Diğer Sporlar

"Türk sporunun lokomotifi olacağız"

21 Aralık 2014 Pazar 11:09 - Son Güncelleme 21 Aralık 2014 Pazar 11:11

Fatih Çintimar, "Atletizm, bir ülke sporunun olmazsa olmazıdır."

Çintimar, Türk atletizmini bulunduğu yerden yukarı çekmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, "Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz çok ciddi destek veriyor. Turkcell'in ciddi bir tanıtım desteği var. Acıbadem ve THY de kendi alanlarıyla ilgili destekte bulunuyor. Tüm bu desteklerle 2016 Rio Olimpiyatları'nı zirvede tamamlamak istiyoruz" diye konuştu.

Federasyon olarak Türk sporunun lokomotifi olacaklarını vurgulayan Çintimar, "Atletizm, bir ülke sporunun olmazsa olmazıdır. Atletizmde ne kadar başarılıysanız tüm branşların yansıması da o kadar olur. Türkiye'yi sporda da ekonomideki gelişmişlik seviyesine taşımak istiyoruz. Ekonomide nasıl ki ilk 15'in içindeysek sporda da ilk 15 içinde olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Yakın gelecekte en önemli hedef yarışmalarının 2015 Dünya Şampiyonası, ardından da 2016 Rio Olimpiyatları olduğunu kaydeden Çintimar, "Bunlara kilitlenmiş durumdayız. Bizden önce çok ciddi bir çıta oluşturulmuş. Bu çıtanın kısmi olarak suni olması, insanların hafızasında tazeliğini koruyor ancak suni de olsa biz bu çıtanın altında kalmak istemiyoruz. Bunun için de gece gündüz çalışıyoruz" diye devam etti.

"Hayata geçirdiğimiz projelerle ilgili bir eleştiri almadık"

Göreve geldikleri günden bu yana hayata geçirdikleri projelerle ilgili bir eleştiri almadıklarını dile getiren Çintimar, son olarak 2015 yılı faaliyet takvimini oluşturduklarını ve Avrupa'da, dünyada önde gelen ülkelerde ne varsa, yarışma takvimine almaya çalıştıklarını belirtti.

Yarışma sezonlarının 50 yıl öncesinden kalma olduğunu anlatan Çintimar, şöyle devam etti:

"Bunları değiştirdik. Örneğin kros ligimiz, Avrupa Kros Şampiyonası'ndan sonra başlıyordu. Diğer takımlar 5-6 yarış koşup gelirken biz hazırlıksız gidiyorduk. Oysa kros liginin Avrupa şampiyonasından önce koşulması gerekir. Olimpik kadroların hazırlık kamplarını bireyselden topluya çevirdik. Yılda 6 civarında kampımız oluyor. Tüm olimpik sporcularımız aynı kampta çalışıyor. Bunun yanında milli takımlarda genel koordinatörlüğü kaldırdık. Her branşın başına ayrı koordinatör getirdik. Atletizm, tek bir koordinatör tarafından yürütülmeyecek kadar çok branşlı. Atma branşlarını bilen birinden aynı zamanda atlamalar, maraton, yol koşusundan anlamasını bekleyemezsiniz."

Milli takım kamplarında bayan ve erkek masör, psikolog, fizyoterapist, sağlık ekibi bulunduğunu belirten Çintimar, Ukrayna Milli Takımı'nın doktorunun yanı sıra kendi sağlık kurullarındaki 13 doktorun, sporcuların diş çürüğünden, kan tahlillerine kadar her türlü kontrolü yaptığını söyledi.

"Milli takımların A ve B kadrosu, 2-3 kişi haricinde yok oldu"

"Sporcunuzun sağlık durumunu takip etmezseniz, yılın 365 günü kamp da verseniz fayda alamazsınız" diyen Çintimar, "2016 Olimpiyatları'na, elimizde var olan gençlerden, büyük takıma ne kadar çok kazandırabilirsek öyle gitmek istiyoruz. Çünkü milli takımların A ve B kadrosu 2-3 kişi haricinde yok oldu. Alttan gelen gençleri olimpiyat kadrosuna hazırlamak zor bir süreç ama ciddi bir çalışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Olimpik sporcuların hepsini yurt dışında kendi branşlarıyla ilgili ölçüm merkezlerine gönderdiklerini anlatan Çintimar, "Sprinterler Hollanda'ya, mesafeciler Hırvatistan'a gitti. Bu diğer branşlarda da devam ediyor. Sporcularımızın beslenme programı diyetisyenler tarafından hazırlanıyor" dedi.

Fatih Çintimar, Türk atletizm tarihinde ilk kez bölgesel kros ligleri düzenlediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Göreve başladığımızda faal lisanslı sporcu sayımız 18 bin idi, şimdi ise 31 bin. Bunun sebebi bölgesel ligleri başlatmamız. Bu liglerde katılımcıların tüm masraflarını biz üstlendik. Eşit şartlarda, aynı ortamda kalıp, yarışmalarını sağladık. Kuşadası'ndaki finaller, bugüne kadar izlediğim en kaliteli çocuk yarışmalarıydı. Bunu böyle devam ettirdiğimiz sürece Türkiye'nin altyapı sorununun kalmayacağına inanıyorum. Sprint, atma ve atlamalarda bölgesel liglere, gelecek yıl Nisan ayında başlayacağız. Onların da masraflarını biz karşılayacağız."

 "Antrenör eğitimi, Türk sporunun en büyük eksiği"

Dünyada 4x100'den 4x10 bin'e kadar bayrak yarışları koşulduğunun altını çizen Çintimar, "Bizde ise sadece 4x100 ve 4x400 vardı. Artık sporcuların devamlı yarışıp formda kalabilmeleri için binden başlayıp 5 bine kadar yarış koşulabilecek bir organizasyonumuz olacak" dedi.

Uluslararası kampların devam ettiğini anlatan Çintimar, "Bazen biz gidiyoruz bazen de yabancı milli takımlar bize geliyor. Hem sporcularımız hem de antrenörlerimiz, üst düzey sporcu ve eğitmenlerle etkileşimde bulunuyor" diye konuştu.

Antrenör eğitiminin, Türk sporunun en büyük eksiği olduğunu savunan Çintimar, şunları söyledi:

"Bunun için ayrı bir çalışmamız var. Antrenörlerimiz artık sadece okullardan aldıkları bilgiler ya da alaylı dediğimiz sistemle çalışmayacak. Beden eğitimi öğretmenlerimizi 5'erli gruplar halinde milli takım antrenörlerimize zimmetliyoruz. Kamp süresince gündüz asistanlık yaparak eğitim alıyorlar. Akşamları da ayrıca dersleri oluyor. Böylece milli takım antrenörlerimiz de kendi ekolünü yetiştirmiş oluyor. Bu bence bir antrenör için büyük bir fırsat ve zaten kendileri de bunu çok iyi değerlendiriyor."

"Kids Athletics'ten ciddi bir taban bekliyoruz"

Çocuklarla ilgili başlattıkları "Kids Athletics (Çocuk Atletizmi)" projesinden ciddi bir taban beklediklerini kaydeden Çintimar, konuyla ilgili tüm üniversitelerden talep geldiğini belirterek, "İş, öyle bir noktaya geldi ki federasyon, neredeyse kendi boyutu kadar bir yükün daha altına girmiş oldu. Çocuk atletizmi her ilde bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Tüm okullarda yapılması gereken bir proje" ifadelerini kullandı.

Çintimar, beden eğitimi son sınıf öğrencilerine ve ilde bulunan öğretmenlere seminerler verdiklerini kaydederek, "Bu seminerin ardından eğitmenler stajlarını 300'e yakın çocukla yapıyorlar. Hem çocuklar atletizm öğreniyor hem de eğitmenler stajlarını tamamlıyor" dedi.

Göreve geldikleri günden bu yana dopingle mücadelede bine yakın numune alındığını belirten Çintimar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) ile çalışıyoruz. Sporcularımızı ve ailelerini bilgilendiriyoruz. Bu işin doğru ve yasal olmadığını anlatıyoruz. Biz elimizden geleni yapıyoruz, gerisi TMOK ve WADA'ya kalıyor."

AA

Sıradaki Haber
Doping soruşturması başlıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz