden ve eski ihtişamlı günlerinin uzağında olan siyah beyazlılar için "bu sene basketbolda yılın sürprizi" desek abartmış olmayız. Avrupa'nın en büyük ikinci organizasyonu olan EuroCup'ta önce yenilgi yüzü görmemiş olan Paris Basketbol'u ardından ise çok çok büyük bir sürpriz ile deplasmanda son şampiyon Gran Canaria'yı deviren temsilcimiz aldığı bu dev galibiyet ile geçtiğimiz sene final oynayan Türk Telekom'un da intikamını almış oldu.

Dusan Alimpijevic faktörü

Bu sürpriz başarıda bir diğer aslan payının sahibi olan Dusan Alimpijevic ise sürpriz yapmayı seven yapısı ile oldukça sıradışı özelliklere sahip bir isim. Çok değil 2 yıl önce Bursaspor basketbol ile Obradovic'in dev bütçeli Partizan'ını deplasmanda eleyerek Avrupa'da finale kalan ve "EuroCup'ta Yılın Koçu" seçilen Sırp antrenör; saha içi ve dışındaki hırslı yapısı ve düşük bütçeler ile imkansızın peşinde koşması ile tanınıyor.

Beşiktaş Emlakjet, Euroleague kapılarını aşındırıyor

Biz de bu olağan dışı tabloyu basketbolun dışına birazcık çıkıp matematikle açıklayacak olursak; deplasmandaki bu karşılaşma öncesinde bahis siteleri Gran Canaria’nın galibiyetine oran dahi vermezken, Beşiktaş Emlakjet için 7 oran verildi. Kamuoyunda dahi bu kadar imkansız görülen bir başarıyı elde eden Sırp koçun bu özelliğini ne kadar övsek azdır. Asistan koçluk yıllarında Dallas Mavericks ekibinde yer bulan genç koç, gösterdiği bu olağanüstü performans ile de Euroleague kapılarını aşındırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sert savunma ile fırsatçı ve hızlı ofansif oyun 

Oynadığı basketbol şablonu ile savunmada Yugoslav ekolünden kesitler sunan Beşiktaş Emlakjet, savunma istatistiklerinde Avrupa'da zirveye oynuyor. Defans hattının üzerine eklenen iki yırtıcı isim Jonah Mathews ve Matt Mitchel ile de açık alanda tehlikeli bir kimliğe bürünen Beşiktaş takım kimyası, takımın adaptasyon sürecinin atlatması ile de oyununu 2 gömlek üste çıkarmayı şimdiden başardı. Sert savunma ile fırsatçı ve hızlı ofansif oyun yapısını harika bir şekilde birleştiren temsilcimiz şu ana kadar gösterdiği performans ile adeta parmak ısırtıyor.

Beşiktaş'ın bu çıkışının Basketbo Süper Lig'e etkisi

Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'nun makası iyice açtığı, rekabetin düşmeye yüz tuttuğu Türkiye Basketbol Süper Ligi'miz için 3. ve 4. takımların yarışın içerisinde kalması ülke basketbolumuzun geleceği açısından hayati öneme sahip. Bu anlamda Galatasaray, Beşiktaş, Pınar Karşıyaka gibi kulüplerin lig ve Avrupa'da kendini göstermesi Türk basketbolunun akıbeti açısından çok ama çok elzem bir durum.

Beşiktaş Emlakjet'in bu yükselen performansı kulüp açısından olduğu kadar, Avrupa'da en iyi lig olma yolunda İspanya ile yarışan Türk basketbolu açısından da çok değerli hamle olduğu aşikar.

Umarız ki siyah beyazlı temsilcimiz ligde ve EuroCup'taki başarılı performansını devam ettirerek bizlere hem yeni bir Avrupa kupası kazandırır, hem de bizlere 3. Türk takımını Euroleague arenasında izleme şansı verir.
 

Sıradaki Haber
NBA'de 40 binler kulübünün ilk üyesi: LeBron James
Yükleniyor lütfen bekleyiniz