Engelli Sporları

"Dünya, olimpiyatların nasıl yapılacağını gördü"

02 Ağustos 2017 Çarşamba 11:57 - Son Güncelleme 22 Şubat 2018 Perşembe 18:57

İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir, Samsun'da düzenlenen olimpiyat oyunlarının başarıyla organize edildiğini, çalışmaların her kesim tarafından takdir gördüğünü söyledi.

Kihtir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihinde ilk kez bu olimpiyatlara 97 ülkenin katıldığını ve organizasyonun başarılı bir şekilde sonlandığını kaydetti.

Katılan ülkelerin başkanlarıyla görüştüğünü, hemen hemen herkesin memnun olduğunu dile getiren Kihtir, "Dünya olimpiyatların nasıl yapılacağını gördü. Olimpiyatlara katılan 97 ülkenin kafile başkanlarıyla görüştüm. Hepsi 'Çok memnun kaldık, süperdi.' dediler. Biz de gurur duyduk. Daha önceki bakanımız Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın destekleriyle bu olimpiyatları yaptık. Samsun'daki yöneticiler de çok destek oldular. Allah'a çok şükür hiçbir problem yaşamadan olimpiyatları bitirdik." diye konuştu.

Olimpiyatlarda 46 madalya ile 4. olduklarını anımsatan Kihtir, şöyle devam etti:

"4 yıl önceki olimpiyatlarda 7. olmuştuk. Bu olimpiyatlarda üçüncülük hedefliyorduk ama birkaç tane beklediğimiz madalyayı alamadık. Önemli olan 4 tane takım oyunu voleybol, hentbol, basketbol ve futboldan 3 tanesinde madalya elde ettik. Biz çalışmaya devam edeceğiz. Devletimizin desteği ile 4 sene sonraki olimpiyatlarda daha da başarılı olacağız. Olimpiyatlarda ilk defa voleybol ve hentbolda altın madalya aldık. Bu bizim içim şereftir. Bütün sporcuları tebrik ediyorum."

"Samsun'da Avrupa ve dünya şampiyonası yapabiliriz"

Samsun'un olimpiyatlara çok iyi ev sahipliği yaptığını belirten Kihtir, "Samsun halkına teşekkür ediyorum. Çok iyi bir ev sahipliği yaptılar. 2-3 yıl sonra Samsun'da Avrupa ve dünya şampiyonası yapabiliriz. Onunla ilgili teklifler var." ifadelerini kullandı.

Öte yandan oyunların en başarılı ülkesi, 85 altın, 53 gümüş, 61 bronz olmak üzere toplam 199 madalya kazanan Rusya oldu. Ukrayna 21 altın, 42 gümüş ve 36 bronzla toplam 99 madalya alırken, Kore 18 altın, 20 gümüş, 14 bronzla toplam 52 madalya kazandı. Türkiye ise 17 altın, 7 gümüş ve 22 bronzla toplam 46 madalyaya ulaşıp dördüncülükte yer aldı.

Türkiye'ye madalya getiren isimler ise şöyle sıralandı:

Altın madalya: (17) 

Atletizm (1): Yasin Süzen (Erkekler 400 metre)

Futbol (1): Türkiye İşitme Engelliler Erkek Futbol Milli Takımı

Grekoromen güreş (4): Mehmet Ali Yiğit (59 kilo), Muhammet Akdeniz (71 kilo), Kadir Kuş (75 kilo), İlhan Çıtak (98 kilo)

Hentbol (1): Türkiye İşitme Engelliler Erkek Hentbol Milli Takımı

Judo (2): Erkan Esenboğa (Erkekler 60 kilo), Erkan Esenboğa / Abdullah Sevinç (Karışık takım kata)

Karate (2): Gamze Keresteci (Kumite 68 kilo), Burak Mert Can / Mehmet Ali Sapmaz /Fatih Çiçek (takım kata) 

Serbest Güreş (1): İlhan Çıtak (Erkekler 97 kiloda) 

Tekvando (4): Ali Rıza Karaca (Erkekler bireysel poomsae), Ayşe Gül Gökkaya / Aslıhan Savan / Elif Yenigün (Kadınlar takım poomsae), Selver Şeker (Kadınlar 67 kilo), Merve Yazıcı (Kadınlar 49 kilo)

Voleybol (1): Türkiye İşitme Engelliler Erkek Voleybol Milli Takımı

Gümüş madalya: (7)

Atletizm (1): Muhammet Çakır (Erkekler çekiç atma)

Judo (1): Mehmet Uysal ( 100 kilo)

Karate (2): Burak Mert Can (Erkekler Kata), Mehmet Ali Sapmaz (Erkekler Kumite 67 kilo) 

Tekvando (3): Ayşe Gül Gökkaya (Kadınlar bireysel poomsae), İbrahim Atamer / Zeki Çalışkan / Ali Karaca (Erkekler takım poomsae), Muhammed Güler (Erkekler 68 kilo)

Bronz madalya: (22)

Atletizm (1): Şükrü Çetinkaya / Hasan Baydaş / Hüseyin Baydaş / Yasin Süzen (Erkekler 4x400 metre bayrak)

Grekoromen Güreş (2): Celal Koçak (Erkekler 66 kilo), Ahmet Talha Kaçur (Erkekler 80 kilo)

Judo (3): Ayşe Kesiktaş (Kadınlar 70 kilo), Samet Bulut (Erkekler 100 kilo), Dilek Altın / Münife Aydın / İpek Erçin / Didem Erel / Ayşe Kesiktaş / Zehra Özbey / Serpil Yavuz (Kadınlar Takım)

Karate (8): Rümeysa Akyüzlü (Kadınlar Kumite 61 kilo), Melek Dereköy (Kadınlar Kumite 68 kilo), Kader Işık (Kadınlar Kumite Açık), Fatih Çiçek (Erkekler Kata), Burak Mert Can (Erkekler Kumite 60 kilo), Volkan Kardeşler (Erkekler Kumite 75 kilo), Kader Işık / Rezzan Işık / Zeliha Işık (Kadınlar Takım Kata), Rümeysa Akyüzlü / Melek Dereköy / Melek Morgil / Sena Sönmez / İrem Topaloğlu (Kadınlar Takım Kumite)

Serbest Güreş (4): Mehmet Ali Yiğit (Erkekler 61 kilo), Onur Arı (Erkekler 65 kilo), Ercan Gör (Erkekler 70 kilo), Dursun Gözel (Erkekler 86 kilo)

Tekvando (3): İbrahim Atamer / Aslıhan Savan (Karışık Çiftler Poomsae), Batuhan Şimşek (Erkekler 80 kilo), Osman Geçit (Erkekler 80 kilo)

Tenis (1): Tutem Banguoğlu / Asuman Şakı (Çift Kadınlar)

Sıradaki Haber
Samsun'a 10 milyon Dolar gelir
Yükleniyor lütfen bekleyiniz