Detay

Serie A’nın yükselişi

17 Şubat 2020 Pazartesi 18:29 - Son Güncelleme 17 Şubat 2020 Pazartesi 18:39

Seria A'da bu sezon heyecan üst düzeyde. Avrupa'nın önemli yıldızları da artık İtalya'da oynamak istiyor. Milli Takım da performansını düzeltince, lig eski günlerine dönmeye başladı.

İtalyan futbolu her zaman dünyanın en çok takip edilen liglerinden biriydi, ta ki Milan ve Inter’in yaşadığı düşüşe kadar. Juventus dominasyonu, yıldız futbolcuların İngiltere ve İspanya’yı tercih edişi ve genç oyuncu çıkarılamaması İtalya Ligi’nin eleştirilmesine sebep oluyordu ancak bu sezon ivme tam tersine döndü. Serie A hem marka değerini artırdı hem de takipçi sayısını.

Serie A, bu sezon şampiyonluk yarışının en çetin geçtiği liglerden biri.

Juventus, Inter ve Lazio sezonu ilk sırada tamamlamak için mücadele veriyor, Atalanta, Roma, Napoli, Verona ve Parma da Şampiyonlar Ligi bileti için yarışıyor. Milan ise düşüşte olmasına rağmen her zaman potaya girebilecek takımlardan biri. 

Çok değil, 10 sene öncesine dönecek olursak Inter’in Şampiyonlar Ligi kazandığı yıl, İtalya futbolunun zirvede yer aldığı sezonlardan biri yaşanmıştı. 2006’da İtalya’nın Dünya Kupası’nı kaldırmasının ardından gelen 4 senede birçok yıldız İtalya Ligi’ni tercih etmiş ve Jose Mourinho’nun çalıştırdığı Inter Devler Ligi’nde unutulmaz bir zafer elde etmişti. O sene Lucio, Samuel, Sneijder, Milito, Zanetti, Cambiasso Inter’de, Nesta, Seedorf, Ibrahimovic ve kariyerinin başında olan Pato da Milan’da oynuyordu. 

Juventus’un şike tartışmaları yüzünden yeni yeni yapılanmaya başladığı sezona denk gelen 2010’da, Roma’nın ileri 3’lüsünde Baptista, Totti ve Vucinic vardı. 

Sonrasında ise duraklama dönemi geldi. Emeklil olan futbolcular, Milan ile Inter’in yanlış politikaları, Napoli, Roma gibi takımların bir türlü istenilen seviyeye çıkamaması, bunlarla aynı anda gerçekleşen Juventus yükselişi bir anda ligin durağanlaşmasına yol açtı. 

İlgi azaldı, “eski Serie A yok” şeklinde yorumlar yapıldı.

Geçtiğimiz sezon Cristiano Ronaldo’nun Juventus’a transferi ise her şeyi yeniden başlattı. Juventus logosu başta olmak üzere tüm kulüp yapılanmasını değiştirdi, dünya çapında takipçi sayısını artırdı.

Bu sezon ise hareketlenme artık gözle görülür hale geldi. Sezon öncesinde Juventus’a cevap vermek isteyen Inter Lukaku ile anlaştı, devre arasında ise takıma Christian Eriksen katıldı. Teknik direktörlüğe Antonio Conte geldi.

Milan, devre arasında yaptığı Ibrahimovic hamlesiyle çok kısa sürede ilgi görmeye başladı. 

Lazio’nun Simone Inzaghi ile yakaladığı çıkış, İtalyan bir forvet olan Immobile’nin sezon boyunca düşmeyen performansı, Milinkovic-Savic’in tüm tekliflere rağmen takımı bırakmak istememesi, Maurizo Sarri’nin ilginç mizacı ve sürekli deneme yaptığı Juventus’u, Napoli’nin düşüşünün ardından Gattuso’nun göreve gelişi, Roma’daki belirsizlik derken, şampiyonluk yarışı da kızışınca bu sezonun en çok izlenilen liglerinden biri haline geldi Serie A. Belki de, Avrupa’da “heyecan” ve “belirsizlik” açısından Premier Lig’î geride bıraktı.

Şampiyonluk yarışında durum ise şu an eşit. Dün Lazio evinde geçen hafta 2-0 geriden gelerek Milan’ı 4-2 yenen Inter’i mağlup etti. Juventus’taki durum ise biraz daha karışık ancak puan durumunda en üst basamakta yer alıyor. Atalanta, mütevazı bütçesiyle 4. sırada ve sadece ligde değil, Şampiyonlar Ligi’ndeki performansıyla da dikkat çekiyor. Alt sıralardaki takımlar da hareketleniyor. Statlar ise çoğunlukla dolu.
Devler Ligi son 16 turunda İtalyanlar da 3 takımla mücadele ediyor. Napoli, Atalanta ve Juventus çeyrek finale yükselmek için mücadele verecek. 

Bunun yanında, ligin marka değerinin artırmak için çalışmalar da sürüyor. Geçtiğimiz ay Serie A yönetimi 13 yeni stadyum için çalışmaların başladığını açıkladı.

Juventus’un makası açtığı senelerde Inter ve Milan’ın yaptığı hamleler, Napoli’nin istikrarı da kuşkusuz büyük önem taşıyor. Çünkü geçtiğimiz sezon şampiyon olan Juventus, Premier Lig sonuncusu Huddersfield’den daha az gelir elde etti. 

Bu heyecan bu sezonla mı sınırlı kalacak, yoksa geniş bir zamana yayılabilecek mi, kafalardaki en büyük soru işareti.

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Armand Duplantis’in hikayesi: Sadelik ve inanç
Yükleniyor lütfen bekleyiniz