Futbol

Teknik direktörlükte "istikrar" kazanıyor

22 Mayıs 2015 Cuma 11:39 - Son Güncelleme 22 Mayıs 2015 Cuma 11:43

Slaven Bilic'in durumu, futbolda istikrar tartışmasını yeniden başlattı.

 Beşiktaş'ta geçirdiği 2. yılın ardından sezon sonunda gönderilmesi gündeme gelen teknik direktör Slaven Bilic'in durumu, futbolda istikrar tartışmasını yeniden başlattı.

Avrupa futbolunda teknik direktörleriyle uzun süreli anlaşmalar yapan kulüplerin, "geçiş sürecinin" ardından kazandıkları başarılar dikkati çekerken, siyah-beyazlı kulüpte de akla İngiliz teknik adam Gordon Milne dönemini getirdi.

Beşiktaş'ta 1987 yılında göreve getirilen İngiliz teknik adam, ilk sezonunda sadece Başbakanlık Kupası'nı kazanırken, ligi 2. sırada tamamladı. Siyah-beyazlılar, ikinci sezonda Türkiye Kupası ile Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine götürürken, ligi yine 2. sırada tamamlayarak hedeflenen başarının uzağında bir performans sergiledi.

-Seba, Milne'e güvendi

Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba, üst üste 2 sezon şampiyonluk kupasının kaldırılamaması nedeniyle İngiliz teknik adam üzerinde baskı oluşmasına rağmen yola onunla devam etme kararı aldı.

Bu kararın ardında yükselişe geçen Beşiktaş, 3 sezon üst üste şampiyonluk sevinci yaşadı. "Karakartal", 1990-91 sezonundaki ise hiç yenilgi alınmadan şampiyonluğa uzanarak Türk spor tarihinde namağlup tek şampiyon takım unvanını kazandı.

-Şampiyon yaptı, gönderildi

Ünlü Rumen teknik adam Mircea Lucescu da benzer bir başarıyı Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımında göstermeye devam ediyor.

Türkiye kariyerine 2000'de Galatasaray'da başlayan 69 yaşındaki teknik adam, sarı-kırmızılı takımı çalıştırdığı dönemde Real Madrid'i yenerek UEFA Süper Kupası'nı kazanması, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kalması ve şampiyonluk sevinci yaşamasına rağmen 2. sezonunun ardından gönderildi.

Bu kez kuruluşunun 100. yılında Beşiktaş'da görev alan Rumen teknik adam, ilk sezonunda takımını Süper Lig rekoru 85 puanla şampiyonluğa ulaştırdı. Ayrıca UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finale kadar yükselerek Avrupa arenasındaki en başarılı dönemlerinden birisini yaşayan siyah-beyazlı kulüp, buna rağmen 2004'te Lucescu ile yollarını ayırdı.

Rumen teknik adam 2004'te imza attığı Shakhtar Donetsk'de ise kariyerinin en parlak önemini yaşıyor. Görevine 11 sezondur devam eden Lucescu döneminde "altın" çağını yaşayan Ukrayna temsilcisi, Şampiyonlar Ligi'nin tecrübeli takımları arasına girerken, 2010-11 sezonunda ise çeyrek finale kaldı.

Lucescu öncesinde Ukrayna Premier Ligi'nde bir kez şampiyonluk sevinci yaşayan Shakhtar Donetsk, son 11 sezon içinde ise aynı başarıyı 8 kez tekrarladı.

Aynı dönemde Ukrayna Kupası'nı 5, Ukrayna Süper Kupası'nı ise 6 kez müzesine götüren Shakhtar, Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda 2009'da oynanan UEFA Avrupa Ligi finalinde ise Werder Bremen'i 2-1 yenerek bu turnuvada şampiyonluğa uzanan ilk Ukrayna kulübü oldu.

Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından "son 10 yılın en iyi çıkış gösteren kulübü" seçilen Shakhtar Donetsk, elde ettiği başarılarla dünya futbolunda önemli bir yere sahip oldu.

-Klopp'la başarı 3. yılda geldi

Almanya'nın köklü kulüplerinden Borussia Dortmund, 2008'de imza attırdığı Jürgen Klopp ile arzuladığı başarıları ilk yıllarda gerçekleştiremedi.

İlk sezonunda takımı 6'ncı, ikincisinde ise 5'inci yapabilen Klopp'un sözleşme süresi dolmasına rağmen istikrar adına takımda kalmasına karar verildi ve Borussia Dortmund, bu sayede 90'lı yıllardaki "altın" dönemine geri dönebildi.

Alman temsilcisi, Klopp yönetiminde ezeli rakibi Bayern Münih'e üstünlüğünü kabul ettirerek 2010-12 sezonlarında üst üste 2 kez şampiyonluk ipini göğüsledi.

Almanya Kupası'nı 1, Almanya Süper Kupası'nı ise 2 kez kazanan Borussia Dortmund, aynı başarıyı Avrupa arenasına da taşıyarak 2012-13 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde finale kadar yükselmesine rağmen Bayern Münih'e 2-1 yenilerek 2'nci oldu.

-Ferguson 7. yılında şampiyonluk sevinci yaşadı

İngiltere'nin köklü kulüplerinden Manchester United'ın "Sir" lakaplı eski teknik direktörü Alex Ferguson da benzer süreçlerden geçerek dünya futbol literatürünün sayılı teknik adamları arasına adını yazdırdı.

"Kırmızı Şeytanlar" ile 1986 yılında sözleşme imzalayan İskoç teknik adam, ilk yıllarında takımını başarıya taşımaktan çok uzak bir performans sergiledi. Birinci ve üçüncü sezonunda takımını ancak 11'inci yapabilen Ferguson, 1990'da İngiltere Kupası'nda ipi göğüsleyerek görevine devam etme şansını yakaladı.

Sonraki sezon UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kulüp tarihinde ilk kez kazanan Manchester United, Süper Kupa finalinde ise Kızılyıldız'ı mağlup ederek uzun bir aranın ardından yükselişe geçti.

Manchester United'ı 27 sezon çalıştıran Ferguson, takımda ilk şampiyonluğunu ise 1993'te yaşadı. "Kırmızı Şeytanlar", 1998-99 sezonunda ise Şampiyonlar Ligi, lig ve İngiltere Kupası'nı kaldırarak "üçleme" yapan ilk İngiliz takımı oldu.

Aynı dönemde dünya futbolunun en başarılı kulüpleri arasına giren Manchester United, Ferguson yönetiminde 13 lig şampiyonluğu, 5 İngiltere, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Kupa Galipleri Kupası ve 1 Süper Kupa'yı müzesine götürdü.

-Milan, Ancelotti ile güldü

Ünlü İtalyan teknik adam Carlo Ancelotti de Milan'da 2001 ile 2009 seneleri arasında çalıştı. Fatih Terim'in Milan'dan gönderilmesinin ardından görevine başlayan İtalyan teknik adam, ilk sezonunda başarıdan uzak bir performans sergiledi.

Oynattığı defansif futbol nedeniyle İtalyan basını tarafından yoğun eleştiriye maruz kalan Ancelotti, ikinci sezonunda ise Milan'ı Şampiyonlar Ligi şampiyonu yaparak tüm dikkatleri üzerine çekti. UEFA Süper Kupası finalinde Porto'yu da yenerek Avrupa arenasında adını yeniden duyuran Milan, 2003-04 sezonunda ise Serie A'da şampiyonluğa ulaşarak çıkışını sürdürdü.

Ancelotti yönetiminde Milan, 2005 Şampiyonlar Ligi'nde yeniden finale yükseldi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda Liverpool ile normal süresi 3-3 biten karşılaşmayı penaltı atışlarının ardından kaybeden İtalyan temsilcisi, rövanşını ise iki sezon sonra aldı.

2007 Şampiyonlar Ligi finalinde yeniden Liverpool ile karşılaşan Milan, mücadeleden 2-1 galip ayrılarak 4 sezon içinde kupayı 2. kez kazanma başarısı gösterdi.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz