Diğer Sporlar

CAS'tan izin çıktı!

27 Temmuz 2015 Pazartesi 23:50 - Son Güncelleme 28 Temmuz 2015 Salı 00:08

CAS "hiperandrojenizm" hakkındaki kurallarını 2 yıllığına askıya aldı.

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) "hiperandrojenizm" (kadınlarda yüksek düzeyde erkeklik hormonlarına rastlanması) hakkındaki kurallarının 2 yıllığına askıya alındığını açıkladı.

Cinsiyetine ilişkin tartışmalar sonrası IAAF'nin, 2014'ün temmuz ayında yarışmaya devam etmek istiyorsa tıbbi müdahale görmesi gerektiğini söylediği Hint atlet Dutee Chand'ın, CAS'ta sürdürdüğü hukuk mücadelesi sonuçlandı.

CAS'tan yapılan açıklamaya göre, "IAAF'ye, hiperandrojenik atletlerdeki testosteron seviyesi yüksekliği ile performans artışı arasında nicel bir ilişki olduğunu gösteren bilimsel kanıtları sunması için 2 yıl süre" verildi. Bu süre zarfında IAAF'nin hiperandrojenizm kurallarının askıya alınmasına hükmeden CAS, 19 yaşındaki sprinter Chand'ın da kadınlar kategorisinde yarışmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını belirtti.

Mahkeme ayrıca IAAF'nin 2 yıl içinde bilimsel kanıta ulaşamaması durumunda hiperandrojenizm kurallarının geçersiz sayılacağını da bildirdi.

2013 Asya Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar 200 metrede bronz madalya kazanan Chand'dan önce kadınlar 800 metrede 2009 dünya şampiyonu olan Güney Afrikalı Caster Semenya'nın da cinsiyeti, tartışmalara yol açmıştı. IAAF tarafından aklandığı 6 Temmuz 2010 tarihine kadar Semenya'nın uluslararası yarışmalara katılması yasaklanmıştı.

Sıradaki Haber
Rekortmen atlet gözünü Rio'ya dikti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz