Futbol

'Bu karar, şampiyonluğu da küme düşmeyi de etkiler'

22 Nisan 2018 Pazar 00:53 - Son Güncelleme 22 Nisan 2018 Pazar 03:18

MHK Eski Başkanı ve Hakem yorumcusu Mustafa Çulcu, TRTSPOR'da yayınlanan "Teknik Analiz" programında Aytemiz Alanyaspor-Galatasaray maçındaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi.

64. dakikada Alanyasporlu Dyanfres Douglas için kalkan ofsayt bayrağı için çarpıcı ifadeler kullanan Çulcu, "Bu pozisyon çok konuşulur, unutulmaz bir pozisyon. Yardımcı hakem Kemal Yılmaz'ın bu kararı, şampiyonluğu da küme düşmeyi de etkileyecek bir karar...Hakemin kafasında kabul edemediğimiz farklı fikirler olduğunu düşünüyorum. Yani hesap yaptı" dedi. 

Mustafa Çulcu, TRTSPOR'da Ersin Düzen'in sunduğu "Teknik Analiz" programında Galatasaray'ın 3-2 galibiyetiyle biten karşılaşmadaki pozisyonları yorumladı. Çulcu, skor 2-2 iken 64. dakikada Alanyasporlu Dyanfres Douglas için kalkan ofsayt bayrağı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 "Aynı yardımcı 10 dakika sonra da bu kez ofsayt olan pozisyona bayrak kaldırmadı"

"Bu pozisyon çok konuşulur, unutulmaz bir pozisyon" diyen Çulcu, şöyle devam etti:

"Yardımcı hakem Kemal Yılmaz'ın bu kararı şampiyonluğu da küme düşmeyi de etkileyecek bir karar. Herhalde o da mental yorgunluk hissediyor. 30 haftada 28 maçta görev yaptı, maçların hepsi de zorluk derecesi yüksek olanlardı. Yane sadece iki hafta evde kalmış, neredeyse her hafta maça çıkmış. Evet iyi bir yardımcı hakem ama bu kadar bir hakeme yüklenmek doğru değil. Pozisyon ofsayt değil ve devam etmesi lazım. Aynı yardımcı 10 dakika sonra da bu kez ofsayt olan pozisyona bayrak kaldırmadı. (Emre Akbaba'nın pozisyonu) O yüzden belli ki yorgunluk var. Ama bu pozisyonun devamı tabiki ihtimallerin üzerine konuşamayız ama devamında çok vahim bir hadise var. Hem penaltı var, hem sarı kart var. Ama hakem bunu kesince bitti olay. O yüzden bu pozisyon unutulmaz diyorum. Aslında önce sonuna kadar pozisyonu devam ettirdi o yüzden başta söylerken bu pozisyon bu kararı şampiyonluğu da küme düşmeyi de etkileyecek çok kritik bir karar ve unutulmaz bir karar."

"Hakemin kafasında kabul edemediğimiz farklı fikirler olduğunu düşünüyorum"

Ersin Düzen'in "Yardımcı hakem tereddüt mü ediyor?" sorusu üzerine ise Çulcu, "Evet önce oynatıyor sonra bakıyor bu pozisyon farklı bir boyuta geliyor ve bayrağını çekiyor. Bu da hakemin kafasının karışık ve kabul edemediğimiz farklı fikirler olduğunu düşünüyorum. Yani hesap yaptı diye değerlendiriyorum. O anda kafasından neler geçti bilemeyiz ama bu pozisyonu oynatmışsın aşağı yukarı oyuncular 30-35 metre gitmiş. Devamında yapılan bir eylem var ve pozisyon penaltı. Sen şimdi bu kararla Alanya'nın belki Galatasaray 5 atıp galip gelecekti bilemeyiz. Ama bu pozisyon maçın kırılma anı. Bu kabul edilemez ciddi bir hatta...Ama yan hakemin pozisyonu bu kadar devam ettirdikten sonra ofsayt bayrağını kaldırması beni çok rahatsız etti. Ben bunu hesaplı-kitaplı bir bayrak olarak düşündüm. Bu baskılara direnemeyen zihnin temiz düşünemeyişidir. Rahatsız edici bir durumdur. Evet çok kritik bir pozisyon öyle çırıl çıplak değil. Örneğin Emre Akbaba'nın pozisyon çırıl çıplak ofsayt...Önce devam ettirdi kafası karıştı baktı iş çok vahim olaylara gidiyor. Eyvah! dedi, korktu. 'Hata mı yaptım' dedi. O mı sorusu onu geriye döndürdü ve daha büyük bir hata yaptırdı" diye konuştu.

"Penaltı kararı verilseydi, Muslera'ya gösterilecek kartın rengi kırmızı değil sarı olurdu"

Pozisyonun penaltı olduğunu yineleyen Çulcu, yeni kurala dikkat çekerek, Muslera'ya sarı kart gösterilmesinin yeterli olacağını söyledi. Çulcu, "Eğer pozisyon ceza sahası dışında olsaydı; bu hareket yine eskisi gibi kırmızı kart olacaktı, Alanya lehine de frikik verilecekti. Söz konusu pozisyon penaltı, top için mücadele olduğu için kartın rengi sarı olmalıydı" ifadelerini kullandı. 

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz