Futbol

"Artık yeter Sayın Blatter!"

28 Mayıs 2015 Perşembe 17:27 - Son Güncelleme 28 Mayıs 2015 Perşembe 18:55

İsviçre medyasının kapıyı gösterdiği Blatter'e destek de giderek azalıyor.

İsviçre medyası, FIFA'daki rüşvet operasyonu, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'i yoğun biçimde eleştirdi, istifaya çağırdı.

Öte yandan Blatter'in genel kurulda yeniden seçilmesi halinde İngiliz futbol adamı David Gill'in başkan yardımcılığı görevini üstlenmeyeceği bildirildi.

"Artık Yeter Sayın Blatter!"

Blick gazetesi, Blatter'e görevinden ayrılmaya çağrısı yaparken, manşetinde "Artık Yeter Sayın Blatter!" ifadesini kullandı. Blick'te, "Katar'a Dünya Kupası'nı düzenleme hakkı verme kararı sonrasında Blatter uyanarak FIFA'da 2010 yılında reform yapmaya başladı. Ama çok geç kalınmıştı. FBI çoktan konuyu araştırmalara başlamıştı" denildi.

Gazete, "Blatter futbolu gerçekten seviyorsa sadece bir seçenek var; görevini acilen devretmek" ifadesini kullandı.

"İsviçre'nin uluslararası itibarı yerle bir oldu"

The Tribune de Geneve gazetesi de Blatter'in istifa etmesini istedi. Gazetede, "FIFA'da daha fazla yapacak bir şeyin kalmadı. İsviçre'nin uluslararası itibarı yerle bir oldu" denildi.

Le Temps gazetesi de "Blatter çoktan görevi bırakmalıydı. 79 yaşında başarılı bir ayrılık şansını kaçırdı" değerlendirmesini yaptı.

Tages-Anzeiger gazetesi ise Blatter'in başkanlık görevinde bu kadar uzun süre nasıl kalabildiğini sorgulayarak "FIFA'nın saçma dünyası" başlığını attı.

Bu arada Zürih, Blatter karşıtı protestolara da sahne oluyor.

David Gill, Blatter'in yardımcılığını yapmayacak

FIFA Başkanı Sepp Blatter'e İngiliz futbol adamı David Gill'den de kötü haber geldi. Blatter'in Zürih'te yapılacak genel kurulda yeniden seçilmesi halinde Gill'in başkan yardımcılığı görevini üstlenmeyeceği bildirildi.

İrlanda Futbol Federasyonu Başkanı John Delaney, yaptığı açıklamada, "O koltuğa oturmayacağını söyledi, bu büyük bir şeydi. Bence çok cesur ve dürüst davrandı. İnsanlar alkışladı ve 'onur sahibi bir insan' diye düşündü. Blatter'ın altında görev yapmak istemiyor ve bu duruşuna saygı göstermek zorundasınız" diye konuştu.

İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United'ın 2003-2013 yılları arasında başkanlığını yapan 57 yaşındaki Gill, iki yıl önce UEFA İcra Kurulu'na seçilmişti.

Gill, geçen hafta verdiği demeçte, FIFA'nın reforma ihtiyacı olduğunu ve başkan yardımcılığı için pozisyonunu değiştirmediğini açıklamıştı. İngiliz futbol adamı, seçilmesi halinde 2011 yılından bu yana FIFA başkan yardımcılığı görevini yürüten 71 yaşındaki Kuzey İrlandalı Jim Boyce'un yerine gelecekti.

Ali bin el-Hüseyin'e destek artıyor

Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag ile Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo'nun başkanlık adaylığından çekildiği kongrede, 17 yıldır görevini sürdüren Joseph Sepp Blatter'in karşısında bu kez Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak. Çekilen adaylar da Prens Hüseyin'e destek verecek. Dört dönemdir FIFA başkanlığını sürdüren 79 yaşındaki Blatter, tekrar seçilmesi halinde 4 yıl daha dünya futbolunun patronu olmaya devam edecek.

Ne olmuştu?

İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da (Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo) bulunduğu 7 FIFA yetkilisinin isimlerini açıklamıştı. FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti.

Olaydan birkaç saat sonra ise İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı.

Gözaltılar, yarın İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirilmişti.

Sıradaki Haber
AKPM'den FIFA açıklaması
Yükleniyor lütfen bekleyiniz