Diğer Sporlar

Soçi 2014'ün ardından (3)

24 Şubat 2014 Pazartesi 15:31 - Son Güncelleme 24 Şubat 2014 Pazartesi 15:34

Oyunlara güvenlik endişesi damga vurdu.

Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilen 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın öncesinde ve sırasında yaşanan gelişmeler, sporcuların ortaya koydukları mücadele kadar gündemde önemli yer tuttu.

Toplam 51 milyar dolara yaklaşan bütçesiyle en pahalı olimpiyat olarak tarihe geçen Soçi 2014 öncesi en çok konuşulan konu, birçok ülkenin terör tehdidi alması nedeniyle güvenlikti. Endişelerle başlayan oyunlarda uygulanan üst düzey tedbirlerin ardından herhangi bir olay yaşanmadı.

"Kırmızı Alarm" verilen Soçi ve çevresinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla bir ay önceden uygulamalar başladı. Rusya'nın diğer kentlerinden getirilen takviye polislerle beraber, olimpiyat süresince 37 bin kişi güvenliği sağladı.

Söz konusu önlemler arasında kente girişlere sınırlama, Abhazya sınırında güvenlik koridoru alınması, kentin plaka numarası taşımayan araçların Soçi'ye girişinin yasaklanması ve güvenlik noktalarında araçların tek tek kontrol edilmesi, şampiyonaya katılacak herkesin akreditasyon yaptırması ile silah ve her türlü benzer malzeme satışının yasaklanması öne çıktı.

Açılış törenine eşiyle beraber Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı oyunlar süresince savaş gemileri denizde bekledi. Dağ bölgesindeki yarışma alanları için çeşitli noktalarda askeri savunma sistemleri hazır tutuldu. Olimpiyat alanlarına giden bütün yollar sürekli gözetim altında bulunduruldu. Polislerin sık sık uygulamalar yaptığı kent tam bir güvenlik şeridi altına alındı. Çeşitli hizmetlerle organizasyonda görev yapanlar da dahil olmak üzere herkes bir noktadan diğerine transferlerde detaylı aramalara tabi tutuldu.

Soçi Olimpiyatları Organizasyonu Başkanı Dmitry Chernyshenko'nun "Kent şu an gezegendeki en iyi korunan nokta" sözlerle güvence verdiği oyunlar, sıkıntı yaşanmadan sona erdi.

Oyunların resmi açılışının yapıldığı gün Türkiye'de yaşanan uçak kaçırma girişimi de ilk günlere konu oldu.

- Otellerle ilgili şikayetler

Organizasyonun ilk günlerinde, ilk kez misafir ağırlayan otellerle ilgili şikayetler gelmeye başladı.

Olimpiyat süresince sporcuların, idarecilerin ve basın mensuplarının konaklayacağı otellerin büyük bölümünün yeni ve acele yapılmış olması, beraberinde bir takım eksiklikleri de getirdi.

Otellerdeki kötü şartlar, su sorunu gibi sıkıntılar şikayet konusu olurken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Teknik Direktörü Gilbert Felli, kapanışa üç gün kala "bazı otellerin oyunlara kadar yetişemeyeceğini öngöremedikleri" itirafında bulundu.

Konaklamayla ilgili yapılan çok sayıda şikayetin ardından, ABD'li kızakçı Kate Hansen'in otelin koridorunda gördüğünü ifade ederek internet üzerinden paylaştığı bir kurda ait video görüntüsünün inandırıcılığı da yüksek oldu. Daha sonra olayın bir şaka olduğu ortaya çıktı.

- Bahar havasında kış olimpiyatı

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın resmi açılışının ardından hava sıcaklığının gittikçe yükselmesi Soçi'de olimpiyat alanlarında adeta bahar havası yaşattı.

Rusya'nın Karadeniz kenarındaki tatil bölgelerinden birisi olan Soçi'nin ev sahipliği yaptığı oyunlar süresince hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Dağ bölgesindeki yarışma alanlarında yağış genelde yağmur şeklinde olurken, sadece iki gün kar yağışı görüldü. Sıcaklık nedeniyle pistler yapay karla desteklendi.

Sıcağın arttığı günlerde bazı yarışma alanlarında sporcular kısa kollu kıyafetlerle yarıştı, sahilde ise güneşlenip denize girenler oldu.

- Ukrayna'da yaşanan olaylar oyunlara yansıdı

Ukrayna'da göstericiler ve güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda insanın ölmesi, kış oyunlarında mücadele eden Ukraynalı sporcuları etkiledi.

Yaşanan çatışmaları protesto etmek için Ukraynalı sporcuların bazıları ülkesine dönerken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) de bu sporculara destek verdiğini açıkladı.

Ukrayna 19 erkek, 24 kadın olmak üzere oyunlara toplam 43 sporcuyla katıldı.

- Son günlerde doping konuşuldu

Soçi 2014'te oyunların son haftasına girilirken doping konusu gündemde yer etti.

Oyunların yarı bölümünde düzen basın toplantısında IOC Tıp Direktörü Dr. Richard Budgett'ın, yapılması gereken 2 bin 453 testten bin 799'unu tamamladıklarını ve pozitif sonuca rastlamadıklarını açıklamasından bir süre sonra doping haberleri gelmeye başladı.

Organizasyonun resmi açıklamasında, adı belirtilmeyen Alman bir sporcunun ardından Ukraynalı sporcu Marina Lisogor'un doping testlerinde pozitif bulgulara rastlandığı ifade edildi.

- Evli Wild-Zavarzina çifti aynı oyunlarda madalya kazandı

Rus Alena Zavarzina ile evlendikten sonra 2012'de eşinin ülkesini seçen ve Rusya adına yarışmaya başlayan ABD'li Vic Wild, snowboard erkekler paralel büyük slalom ve paralel slalomda olmak üzere 2 altın madalya kazandı.

Aynı oyunlarda madalya kazanan evli çiftten Zavarzina ise kadınlar paralel büyük slalomda bronz madalya elde etti.

- Soçi'de kış oyunları sporcu rekoru

Soçi'de, kış oyunları tarihinin en geniş katılımlı organizasyonunu gerçekleştirildi.

Bundan önceki en yüksek sporcu sayısına 2010'da 2 bin 566 sporcu ile Vancouver'da ulaşılırken, Kanada'nın ev sahibi olduğu bu organizasyon, kadınlarda tarihin en geniş katılımlı, erkeklerde ise en geniş 2. katılımlı olimpiyatı olarak kayıtlara geçmişti.

Soçi 2014 organizasyonun resmi internet sitesinde yer alan son bilgiye göre, oyunlara 88 ülkeden 1710'u erkek, 1160'ü kadın olmak üzere 2 bin 870 sporcu katıldı.

Soçi 2014 İletişim Komitesi Başkanı Kosterina, oyunların bitmesine iki gün kala yaptığı açıklamada toplam 1 milyon 106 bin bilet satıldığını açıkladı.

Oyunlar süresince her gün 11 bine yakın gönüllü organizasyonda görev yaptı.

- Olimpiyat Parkı ekimde F1'e ev sahipliği yapacak

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın gerçekleştirildiği Soçi kenti, 10-12 Ekim tarihlerinde Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapacak.

Soçi Olimpiyat Parkı, kış oyunları hazırlıkları yapılırken F1'in 16. ayağını oluşturan Rusya Grand Prix'si de düşünülerek dizayn edildi. Kış oyunlarında olimpiyat sporcularının mücadelelerine ev sahipliği yapan parkta ekim ayında dünyanın ünlü pilotları yarışacak.

Sıradaki Haber
Soçi 2014'ün ardından (1)
Yükleniyor lütfen bekleyiniz