Detay

Sporla Yaşayan Şehirler… Van!

11 Mart 2024 Pazartesi 13:04 - Son Güncelleme 11 Mart 2024 Pazartesi 13:12  |  Kaynak : TRT SPOR

Sporla yaşayan şehirler haber serimizin yeni konuğu Van oldu. Doğunun incisi Van, Van kahvaltısı, Van Gölü, Van Kalesi, Van Kedisi ile anılırken bugünlerde litarütüre giren "SporVan" sözcüğü ile de anılmaya başladı.

123. 727 lisanslı sporcunun bulunduğu Van’da sporcular geçtiğimiz yıl Uluslararası müsabakalarda 16 madalya, Türkiye Şampiyonalarında 30 altın,43 gümüz ve 70 bronz madalya kazandılar.

SporVan projesi kapsamında yeni yapılan ve 2024 sonunda hizmete girecek tesislerle birlikte Van’da 20 antrenman salonu, 13 butik havuz ile 2 çok amaçlı Tuşba ve İpekyolu spor salonunun bulunuyor.

Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Yalçın Özdemir ile hem Vanlı gençlerin, kadınların ve tüm dezavantajlı grupların sportif faaliyetlere katılımlarını hem de Van’da son dönemlerde yapılan büyük spor organizasyonlarını konuştuk.

Van'da "Tour of Van"; Uluslararası bisiklet turu

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Van, Bitlis ve Muş valilikleri, Van Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Bisiklet Birliği ve Türkiye Bisiklet Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen "Tour of Van" uluslararası bisiklet yarışı 7-10 Eylül 2023 Tarihinde yapıldı.

6 Ülke 60 Sporcu

Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Yalçın Özdemir "Tour of Van" ile ilgili şunları söyledi; ‘’Van gölü çevresinde 470 kilometrelik bir parkurda 4 gün süren bir organizasyon oldu. Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından tescil edilen bir parkur burası. 6 ülke katıldı. Türk profesyonel sporcularımız ve diğer ülkelerden katılan sporcularla birlikte 60’a yakın sporcu katılım sağlamış oldu. Elbette profesyonel sporcularımızla birlikte Vanlı hemşerilerimizin de organizasyona gösterdikleri ilgi bizleri çok mutlu etti. Bir yandan tüm Dünyaya şehrimizin ve Van gölümüzün doğal güzelliklerini gösterirken bir yandan da Vanlı çocuklarımız, gençlerimizin hayal dünyalarına yeni pencereler açtık. İnanıyorum ki bu ve benzer organizasyonlar ile şehrimiz çok daha fazla şampiyon sporcu yetiştirecektir.’’

Van Misafirperverliğinde Uluslararası Tenis Turnuvası

Van’da bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Van Akdamar Tenis Cup’da oldukça başarılı geçen bir organizasyon oldu. İpekyolu ilçesindeki 75. Yıl Tenis Kortları'nda 4 kategoride yapılan turnuvaya 6 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Organizasyon; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Tenis Federasyonu (TTF), Van Valilik, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliği ile düzenlendi.

Marka değerimizi artıracak organizasyonlar

Özdemir Van Akdamar Tenis Cup ile ilgili şunları söyledi, ‘’ Bu sene ikincisini düzenledik. Van deyince Akdamar Tenis Cup akla gelsin istiyoruz. Şehrimizin marka değerini artıracak önemli bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. Türk sporcularımızla birlikte Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan, İran ve Almanya’dan toplam 80 sporcu katıldı. Sportif anlamda oldukça yarışmacı ve keyifli müsabakalar oldu. Vanlı hemşerilerimiz de gösterdikleri misafirperverlikleri ile gönüllere taht kurdular. Buradan tüm Vanlı hemşerilerimize teşekkür ediyorum.’’

Van’da geçtiğimiz sene düzenlenen bir diğer önemli organizasyon ise Türkiye Hedef Yarışları Yamaç Paraşütü oldu.

Tuşba ilçesindeki Ayanıs Dağı'ndan eşsiz güzellikte ki Van Gölü Sahiline…

Yamaç Paraşütü ve Paramotor Hedef Şampiyonası 67 sporcunun katılımı ile Van’da gerçekleştirildi. Organizasyonu sorduğumuz Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Yalçın Özdemir ‘’Van kadim bir şehir. Vanlı hemşerilerimiz misafirperver insanlar. Van gölümüz, Van kahvaltımız, Akdamar adamız ile aynı zamanda turistik bir şehiriz. Vanlı gençlerimizin spora olan ilgisi de malum. Dolayısı ile Tenis, Bisiklet ve diğer tüm ev sahipliği yaptığımız organizasyonlarda şehrimizin tanıtımını da katkıda bulunmuş oluyoruz. Bu çerçeve de Yamaç Paraşütü ve Paramotor Hedef Şampiyonası bizim çok önemsediğimiz ve başarılı bir organizasyon olması için çok emek verdiğimiz bir turnuva oldu. Çok şükür gayet başarılı geçti. Adeta bir görsel şölene döndü. Buradan Van Valiliğimize ve Türkiye Hava Sporları Federasyonu Başkanlığına da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Sayın Valimiz tüm spor etkinliklerinde ve organizasyonlarında büyük destek veriyor. Çok teşekkür ediyorum kendilerine. Türkiye Hava Sporları Federasyonu Başkanlığına da teşekkür ediyorum. İnşallah ilerleyen senelerde tüm bu spor etkinliklerimize devam edeceğiz’’ şeklinde konuştu.

SporVan

SporVan projesi kapsamında şehir büyük bir atılım içerisinde. Mevcut tesislere yenileri ekleniyor. 2024 sonunda hizmete girecek tesislerle birlikte Van’da 20 antrenman salonu, 13 butik havuz ile 2 çok amaçlı Tuşba ve İpekyolu spor salonu Van halkının hizmetinde.

 SporVan projesi kapsamında şehirde yapılan spor tesislerini Özdemir’e sorduk. ‘’Van spor şehri olsun istiyoruz. Her branştan şampiyon sporcular yetiştirmek istiyoruz. Van böyle bir potansiyele sahip. Vanlı gençlerimizin de bizlerden böyle bir talebi vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda çok hassas. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van için de gerekli tüm talimatları verdi. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Van Valiliğimiz ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli ve ve iyi bir çalışma yürüyoruz. İlimizde 60 farklı branşta sportif faaliyetler yapılmakta. 446 spor kulübü mevcut. Amatör sporları ve sporcularımızı çok önemsiyoruz. Genç kızlarımız da spora olan tutkuları bizi memnun ediyor. Futbol ve Voleybol 2.Liginde bir kadın takımımız, Hentbol 2.Liginde iki kadın takımımız ve kadınlar masa tenisi , Engellilerde Karete Judo bulunmakta ,46.262 lisanslı kız sporcumuz var bunlardan 70 milli branşlarda ve 2023 yılında 7207 kız öğrenci okul sporlarına katılmıştır. Ayrıca SporVan projesinde sportif ve kültürel etkinlikler için 2200 kurs-eğitmen öğrenci ve gençlerimize eğitim vermekteyiz.’’

Engelli sporcuların başarı ve hayat hikâyelerini bir biyografik belgesel olarak TRT Spor Yıldız’da ekranlarında izleyicileri ile buluşturan ‘Sıra Sende’ geçtiğimiz günler de Van’daydı. Van Tekerlekli Basketbol Takımının tek kadın sporcusu olan Hanımzer Melet’in ilham verici hikayesi TRT Spor Yıldız izleyicileri ile buluştu. Bizlerde bu vesile ile Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Yalçın Özdemir’e son olarak engelli bireyler ile ilgili çalışmalarını sorduk. Özdemir;

"Engelli sporcularımız bizim göz bebeğimiz"

‘’Elbette dezavantajlı bireyler bizim göz bebeğimiz. Onlarla yakından ilgileniyoruz. Tüm tesislerimiz hemşerilerimizin hizmetinde. Spora erişim konusunda çok hassasız. Özel sporcularımıza da bu anlamda her zaman destek oluyoruz. Para Badmintonda Milli sporcumuz var. Görme engelliler judo, özel sporcular judo masa tenisi, atletizm branşlarında sporcularımız var. İşitme Engelliler Voleybolda Milli Takımda sporcumuz ve Bedensel Engelliler Tekerlekli Basketbol Milli Takımda sporcumuz var. Görme engelliler yüzme, satranç ve halterde müsabık sporcularımız olduğu gibi golboallda müsabakalara katılan takımımız var. Ayrıca Bedensel Engelliler Tekerlekli Basketbol 1.Liginde takımımız bulunmakta. İşitme Engelliler voleybol, hentbol ve futbolda aktif takımımız bulunmakta. İl müdürlüğü olarak engelli sporcularımızı desteklemekteyiz. Antrenmanlara geliş gidişlerde araç tahsisi, salon tahsisi gibi ihtiyaçlarını karşılamak noktasında yardımcı olmaktayız.’’ şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Türk Basketbolunun yükselen yıldızı: Tarık Biberovic
Yükleniyor lütfen bekleyiniz