Futbol

Dortmund büyük düşüşte

21 Ekim 2014 Salı 13:01 - Son Güncelleme 21 Ekim 2014 Salı 14:18

G.Saray'ın rakibi B.Dortmund, son dönemde kötü performansıyla dikkati çekiyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde D Grubu'nda yarın Galatasaray ile karşılaşacak Alman temsilcisi Borussia Dortmund bu sezon Almanya Birinci Ligi'nde (Bundesliga) büyük düşüş yaşıyor.

Lige Bayer Leverkusen yenilgisiyle başlayan Jürgen Klopp'un öğrencileri, Augsburg ve Freiburg karşısında üst üste iki galibiyet aldı. Borussia Dortmund, geride kalan bir aylık zamanda ise üç puan elde edemedi. Mainz 05'e kaybeden sarı-siyahlılar, Stuttgart ile berabere kaldı. Borussia Dortmund, daha sonra son üç haftada Schalke 04, Hamburg ve Köln'e yenilmekten kurtulamadı.

Sezon başında Bayern Münih'in rakibi ve şampiyonluğun adayları arasında gösterilen, ancak 8 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet alan sarı-siyahlı ekip, son 27 yılın en kötü başlangıcını yaptı.

Borussia Dortmund, 1987 yılında sezonun ilk 8 maçında 1 galibiyet ve 3 beraberlikle 6 puan almış ve sezonu 13. sırada tamamlamıştı. Dortmund'un ligde şampiyon olduğu 2010-2011 sezonunda 34 maçta toplam 5, 2011-2012 sezonunda da toplam 3 kez mağlup olmuştu.

Bu sezon ezeli rakibi lider Bayern Münih'in 13 puan gerisinde kalan ve 14'üncü sırada bulunan Borussia Dortmund, gol yollarında sıkıntı çekti ve son 3 sezonda ortalama her 7 şuttan 1 gol bulurken bu sezon oynanan maçlarda ortalama her 14 şutta bir gol attı.

Defans sorunu

Savunmada kaleci Roman Weidenfeller, Mats Humels, Sokratis ve Sebastian Kehl gibi tecrübeli oyunculara sahip sarı-siyahlı ekip, Bayer Leverkusen ile 14 golle kalesinde en fazla gol gören takım oldu.

Borussia Dortmund'un Sportif Direktörü Michael Zorc, ligde en son oynanan ve 2-1 mağlup oldukları Köln karşılaşmasının ardından yaptığı açıklamada, takımın içinde bulunduğu krizi "Son yılların en ağır durumu" olarak niteledi.

Teknik direktöre sahip çıkan ve oyuncuları eleştiren Zorc, "Bunu sadece oyuncular sahada düzeltebilir. Teknik Direktör takımı ayrıntılı ve titiz bir şekilde hazırlar. Bu, uygulanması lazım" dedi.

Teknik Direktör Jürgen Klopp da defanstaki hataların yapılmaması gerektiğini belirterek, öğrencilerinden bu hataların hemen düzeltilmesini istedi. Tecrübeli teknik adam maçlarda gol attıklarını, ancak gol yediklerine de dikkati çekerek, "Bunu düzeltmemiz lazım, kimse bize yardım etmez" ifadesini kullandı.

Oyuncuların sakatlığı

Borussia Dortmund'un bu krizi yaşamasında sakat oyuncuların fazlalığı da rol oynadı.

Jakub Blaszczykowski, Lukasz Piszczek, Marcel Schmelzer, Sebastian Kehl, Nuri Şahin, Mats Hummels, Marco Reus, Sven Bender ve Henrikh Mkhitaryan bu sezon sakatlık yaşayan futbolcular oldu.

Son haftalarda sakat futbolcularının çokluğu nedeniyle istikrarlı bir kadro kurmakta güçlük çeken teknik direktör Jürgen Klopp, as oyuncuları Marco Reus, Henrikh Mkhitaryan ve İlkay Gündoğan'ın takıma dahil olmasıyla rahatladı. Yaklaşık 14 aydır yeşil sahalardan uzak kalan İlkay Gündoğan ile bir aydan fazla süredir sakatlıkları devam eden Reus ve Mkhitaryan, ligde Köln karşısında oynanan son maçta ilk 11'de görev yaptı.

Şampiyonlar Ligi'nde başarılı

Borussia Dortmund, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise bu sezon başarılı bir performans sergiliyor.

"Devler Ligi"nde başarılı yüzünü gösteren Alman temsilci, D Grubu'nda oynadığı maçlarda Arsenal'ı 2-0 ve Anderlecht'i 3-0 mağlup etmeyi başardı.

Bu kulvarda ligdeki durumun tersine gol yollarında etkili olan ve kalesinde gol görmeyen Ruhr ekibi, yarın Galatasaray ile yapacağı karşılaşmada da bu başarıyı sürdürmek ve bunu dönüm noktası gibi görüp, ligdeki eski günlerine dönmek için kullanmayı hedefliyor.

Alman futbolunun son yıllardaki başarılı kulübü Borussia Dortmund 2008 yılında Jürgen Klopp'un takımın başına geçmesinin ardından 2010-2011 ve 2011-2012 sezonlarında şampiyon oldu. Sarı-siyahlılar, sonraki 2 sezonda Bayern Münih'in ardından ligi ikinci sırada tamamladı.

"Devler Ligi"nde iki kez final oynadı

Alman ekibi, tarihinde 14. kez boy gösterdiği "Devler Ligi"nde 1997'de zafere ulaştı, 2013'te final oynama başarısı gösterdi.

Borussia Dortmund, 1909'da kuruldu ve son değerlendirmeye göre UEFA sıralamasında 12. sırada yer alıyor.

Alman temsilcisi, 1965-1966 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası finalinde Liverpool'u 2-1 yenerek Avrupa'daki ilk kupasını kazandı. Sarı-siyahlılar, 1996-1997 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Juventus'u 3-1 mağlup ederek Avrupa'da tarihinin en büyük başarısına imza attı. Ruhr ekibi, "Devler Ligi"nde 2012-2013 sezonunda oynadığı finalde ise Bayern Münih'e 2-1 kaybederek kupanın bir adım uzağında kaldı.

Galatasaray'ın D Grubu'ndaki rakibi, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde oynadığı 108 maçta 55 galibiyet, 21 beraberlik ve 32 yenilgi aldı. Kupa Galipleri Kupası'nda 15 maçta boy gösteren Borussia Dortmund'un karnesinde, 9 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgi bulunuyor. UEFA Avrupa Ligi'nde ise 71 karşılaşmaya çıkan Alman temsilcisi, 36 galibiyet, 13 beraberlik aldı, 22 kez yenildi.

Borussia Dortmund, sahasındaki maçları 80 bin 720 kişi kapasiteli Signal Iduna Park'ta oynuyor.

Ligde 8 kez şampiyon oldu

Alman ekibi, Bundesliga'da 8 kez mutlu sona ulaştı.

Ligdeki son şampiyonluğunu 2012'de alan Borussia Dortmund, aynı sezon Almanya Kupası'nı da tarihinde üçüncü kez müzesine götürdü. Ligde 6 kez ikinci sırayı alan Ruhr ekibi, 3 defa da Almanya Kupası finalinde kaybeden taraf oldu.

Borussia Dortmund, Almanya Süper Kupası'nı ise son iki sezonda üst üste olmak üzere 5 kez kazandı.

Golcüsü Lewandowski'yi kaybetti

Borussia Dortmund, yeni sezon öncesi Polonyalı golcü futbolcusu Robert Lewandowski'yi Bayern Münih'e yolladı.

Lewandowski'yi kaybeden Alman temsilcisi, forvete Torino'dan İtalyan Ciro Immobile'yi transfer ederek takviye yaptı. Borussia Dortmund, Immobile için İtalyan ekibine yaklaşık 20 milyon avro bonservis bedeli ödedi. Hücum hattına Hertha Berlin'den Kolombiyalı Adrian Ramos ve Augsburg'dan Güney Koreli Ji Dong-Won'u transfer eden Ruhr ekibi, Freiburg'dan savunmacı Matthias Ginter'i de renklerine bağladı.

Geçen sezon takımda kiralık forma giyen milli futbolcu Nuri Şahin'in bonservisini Real Madrid'den alan Borussia Dortmund, kadrosunda Türk asıllı Alman oyuncu İlkay Gündoğan, Alman milli futbolcular Mats Hummels ve Marco Reus gibi önemli isimleri bulunduruyor.

Kadro

Borussia Dortmund'un kadrosunda bulunan futbolcular şöyle:

Kaleci: Roman Weidenfeller, Zlatan Alomerovic (Almanya), Mitchell Langerak (Avustralya)

Defans: Neven Subotic (Sırbistan), Mats Hummels, Oliver Kirch, Marian Sarr, Matthias Ginter, Marcel Schmelzer, Khaled Narey, Jannik Bandowski, Erik Durm, Mark Hornschuh, Jannick Bandowski, Nico Knystock (Almanya), Sokratis Papastathopoulos (Yunanistan), Lukasz Piszczek (Polonya)

Orta saha: Sebastian Kehl, Oliver Kirch, Sven Bender, İlkay Gündoğan, Marco Reus, Kevin Grosskreutz (Almanya), Milos Jojic (Sırbistan), Jakub Blaszczykowski (Polonya), Nuri Şahin, Burak Çamoğlu (Türkiye), Mitsuru Maruoka (Japonya), Mustafa Amini (Avustralya)

Forvet: Ciro Immobile (İtalya), Henrikh Mkhitaryan (Ermenistan), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Adrian Ramos (Kolombiya), Ji Dong-Won (Güney Kore).

Sıradaki Haber
14 yıl sonra
Yükleniyor lütfen bekleyiniz