Futbol

Türkiye ile Gürcistan'ın futbol kardeşliği

11 Kasım 2017 Cumartesi 14:02 - Son Güncelleme 11 Kasım 2017 Cumartesi 14:05

Gürcistan-Türkiye Uluslararası Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Mikheil Geliaşvili, Gürcistan'da kurduğu "Gürcistan Kocaeli" adlı futbol kulübünün iki ülke arasındaki dostluk köprüsünü geliştiren bir simge haline gelmesini hedeflediğini söyledi.

Diplomatik ilişkilerin 25 yıldır devam ettiği sınır komşusu Türkiye ile Gürcistan arasında siyaset, ekonomi, ticaret gibi birçok alanda ilişkiler üst düzeyde gelişirken, bu uyum kültür, eğitim ve spor alanlarında da başarılı bir şekilde ilerliyor.

Türkiye'yle uzun yıllardır yakın bağlantıları bulunan ve Gürcistan'da 1997 yılında kurulan Gürcistan-Türkiye Uluslararası Dostluk ve Dayanışma Derneğinin başkanı Mikheil Geliaşvili de iki ülke arasındaki ilişkiyi sporla güçlendirerek dünyaya kardeşlik mesajı vermek istiyor.

Geliaşvili, Türkiye tarafının da desteğiyle 2011 yılında kurarak başkanlığını yürüttüğü "Gürcistan Kocaeli" adlı futbol kulübünün iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde pay sahibi olduğunu belirtti.

Türkiye'de 90'lı yılların ardından birçok spor ve kültür etkinliğine katıldığını belirten Gürcü Geliaşvili, iki ülkenin kardeşliğini geliştirmek amacıyla bir futbol kulübü kurmaya karar verdiğinden bahsetti.

Bir süre Kocaeli kentinde yaşadığını kaydeden Geliaşvli, "İki ülke arasındaki kültür ve spor ilişkilerini güçlendirmek amacıyla o dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile milletvekillerine spor kulübü kurmamız gerektiği yönünde teklifte bulundum. Böylece iki ülke arasındaki dostluk köprüsünü geliştiren spor kulübümüz kuruldu." dedi.

- Amblemi Fikri Işık onayladı

Kulüp ambleminin gelişim sürecini anlatan Geliaşvili, "Gürcistan ve Kocaeli simgeleri bulunan yeni bir amblem hazırlayıp o dönemin milletvekili ve şimdiki Başbakan Yardımcısı Sayın Fikri Işık'ı arayarak haber verdim. Işık ile TBMM'de bir araya geldik. Amblemin güzel olduğunu söyledi ve onayladı. O zamandan beri amblemimiz hiç değişmedi. Bu amblem iki ülke arasındaki kardeşliğin simgesidir." diye konuştu.

Kulübün faaliyet gösterebilmesi için bugüne kadar Türkiye'den destek ve yardım aldıklarını aktaran Geliaşvili, "Bize destek ve yardım sağladığı için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve diğer yetkililere çok teşekkür etmek isterim." ifadelerini kullandı.

Gürcistan Futbol Federasyonuna (GFF) bağlı Gürcistan Futbol Kalkınma Vakfının her yıl 50 bin Lari (yaklaşık 73 bin lira) destek verdiğini kaydeden Mikheil Geliaşvili, Gürcistan İkinci Futbol Ligi'nde yer aldıklarını kaydederek, "Bütçemiz az da olsa bir şekilde idare ediyoruz çünkü spor kıyafetleri ve diğer ekipmanların satın alımında Türkiye tarafı destek veriyor." şeklinde konuştu.

- Amacımız dünyaya barış mesajı vermek

Kulübün asıl amacının, sportif başarıdan çok iki ülke arasındaki barış köprüsünü geliştirmek olduğunu vurgulayan Geliaşvili, "Böyle bir kulübün kurulması, Türkiye ile Gürcistan arasındaki güzel ilişkilerin sembolüdür. Bu dönemlerde çocukları sağlıklı bir şekilde yetiştirerek spor yoluyla dünyaya barış mesajı vermemiz lazım. Amacımız ülkelerimiz arasındaki dostluk, spor ve kültürel ilişkileri güçlendirmek." değerlendi·rmesi·nde bulundu.

Kiralık bir sahada maçlara çıktıklarını söyleyen Mikheil Geliaşvili, iki ülkenin desteğiyle gelecekte "Kocaeli" adıyla bir stat inşa etmeyi arzuladıklarını söyledi.

Kulübün antrenörlüğünü üstlenen Temur Varduaşvili ise, "Bize kulüp başkanı ve Türkiye tarafı gereken desteği veriyor. Gelecek yıl şampiyon olmayı hedefliyoruz. Bize destek veren herkese teşekkür ederiz." diye konuştu.

Sıradaki Haber
VİDEO | Trabzonspor'un Antalya kampı sürüyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz