Futbol

Altyapıdan ilk 11'e

27 Kasım 2014 Perşembe 15:44 - Son Güncelleme 27 Kasım 2014 Perşembe 16:08

Musa Dolu, gösterdiği başarılı performansla dikkat çekiyor.

Tavşanlı Linyitspor'un altyapısı, bir Altınordu, bir Bucaspor kadar çalışmasa da son 2 sezonda A Takıma çıkardığı futbolcular ve bu oyuncuların olumlu performanslarıyla dikkat çekiyor.

Bu oyuncuların çoğu Kırmızı-Siyahlı takımın son PTT 1.Lig serüveninde ufak-tefek roller alırken bu sene takımda kalanların 2.Lig'de daha aktif rol oynadığını görüyoruz. Maden İşçilerinin takımı, geçtiğimiz sezon gösterdiği performans ile birçok takımın dikkatini çeken Ömürcan Yıldırımlı'yı İnegölspor'a,Gökhan Köstereli'yi Eyüpspor'a bonservisleriyle birlikte satarak siftahı yapmıştı. Bu sezon ise Tavşanlı Linyitspor'un kadrosunda altyapıdan çıkan isimler Soner Özdemir, Veli Akbulut, Mert Çulcuoğlu, Ömer Buldu ve Musa Dolu olarak belirlendi. Bu oyunculardan mücadelesiyle ön plana çıkan ve ilk 11'de kendine sıkça rastladığımız Musa Dolu'yu bu sezon çıktığı 12 karşılaşmadan 7'sini canlı izlemiş biri olarak elimizden geldiği kadarıyla sizlere tanıtmaya çalışacağız.

Kariyeri

24 Eylül 1993'te Ovacık'ta dünyaya gelen Musa, futbola 2004 yılında Zeytinburnu takımlarından Damlaspor'da başlıyor ve 5 yıl kadar burada amatör olarak futbol hayatını devam ettiriyordu. Daha sonra 2009 yılında Damlaspor'daki hocalarının desteğini alarak Galatasaray'ın seçmelerine giden genç oyuncu, seçmelerdeki performansıyla futbol hayatındaki ilk transferini amatör de olsa Galatasaray'a yapmış oluyordu. Daha sonra 2012 yılının Şubat ayında yine amatör olarak Tavşanlı Linyitspor'a transfer olan Musa, geçtiğimiz sezonun başında ise profesyonelliğe adım atmıştı. Profesyonel olarak ilk resmi maçına, yaklaşık 1 sene önce Gaziantep BŞB.Spor'a karşı kaptan Mehmet Besler'in yerine 81. dakikada oyuna dahil olarak çıkmıştı. 1.Lig'de oynadığı maçlarla az da olsa olgunluk kazanan Musa Dolu, bu sezon Linyitspor formasıyla şu ana kadar 12 karşılaşmada görev aldı ve bu karşılaşmaların sadece 1'inde sonradan dahil oldu.

Pozisyonu

Musa, günümüzde sıkça sorun olan ve Türk futbolunda oyuncu bulmakta zorlanıldığı iddia edilen sağ bek mevkisinde oynuyor. Asıl mevkisinin yanı sıra hücuma katkı yapmayı sevdiğini de göz önüne alırsak sağ açık mevkisinde eksik olduğu takdirde burada da kullanılabilecek bir oyuncu. Belki asıl mevkisi kadar verim alınmaz ama ne görev verildiyse onu elinden geldiği kadar yapacaktır. Aynı şekilde ihtiyaç halinde stoper mevkisi için de alternatif olabilecek bir isim.

Artıları / Eksileri

Öğrenmeye açık bir bek oyuncusu olan Musa Dolu'nun buralara kadar gelmesinde, ilk 11'de kendine yer bulmasında en büyük etkenin hırsı ve çalışma azmi olarak görüyorum. Savunma anlamında gayet başarılı olan oyuncunun hücum anlamında bindirmeleri ise ideal bir bek oyuncusu için yeterli seviyede. Oyuncunun beğendiğim özellikleri arasında kolay çalım yememesi ve çalım yese bile peşini bırakmaması ilk sıradaki yerini alıyor. Ayrıca Musa, stoperlere yardım konusunda da oldukça başarılı. Bunun en büyük örneğini ise Linyitspor'un Tokatspor ile oynadığı maçta çizgiden çıkardığı topla Linyitspor'un 1 puan almasında büyük rol alarak gösteriyordu. Her geçen gün ve her oynadığı maçtan sonra giderek daha iyi olmaya başlayan oyuncunun başarıya ulaşması için oyundaki süresinin çok önemli bir etken olarak görüyorum.

Musa'nın en büyük dezavantajı tecrübe eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu eksiklikle doğru orantılı olarak pas akışında ve birebir adam geçmede kendine güvenmiyor. Ama bu güvende maç sayısı arttıkça kendine gelmeye başlıyor. Daha önce belirttiğim hızlı bindirmelerinin sonucu geri dönüşlerde yavaş kalıyor. Aslında kendisi hücuma katkı yapmayı seviyor ama belki hocasının doğrultusunda belki de kendi öz güven eksikliğinden ilk önceliğini savunmaya veriyor. Kısa boyunun dezavantajı olarak da hava toplarında ekstra bir güç harcamasına sebep oluyor. İkili mücadelelerde güçsüz kalma sorununu da hızını iyi kullanarak kapatabileciğini düşünüyorum.

Transfer ve Sözleşme Durumu

Geçtiğimiz sezon Kırmızı-Siyahlı takımın altyapısında gösterdiği performans ile birkaç arkadaşıyla birlikte kulüp menajeri Abdullah Duran tarafından 5 yıllık sözleşme imzalatılan Musa'nın 2018 yılına kadar sözleşmesi devam ediyor. Transfer durumuna gelecek olursak Tavşanlı Linyitspor'un maddi durumunu göz önüne aldığımız takdirde bonservisiyle ilgili bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Linyitspor yönetimi Musa'yı bırakmak ister mi, istemez mi bırakıp borçlarını ödemeyi mi düşünür onu bilemeyiz tabii ki ama takım oyununun daha ön planda olan bir takımda kendine şans bulursa gelişimine büyük katkı sağlar. Linyitsporlu taraftarlar altyapıdan çıktığı için Ömürcan ve Gökhan'a değer verdiği gibi Musa, Soner, Veli gibi gençlere de büyük önem veriyor. Gençler de bu değere layık olmak için kapasiteleri doğrultusunda ellerinden geleni yapmaya çalışıyor.

Nerede Görürüz?

Eğer Linyitspor'da devam ederse kendisini er ya da geç 3.Lig'de bulur. 3.Lig'de de hem kendisi hem de kulüp değer kaybedeceği için üst liglere sıçrama yapması zorlaşır. Ama kendini gösterebileceği, takım oyununun ön planda olduğu ve gençlere değer veren bir takıma giderse veya Linyitspor bu kimliğe bürünürse daha iyi yerlere gelecektir. Musa, genç ve yeni yeni oynamaya başlayan bir oyuncu olduğu için kazanmayı alışkanlık haline getiren bir takımda kendine güveni gelmesi lazım. Eğer kendine böyle bir takım bulursa Süper Lig veya 1.Lig'de yer almasını bekliyorum.

BURAK KOCAYÖRÜK

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz