Basketbol

Türk basketbolu Avrupa'da 6. kupasına kavuşuyor

11 Nisan 2017 Salı 12:05 - Son Güncelleme 11 Nisan 2017 Salı 12:14

FIBA Kadınlar Avrupa Kupası finalinde Yakın Doğu Üniversitesi ile Bellona AGÜ arasında oynanacak rövanş maçında istediği skoru elde edecek takım, basketbolda Türkiye'ye kulüpler bazında 6. Avrupa kupasını kazandıracak. Türkiye'den basketbolda daha önce erkeklerde Anadolu Efes, Beşiktaş ve Galatasaray birer kez, kadınlarda ise Galatasaray 2 kez Avrupa kupalarında şampiyon oldu.

Kadın basketbolunda Avrupa'nın iki numaralı kupası olan FIBA Avrupa Kupası'nda bu sezon mücadele eden Türk takımları Yakın Doğu Üniversitesi, Bellona AGÜ, Galatasaray ve Hatay Büyükşehir Belediyespor, gösterdikleri başarılı performanslarla yarı finale yükseldi.

Yarı finalde Galatasaray'ı eleyen Yakın Doğu Üniversitesi ile Hatay Büyükşehir Belediyespor'u devre dışı bırakan Bellona AGÜ, finale çıktı.

İki takım arasında Kayseri'de oynanan ilk maçı Yakın Doğu Üniversitesi, 73-69'luk skorla kazandı. İstanbul'da 12 Nisan Çarşamba günü oynanacak rövanş maçında istediği skoru elde eden takım, Türk basketboluna Avrupa'daki 6. kupasını getirecek.

Kupayı kaldıracak takım, Türkiye'den bu organizasyonda Galatasaray'dan sonra şampiyonluk yaşayacak ikinci ekip olacak.

İlk kupa Anadolu Efes'ten

Türk basketbolu, ilk Avrupa zaferini 1996'da Anadolu Efes ile yaşadı.

Başantrenör Aydın Örs yönetiminde o zamanki adı Efes Pilsen olan lacivert-beyazlılar, Makedon oyuncusu Petar Naumoski'nin önderliğinde büyük bir başarı elde etti.

Lacivert-beyazlılar 1995-1996 sezonunda Avrupa'nın iki numaralı kupası olan Koraç Kupası finalinde İtalya ekibi Stefanel Milano'yu geçerek, Türk basketbol tarihinin ilk büyük başarısına imza attı.

Türk basketbolu erkeklerde ikinci Avrupa kupasını Beşiktaş ile elde etti. Siyah-beyazlılar, Ergin Ataman yönetiminde 2011-2012 sezonunda Avrupa'nın üç numaralı kupası olan FIBA Eurochallenge Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

Kupaların 3'ü Galatasaray'dan

Türkiye'nin daha önce basketbolda kazandığı Avrupa kupalarının 3'ünde Galatasaray'ın imzası bulunuyor.

Galatasaray Odeabank Erkek Basketbol Takımı, geçen sezon Ergin Ataman yönetiminde büyük bir başarıya imza atarak Avrupa'nın iki numaralı kupasını havaya kaldırdı.

Sarı-kırmızılı takım, ULEB Avrupa Kupası'nın finalinde Fransa'nın Strasbourg ekibini geçerek kupayı müzesine götürdü.

Galatasaray Kadın Basketbol Takımı da daha önce Avrupa'nın bir ve iki numaralı kupalarını kazanma başarısı gösterdi.

Sarı-kırmızılı kadın basketbol takımı, 2008-2009 sezonunda FIBA Avrupa Kupası, 2013-2014 sezonunda ise FIBA Avrupa Ligi şampiyonlukları yaşamıştı.

Yakın Doğu Üniversitesi'nin etkili performansı

Tarihinde ilk kez mücadele ettiği FIBA Avrupa Kupası'nda şampiyonluk için avantajlı durumda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi, bu sezon yarıştığı tüm kulvarlarda oldukça etkili bir performans ortaya koyuyor.

Yakın Doğu Üniversitesi, bu sezon Avrupa Kupası'nda oynadığı 17 maçın 15'inden galibiyetle ayrıldı.

PTT Kadınlar Türkiye Kupası'nda şampiyon olan Yakın Doğu Üniversitesi, Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi'nde ise oynadığı 24 maçın sadece 4'ünü kaybetti. Ligde bir maç eksiği olan Yakın Doğu Üniversitesi, bu kulvarda da şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olarak gösteriliyor.

Bellona AGÜ daha önce iki kez finalde kaybetti

Bellona AGÜ, daha önce FIBA Avrupa Kupası'nda iki kez final oynamasına rağmen kupayı kaldırmayı başaramadı.

Kayseri ekibi, daha önce Kayseri KASKİ ismiyle mücadele ettiği kupada 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında şampiyonluğu finalde kaybetti.

Bu arada Bellona AGÜ, bu sezon Yakın Doğu Üniversitesi ile PTT Kadınlar Türkiye Kupası'nda oynadığı final maçını da yitirdi.

Sıradaki Haber
Banvit'e Fransız rakip
Yükleniyor lütfen bekleyiniz