Basketbol

"12 Dev Adam" maç sonlarını seviyor

08 Eylül 2014 Pazartesi 16:01 - Son Güncelleme 08 Eylül 2014 Pazartesi 16:11

Türkiye, pes etmeyen görüntüsüyle akıllarda yer etti.

Basketbolda 2014 FIBA Dünya Kupası'nda Avustralya'yı bitime 5 saniye kala Emir Preldzic'in üç sayılık isabetiyle eleyen Türkiye'nin, maç sonlarındaki performansıyla kazandığı birçok karşılaşma bulunuyor.

"12 Dev Adam", İspanya'nın evsahipliğinde gerçekleştirilen Dünya Kupası'nda ikinci turda Avustralya'yı baştan sona geride götürdüğü maçta, Emir Preldzic'in son dakika içerisinde kaydettiği iki üç sayılık basketle 65-64 yendi ve adını çeyrek finale yazdırdı.

Ay-yıldızlılar, Avustralya mücadelesinin yanı sıra gruptaki Finlandiya karşılaşmasını da son anlarda sergilediği performansla kazanmayı başardı. Milliler, C Grubu'nda mücadele ettiği Finlandiya karşısında baştan sona geride götürdüğü maçı, bitime 4.2 saniye kala Cenk Akyol'un üç sayılık isabetiyle 68-68'lik skorla uzatmaya taşıdı. Uzatma periyodunda daha etkili bir görüntü çizen Türkiye, bir ara 17 sayı farkla geri düştüğü maçtan 77-73 galip ayrıldı.

Ender Arslan, Litvanya'nın kabusu oldu

Ender Arslan, millilerin Japonya'da düzenlenen 2006 FIBA Dünya Şampiyonası'nda iki kez karşılaştığı Litvanya'yı iki maçta da son saniyelerde kaydettiği sayılarla yıkan isim oldu.

Litvanya ile Türkiye arasındaki C Grubu maçında, başa baş bir mücadelenin ardından son saniyelere 74-74 eşitlikle girildi. Ay-yıldızlılar, maçın sona ermesine 17 saniye kala serbest atış çizgisine gelen Ender Arslan'ın ikide iki atmasıyla rakibini 76-74 mağlup etti.

İki ülkenin 2006 FIBA Dünya Şampiyonası'ndaki ikinci randevusunda da benzer bir tablo söz konusu oldu. Ender Arslan, madalya şansını kaybeden ve klasman maçlarında karşılaşan Türkiye ile Litvanya arasındaki mücadeleye damga vurdu. Son dakikaya 7 sayı geride giren Türkiye, Ender Arslan'ın basketleriyle maçı uzatmaya taşımayı başardı. Bitime 13 saniye kala serbest atış çizgisinden ilk atışını sayıya çeviren, kaçan ikinci atışının ardından ribaundu alarak üç sayı çizgisinin gerisinden bir isabet daha kaydeden Ender, 75-75'lik skorla karşılaşmayı uzatma periyoduna götürdü. Uzatmada üstün bir oyun sergileyen "12 Dev Adam", maçı 95-84'lük skorla kazanan taraf oldu.

Japonya 2006'yı Türkiye 6'ncılıkla, Litvanya 7. sırada tamamladı.

2001 ve 2010'da gümüş madalyaya giden yol

Evsahipliği yaptığı 2001 Avrupa Şampiyonası (EuroBasket 2001) ve 2010 FIBA Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan Türkiye, pes etmeyen görüntüsüyle akıllarda yer etti.

Milliler, 2010 FIBA Dünya Şampiyonası yarı finalinde Sırbistan karşısında son 4.3 saniyeye 82-81 geride girdi. Kenardan topu oyuna sokan ay-yıldızlı ekipte, Kerem Tunçeri'nin rakiplerinden kurtularak rakip potaya bıraktığı turnike, millileri 83-82'lik skorla finale taşıdı. Finalde ABD'ye 81-64 kaybeden ay-yıldızlılar, Türk basketbol tarihinin en büyük başarılarından birine imza atarak Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandı.

"12 Dev Adam", milli takımlar bazındaki ilk büyük başarısını elde ettiği EuroBasket 2001'de de son saniyelerde gelen sayılarla gümüş madalyaya uzandı. Büyük çekişmeye ve gerilime sahne olan çeyrek final maçında Hırvatistan karşısında son 20 saniyeye 73-72 geride giren Türkiye, Mirsad Türkcan'ın serbest atış çizgisinden 2'de bir atmasıyla mücadeleyi uzatmaya taşıdı. Uzatma periyodunda karşılaşmadan 87-85 galip ayrılan milliler, yarı finalde Almanya'nın rakibi oldu.

Türkiye, Almanya ile oynanan yarı final maçında da benzer şekilde son anlardaki oyunuyla finalin yolunu tuttu. Son 17 saniyeye 78-77 geride giren milli takım, Hidayet Türkoğlu'nun pota altından bulduğu basketle maçtan 79-78 galip ayrıldı ve finale yükseldi. Finalde Yugoslavya'ya 78-69 yenilen milliler, gümüş madalya elde etti.

Sıradaki Haber
Türkiye potada 921. maçına çıkıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz