Futbol

Ali Koç'tan önemli açıklamalar

17 Ocak 2019 Perşembe 09:50 - Son Güncelleme 17 Ocak 2019 Perşembe 09:51

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, "Devre arası transferi için stoper, sağ açık, santrfor, sol açık ve orta sahanın ortasını belirledik. Bu 5 bölgenin en az 3 ya da 4'ünün transferi için görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

Ali Koç, FB TV'de "Camiaya Sesleniş" programında yaptığı açıklamalarda, devre arası transfer çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Transferler sonlanmadan isim vermek istemediğini vurgulayan Ali Koç, "Devre arası transferi için stoper, sağ açık, santrfor, sol açık ve orta sahanın ortasını belirledik. Bu 5 bölgenin en az 3 ya da 4'ünün transferi için görüşmelerimiz devam ediyor. Hocamızın da önceliği orta sahayı güçlendirmek." ifadelerini kullandı.

- "Şener Özbayraklı'yı Beşiktaş'a vermeyeceğiz"

Ali Koç, ismi Beşiktaş'la anılan Fenerbahçeli futbolcu Şener Özbayraklı'yla ilgili şunları kaydetti:

"Sözleşmesi sezon sonu bitecek bütün oyuncularla konuşacağız. Şener Özbayraklı'yı Beşiktaş'a teklif ettiğimiz haberleri dolaşıyor. Şener Özbayraklı'yı Beşiktaş'a veya kimseye vermeyeceğiz. Onun da sözleşmesini uzatacağız. Aynı şekilde Skrtel'in de. Hocamız kiralık oyuncularımızdan Ayew'in mutlaka kalmasını istiyor. Opsiyonunu ödeyip bonservisini almamız söz konusu değil. Takımının Premier Lig'e çıkıp çıkmama durumu da durumunu belirleyecek."

Takımdan ayrılan ve gitmesi muhtemel futbolcularla ilgili Ali Koç, şöyle konuştu:

"Barış Alıcı, Fenerbahçe'ye yıllarca hizmet edecek. Barış'ın doğru kıvama gelebilmesi için oynayacağı bir yere gitmesi gerekiyordu. Ozan Tufan, özel bir vaka, özel bir yetenek. Zaman zaman kilo alıp verse de inanılmaz bir fizik gücü var. Ne yazık ki Fenerbahçe'ye katkı sağlayamadı. Sezon başı onu kadro dışı bırakmak zorunda kalmıştık. Son konuşmamızda ona inancımızı söyledik. 'Fenerbahçe'ye katkı sağlayacak konuma gel.' dedik. Yiğithan Güveli de bizim evladımız. O bizim her zaman evladımız olacak. Malatyaspor'a verdik ama satın alma opsiyonunu biz aldık. Aatıf Chahechouhe'yu da isteyen kulüpler var. Çaykur Rizespor'la anlaştık. Ancak ne yazık ki Aatıf, Rizespor'la anlaşamadı. En kısa sürede anlaşmasını bekliyoruz."

Sakatlığı bulunan Tolga Ciğerci'nin durumunu da anlatan Koç, "Tolga Ciğerci, bugüne kadar Fenerbahçe'den bir kuruş para almadı. Sahalara dönmeden de ödemeyeceğiz. ABD'ye, dünyanın en iyi ayak doktoruna yolladık Tolga'yı. Bu oyuncunun sıkıntılı döneminde yanında olduk. Sahaya döndürebilirsek çok örnek bir hikayeye imza atmış olacağız. Sahalara dönmesini de bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- Volkan Demirel'in affı konusu

Ali Koç, Volkan Demirel'in affedilme süreciyle ilgili şunları söyledi:

"Volkan Demirel konusu biraz farklı. Volkan'ın nasıl kadroya döneceği konusunu adım adım tarif ettim. Kendisi ya anlamadı ya da mesajı almadı. Söz konusu Fenerbahçe'yse biz de inatlaşma olmaz. Volkan, takıma dönme isteğini Ersun hoca gelince iletti. Hocamız da ben de uygun gördüm ama dönmesi için neler yapması gerektiği belliydi. Biz kendisiyle yaptığımız görüşmede samimiyetini hissettik. Yapması gerektiğini biliyordu ve kendisine yakışanı yaptı. 'Yazılı açıklama yapayım.' dedi, pek samimi olmayacağını söyledik ama kararı ona bıraktık. Açıklamasını idman sahasında yapmak istedi ama o gün ağır hava şartları olduğu için kantine alındı. Volkan beklediğimiz sorumlulukları alacaktır. Harun da 15 gün oynayacak durumda değil. O oynayacaktır."

- "Başarısız olduk"

Ali Koç, futbolda şu ana kadar başarısız olduklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Futbolda iyi gitmediğiniz zaman diğer konuların hiçbir anlamı kalmıyor. Özetle başarısız olduk diyebiliriz. Biz buraya sürdürülebilir başarıyı hedefleyerek geldik. Bu hedefimizi yarım sezonluk futbol sezonu değiştirmeyecektir. Bu camia bizi buraya layık gördüğü sürece, biz doğru gördüğümüz yoldan devam edeceğiz. 7 ayda sermaye ve sponsorluklarla 115 milyon avroluk kaynak oluşturduk ama bunların hiçbirini transfere harcamadık. Sattığımız oyunculardan kaynak oluşturduk. FFP'yi yok sayıp bu paraları transfere harcamak Fenerbahçe'ye ihanet olur."

Sezon başı teknik direktörlük görevi için Phillip Cocu'yu tercih etmekte hatalı olduklarını anlatan Koç, "Hata yaptık. Dönüp baktığımızda bu tercihin yanlış olduğunu görüyoruz. Hollandalı hocaların hem Türkiye'deki hem de Avrupa'daki başarılarını daha iyi düşünmeliydik. Maalesef hocamız, ülke ve kulüp şartlarına uyamadı, zorlandı. Barcelona'nın başkanıyla sezon başında başka bir konuda görüşürken, Cocu konusunda beni tebrik etti. 'Hoca arayışındayken bizim listemize de girmişti Cocu.' dedi. İnanıyorum ki Cocu burada olmadı ama başka yerde başarılı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Sportif direktör Damien Comolli'nin futbolun tek patronu olduğunu vurgulayan Ali Koç, "Ersun hocayı iyi ki getirmişiz. Saha içi kadar saha dışında da canlanmaya ihtiyacımız vardı. Ersun hoca bunu çok iyi yapıyor. Kısa sürede farklı bir hava geldi. Volkan Ballı tekrar döndü. Yönetim kurulu üyemiz Selahattin Baki'yi de futbola yönlendirdik. Bu ekibin gelmesiyle Comolli'nin işi hafifledi. Comolli'nin yetkilerinin alınması söz konusu değil. Futbolda tek patron Comolli'dir. Bugün de bu görev kendisinde. Fenerbahçe'de sportif direktör kimse, futbolun CEO'su da odur." şeklinde konuştu.

- "Yargıtay süreci çok ama çok uzadı"

Ali Koç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla ilgili devam eden dava süreciyle ilgili şunları belirtti:

"Bu davanın her aşamasını, her adımını takip ediyoruz. Diğer taraftan Yargıtay süreci de çok ama çok uzadı. Bu kadar uzamasına gerek var mıydı, bilemiyorum. Er ya da geç bu davada bizim hakkımız olan sonuç çıkacaktır. Zerre kadar şüphem yok. Çıkana kadar da takipçisi olacağız."

- "Fenerbahçe Beko, Türkiye’nin gururudur"

“Fenerbaheçe Beko, Türkiye’nin gururudur. 30 milyon Euro bütçeli bir erkek basketbol takımımız var. Dünyanın en fazla etkileşim alan Twitter hesapları arasında basketbol takımımızın hesabı yer alıyor. Fenerbahçe, LA Lakers’tan sonra ikinci en çok etkileşim alan takım. Instagram olarak baktığımızda, Fenerbahçe sekizinci. Tekrar haritaya baktığınızda dünyada ABD dışında tek takım. Fenerbahçe’nin global marka olma konusunda, global sponsorları kendine çekme potansiyeli açısından bu haritayı çok önemsiyorum. Yuvarlakların büyüklüğü o ülkelerdeki yoğunluığu gösteriyor. Fenerbahçe Beko takımını takip eden insanların yoğunluğunu ve dünyanın neresinde olduğunu gösteriyor. Çin, Brezilya, ABD, Fas ve en çok bu ülkelerden Fenerbahçe Beko takip ediliyor. Bu Fenerbahçe’nin Çin’den, Kore’den sponsor çekme açısından çok önemli bir slayt. F4’te yer alması beklenen takımlar arasındaki bütün genel menajerlere “Kim F4’te yer alır?” diye soruyorlar Fenerbahçe Beko, Real Madrid ile zirvede yer alıyor.”

- "Taraftarımız belki kızacak ama bir şey istiyorum…"

“Biz bütçeleri küçültmüyoruz. Obradovic başka yere gidecek deniyor ama böyle bir şey söz konusu değil. Zaten bir sene daha sözleşmesi var. O bizimle devam etmek istediği sürece ne yapıp ne edip bu bütçeleri sağlayacağız. Bunun tartışılacak bir yanı yok. Büyük konuşmamak lazım ama devam ettirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bazı taraftarlarımız belki bana kızacaklar. Ama söylemek istiyorum. Real Madrid maçında yurt dışındaydım. Bunu söylerken de yanlış anlaşılmamak için kelimeleri cımbızla seçmek istiyorum. Çok iyi seyircimiz var. Ama sanki biraz daha işler kötü giderken rica ediyorum geriye düştüğümüz zaman esas takıma motivasyon vermemiz lazım. Esas itici güç olacaksak takım gerideyken olmamız lazım. Real Madrid maçında öne geçince salon ayağa kalktı yer yerinden oynadı. Taraftarlarımızdan rica ediyorum takım geriye düştüğünde de benzer desteği vermemiz gerekiyor.”

- "Herhangi bir hibe söz konusu değil"

“Biz Fenerbahçe olarak TFF ve TBB arasındaki anlaşmayı destekliyoruz. Ancak projenin detayları kesinleşmediği için fazla yorumda bulunamayacağım. doğru bir istikamette doğru bir yatırım. Bu önemli bir adım. Ama kalıcı bir çözüm ve sürdürülebilir bir ortam yaratılması için doğru dizayn edilmesi lazım. Sorunun kök nedeni anlaşılmalı. Biz nasıl bu noktaya geldik? Bugünkü sorun borçların yeniden yapılandırılması. Herhangi bir hibe söz konusu değil. Pek çok sektörde müşterilerimizin kredilerini yeniden yapılandırıyoruz. Vadeleri uzatıyoruz. Gerektiği takdirde maliyetleri de ona göre yapılandırıyoruz. Bu başka sektörlere yapılırken futbola da yapılması çok doğal. Bununla beraber bu şartlar sağlandığı takdirde rekabet kısıtlaması olabilir. Bilanço sınırlamaları olabilir, gelir-gider sınırlamaları olabilir. Altyapılara verilecek teşvikler olabilir. UEFA ile yapılacak görüşmelerle de dizayn edilecektir. Gelirlerin giderlerden fazla olması lazım ki bu krediler ödensin.”

- "2011’den sonra bindiğimiz dalı kestik"

“Fenerbahçe’ye yakıştırmalar yapılıyor. Devletimize 1 milyar TL vergi ödemiş bir kulübüz. Bu iddiaları ortaya atan kulüplerin vergilerinin ne kadarı affedilmiş bakılması gerek. Stadını ve basketbol salonunu kendi imkanlarıyla yapan tek kulübüz. Devletimiz pek çok kulübe stat hediye etmektedir. Bununla birlikte benzer boyutlarda finansal sorunlar yaşıyoruz. Ama unutulmamalıdır ki 2011 yılında Fenerbahçe 5 branşta şampiyon olunca rakiplerinin hem finansal hem sportif açıdan fersah fersah önündeydi. FETÖ kumpası oldu ve eşi benzeri olmayan şekilde kulübümüzün hakları gasp edildi. O süreçten sonra hatalar yaptık, yanlış yatırımlar yaptık. Bindiğimiz dalı kestik ama FETÖ’nün saldırına rağmen benzer durumdayız diğer kulüplerle belki de daha iyi durumdayız. Bize bu çamuru atanların 10 kere düşünmesi gerekiyor.”

- "30 milyon euro zarar limitimiz vardı 90 milyon euro gerideyiz"

“FFP’de ne durumdayız? Fenerbahçe Spor Kulübü hesaplara uymadığı için uzlaşmaya gitmek zorunda kaldı. Uzlaşmanın 2 ayağı var. En önemlisi aldığın kadar satabilmen. Dört yıllık anlaşma sonunda 30 milyon Euro zarar limitiniz var. Biz üçüncü yılı bitirdik, dördüncü yıla gireceğiz. Bugün itibariyle 90 milyon Euro gerideyiz. O limitlerde kalabilmemiz için 60 milyon Euro kâr etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki sezon cezalandırılacaksak sadece yerel lige bakmak zorundayız. O yüzden daha fazla yatırım yapmak durumundayız. Size verilen limiti aştığınızda oyuncu alsanız dahil Avrupa’ya yazdıramıyorsunuz. Bu da bir yatırım yaklaşımı. Avrupa’da oynatmayacağım ama Türkiye ligini domine edeceğim. 31 Ocak ve diğer toplantılarla bu netleşecektir. Geldiğimiz noktada denk hesap konusunda vahim durumdayız. Ama velakin, bu size anlatacaklarımız çok önemli. Ana hissedar dernek belli bir rakam koydu, 17 bin kişi yüzde 100 katılım yaptı. Sermaye artışındaki para gelir olarak UEFA tarafından kaydedilebilir mi bilmiyoruz. İlk intibamız 3’te 2’si sermaye artırımı benden geldiği için saymayabilirler ama 17 bin kişiyi sayabilirler. Ama bu ilk defa oluyor. Bu sadece beyin fırtınasından çıkanlar. Biz derneğin de yaptığını sayın diyoruz 33 bin kişiyi temsil ediyor. Bir kişi yapmış olsa da tek başına söz sahip değil. Bakacağız saydırabilecek miyiz diye.”

- "Fenerbahçe’nin ihtiyacı olan kaynaklar için kampanya başlatacağız"

Aydan aya değişiyor ama 75 ile 100 milyon Euro açığımız var. Bugün 3 milyar TL borcumuz var. Her sene de çarkları döndürebilmek için 1 milyar TL’ye ihtiyacımız var. O yüzden bunu bir seferberlik haline getirmeliyiz. Bir kampanya dizayn ettik. Sonuçlar iyi gitseydi de göğsümü gere gere camiadan talepte bulunabilseydim. Kendi elimden geldiği kadar katkı sağlamaya çalıştım. Ama bunu hep beraber çevirebiliriz. Bu kampanya nedir? Ayda 5 lira 10 lira verebilecek insanlardan tutun 1 seferliğe mahsus ne kadar verebilecek varsa Fenerbahçe’nin ihtiyacı olan kaynaklar için kampanya başlatacağız. Düğmeye basmaya yakınız. Keşke Ağustos’taki coşku olsa işimiz daha kolay olurdu ama yarım sezonluk sonuçlarla Fenerbahçe için yapılanları gözardı etmeyelim. Son yaptığımız görüşmeler çerçevesinde sermaye arttırımından da öte taraftarların yapacağı kampanyayı UEFA’nın gelir olarak kabul edebilir. En azından FFP sıkıntısından Fenerbahçe’yi çıkarmaya sahibiz. İnşallah hayallerimiz gerçekleşir.

- "Bu insanlar değişmeyecektir, taraftarlarımız uyanık olsunlar"

Söz konusu Fenerbahçe olunca inanılmaz çarklar dönmeye başlıyor. Taraftarlarımıza sesleniyorum. Siz daha objektif, gönülden bakacaksınız. Bugün Fenerbahçe olur, yarın başka bir şey olur ama çoğu zaman kandırılıyoruz. İki yönetici kavga etti diye bir muhabir kendi kanalında konuştu. O hafta divan kurulumuz var. FB TV’de canlı yayınlanıyor. Adam akşam televizyonda ‘o kadar kavgalılar ki toplantıya bile katılmadılar’ diyor. Ama bunu tartışırken televizyonlarında o iki kişi yan yana oturduğu gösteriliyor. Adamın haberi bile yok. İnsanlar uyanık olsunlar diye söylüyorum. Bu insanlar değişmeyecektir. Bir televizyon kanalında Cocu bizden ayrıldıktan sonra iki gün boyunca reklamlarda ‘Cocu ile görüştük, Ali Koç hakkında ne düşünüyor’ diye işlediler. Programın son yarım saatine bırakıyorlar ne dedi diye. Program saati geliyor bir şeyler gösteriyorlar. Ne röportaj var ne bir şey. Sanki röportaj yapmış gibi soruları ekranda veriyorlar. Bundan iki üç gün sonra Cocu ile toplantım vardı. Cocu’yu golf oynarken görmüşler yediği yemekten ödediği hesaba kadar yazmışlar. İnandırıcı olmak için saatleri de vermişler. Cocu’ya ne güzel cevaplar vermişsin dedim. Neye cevap vermişim dedi. Benim yanıma bir adam geldi fotoğraf çektirmek istedi çekti gitti röportaj yapmadım dedi. Allah’tan kötü şeyler yazmamışlar. Ben kimseyle konuşmadım dedi bana Cocu. Böyle bir spor medyasıyla iç içeyiz. Hangi birine cevap verelim?

- "Dilimde tüy bitti anlatamıyorum, siyasetle ilişkim yok

İş hayatındaki konumum, TÜSİAD’daki konumum ve Fenerbahçe Başkanı olarak benim içinde bulunduğum ortamda siyasetle, bürokrasiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmemden doğal bir şey olamaz. Tüzüğümüze baktığımızda kulübün manevi ve tüzel kişiliğini temsil etmek, devlet teşkilatıyla iletişimde olmak ana görevlerimden birisi. Bu tür görüşmeleri siyasete bağlamak art niyetlilik. Bugün Ekrem İmamoğlu kulübümüzü ziyaret etti. Dün de Galatasaray’a gitti. Bunda anormal bir şey göremiyorum. İlçe aday adayları da görüşmek istiyor. Söz konusu Fenerbahçe olunca millet yaygarayı koparıyor. Bu tek kelimeyle art niyetlilik. Benim kampanyam boyunca da bunu işlediler. Yaratmak istedikleri intiba benim Fenerbahçe üzerinden siyasete gireceğim. Dilimde tüy bitti anlatamıyorum. Çok fazla intiba edildiğini sanmıyorum ama ister istemez hikaye yaratanlar oluyor. Dolayısıyla her türlü partiden, her türlü görüşten insanlarla bu konuda muhattap oluyoruz, dostluklarımız var. Fenerbahçe’yi siyasete sokmam. Cumhurbaşkanımıza ziyaretim oldu. Biraz gecikti. Takvimleri uyduramadık. Türk sporunda yeri önemli. Spora büyük yatırımlar yaptı. Seçimden sonra beni de tebrik etti. Fenerbahçe üzerine sohbet yaptık. Bugün cumhurbaşkanımız olur, yarın başka partinin lideri olur. Biz ne yapıyorsak ortada. Bu yüzden art niyetli zihniyete de itibar edilmemesini rica ediyorum
 

Kaynak: AA

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz