Futbol

FIFA'nın yeni başkanı kim olacak?

09 Ekim 2015 Cuma 12:56 - Son Güncelleme 09 Ekim 2015 Cuma 13:19

Sepp Blatter, FIFA Başkanlık seçimine 'başkan' olarak girebilir.

FIFA'da yolsuzluk skandalı sonrasında yaprak dökümü devam ederken, 90 gün futboldan men cezası alan FIFA Başkanı Sepp Blatter, 26 Şubat 2016'ta gerçekleştirilecek seçimler öncesinde, yeniden başkanlık koltuğuna oturabilecek.

Blatter, seçime başkan olarak girebilir

Blatter'in 8 Ekim'de başlayan 90 gün futboldan men cezası, 5 Ocak 2016'da sona erecek. FIFA Etik Kurulu, cezayı uzatmak isterse en fazla 45 gün süreyle ek bir ceza da verebilecek. Bu durumda Blatter, 15 Şubat 2016'da başlamak üzere seçim öncesi 10 gün daha görevini yapabilecek.

FIFA Etik Kurulu'nun, FIFA Başkanı Sepp Blatter, UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini ile FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'ye 90 gün futboldan men cezası vermesi sonrasında, Blatter'in başkanlığı yeniden tartışılmaya başlandı.

Blatter, FIFA'nın yeni başkanının belirleneceği seçimli olağanüstü genel kurula kadar istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de hakkında "ceza gerektirecek kötü yönetim" ve "zimmete geçirme" iddiaları nedeniyle soruşturma açılan Blatter'in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuştu.

Soruşturmadaki suçlamalar kapsamında, Blatter'den 2 milyon dolar aldığı iddia edilen Platini'nin de konu hakkında bilgisine başvurulmuştu.

Suçlamalara adı karışan başkan adayları

Yapılacak yeni seçimde FIFA başkanlığına aday olduğunu açıklayan eski FIFA Başkan Yardımcısı Chung Mong-joon da 6 yıl futboldan men ve 100 bin İsviçre frangı para cezası aldı.

Verilen uzun süreli cezanın ardından Mong-joon'un adaylığı düşmüş oldu. Aldığı men cezasının tamamlanmasından sonra Blatter'in de istifa etmesi bekleniyor.

Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'in şansı artıyor

Hakkında çıkan iddialar ve sonrasında gelen men cezasıyla üzerindeki baskı artan Platini'nin, adaylıktan çekilme olasılığı ise yüksek gözüküyor. Bu durumda da resmi adaylık açıklamasını yapan tek isim olarak Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin kalıyor.

FIFA'da yaprak dökümü

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri, rüşvet aldığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.

FIFA İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter De Gregorio da yaşanan yolsuzluk iddialarının ardından görevinden ayrıldığını açıklamıştı.

Daha önce kendisinin de rüşvet aldığını itiraf eden ve ABD ile iş birliği yaparak yolsuzluk iddialarının ortaya çıkmasında rol oynayan FIFA İcra Kurulu'nun eski üyesi Chuck Blazer'a da ömür boyu futboldan men cezası verilmişti.

Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmelerin 4 gün sonrasında da Blatter, istifa edeceğini ve yeni seçime gidileceğini açıklamıştı.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ise FIFA'daki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının genişleyeceği ve daha fazla kişinin suçlama kapsamına girebileceğini ifade etmişti.

İsviçre, rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltında bulunan FIFA Başkan Yardımcısı Jeffrey Webb, FIFA yetkilileri Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel ve Eduardo Li'yi ABD'ye iade edecek.

Davanın iddianamesinde adı geçen FIFA yetkilileri, 1991'den bu yana yapılan uluslararası futbol organizasyonlarını kirletmekle suçlanıyor.

FIFA'nın yeni başkanının belirleneceği olağanüstü seçim kongresi 26 Şubat 2016'da yapılacak.

Suçlamalara adı karışan Platini ve Mong-joon dışında resmen adaylığını açıklayan Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile Brezilyalı eski futbolcu Zico ve Liberya Futbol Federasyonu Başkanı Musa Bility'nin de adaylıklarını duyurması bekleniyor.

Sıradaki Haber
City'e kötü haber!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz