Basketbol

Basketbolun patronu açıkladı

20 Haziran 2014 Cuma 19:29 - Son Güncelleme 20 Haziran 2014 Cuma 19:32

Demirel: "İki takımın suç unsurları eşit değil"

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Galatasaray Liv Hospital'ın Beko Basketbol Ligi play-off final serisinin son maçına çıkmama kararının ender görülecek ve talihsiz bir durum olduğunu söyledi.

NTV Spor'a yaptığı açıklamada Demirel, alınan kararın sadece Türk basketbolunda değil, Türk sporunda ilk olduğunu belirterek, "Bütün sezon ter dökmüş sporcuların ve teknik kadroların maça çıkmama kararı çok ender olan bir şey, çok talihsiz durum" dedi.

Oynanan altıncı karşılaşma öncesinde Galatasaray Liv Hospital'ın aldığı seyircisiz oynama cezasıyla beraber sarı-kırmızılı kulüp yönetiminin bazı düşünceler içinde olduğu yönünde duyumların kendilerine de geldiğini vurgulayan Demirel, "Disiplin Kurulu'nun (Fenerbahçe Ülker ile ilgili) kararından sonra bana böyle bir basın açıklaması haberi geldi. Biraz üzülerek ve şaşırarak karşıladık. Disiplin Kurulu kararına her zaman bir üst kurulda itiraz edilir. 'Can güvenliğimiz yok' kabul edilebilir gerekçe değil. Bunları düzeltmek için çaba sarf ettik. Başkanı arayarak; endişeli olmamasını, can güvenliği ve hakem yönetimiyle ilgili en küçük tereddüt yaşanmayacağını, benim de salonda olacağımı ifade ettim. Fenerbahçe karşısında kazandığımız ilk kupada benim takımın kaptanı olduğumu, dayım Ali Uras'ın da Galatasaray kaptanı ve eski başkanı olduğunu; maça çıkmamanın Galatasaray Kulübü'ne yakışmayacağını ve bütün basketbol camiasında olumsuz değerlendirileceğini ifade ettim" diye konuştu.

- Fenerbahçe ile Galatasaray kulüplerinin aldığı cezalar

Beko Basketbol Ligi'nde iki kulübün sezon içinde aldığı cezaları değerlendiren Turgay Demirel, şunları söyledi:

"Disiplin Kurulu, hakemlerin verdiği raporlar doğrultusunda cezaları vermiş. Galatasaray Kulübü'nün ceza beklediği (beşinci maç) maçta hakemlerin soyunma odasına gitmesi diye bir şey yok. Serinin dördüncü maçında sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle hakemler soyunma odasına gidiyorlar. Bu iki konu birbirine eşit değil. Galatasaray'ın ev sahibi olduğu maçlarla ilgili 14 farklı dosya gelmiş ve 20 ceza verilmiş. Fenerbahçe ile ilgili sadece 6 dosya gelmiş ve 7 ceza verilmiş. Dolayısıyla cezayı vermeyi gerektiren suç unsurları eşit değil. Ülker Arena ile Abdi İpekçi'deki durum aynı değil. Bunu kabul etmemek kulübün elinde. Ama Tahkim Kurulu'na başvurması lazımdı. Başkan olarak 'bu maçı seyircisiz oynatıyorum' deme hakkım yok."

Hakem atamalarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Demirel, "Merkez Hakem Kurulu, 10 isim belirleyerek, 'final serisini bu isimlerle oynayacağız' kararı verdi. Benim maça saatler kala 'bu ismi değiştirin' demem, federasyonun bu şekilde yönetilmesi söz konusu değil. Final serisinin yedinci maçına geldiklerinde mi tereddüt oluştu? Çalınan minareyi kılıfına uydurmak gibi bir şey..." dedi.

Abdi İpekçi Spor Salonu'ndaki üçüncü ve dördüncü maçların ardından beşinci karşılaşmada misilleme gibi bir durumun ortaya çıktığını kaydeden TBF Başkanı Demirel, "Oyuncular ortamı germemek için sağduyulu davrandılar. Hakemlere karşı saygılı davrandılar. Büyük bir övgüyü hak ettiler. Bu sınavdan en başarılı geçenler oyuncular oldu" diye konuştu.

- "Eleştiriler işimizi doğru yaptığımızın göstergesi"

Demirel, iki tarafın federasyonu eleştirmesinin, işlerini doğru yaptıklarının göstergesi olduğunu ifade etti.

Açıklama yapmanın kolay, ancak ne anlama geldiğini ifade etmenin zor olduğunu vurgulayan Turgay Demirel, "Kararları tanımıyorsanız, 'maça niye çıkıyorsunuz, neden ligde yer alıyorsunuz?' diye sorulur. İşimizi doğru ve dürüst, prensiplere bağlı yürüttüğümüzü düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Beko Basketbol Ligi'nde şampiyon olan Fenerbahçe Ülker'in kaptanını davet ederek, kupa ve madalyaları vereceklerini kaydeden Demirel, "Yanlış bir şey oldu, karşılığında kümeden atacağız, Avrupa kupalarını yasaklayacağız gibi söylemlere gerek yok. Yönetmelikte ne deniyorsa onu yapacağız. Bu tür kararların, bugün doğru gözükse de altı ay sonra ne kadar yanlış olduğunu kendileri de görecek. Avrupa'da da şaşkınlık olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

- Ergin Ataman'ın durumu

Aynı zamanda A Milli Takım başantrenörü de olan Galatasaray Liv Hospital çalıştırıcısı Ergin Ataman'ın durumuna değinen Turgay Demirel, "Ataman da gerilimli süreç yaşadı. Birkaç gün tatile çıkacaktır. Sonra buraya gelecek. Milli takımdan sorumlu yönetim kurulu üyemiz Harun Erdenay ile bir araya geldiler. Kadro ve hazırlıkla ilgili görüşme yaptılar. 10 gün sonra süreçle ilgili değerlendirme yapılır" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz