Basketbol

Basketbolda "forma kapmak" zorlaşıyor

05 Haziran 2014 Perşembe 11:31 - Son Güncelleme 05 Haziran 2014 Perşembe 11:36

Yabancı oyuncu sayısıyla ilgili yapılan değişiklik, memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF), Beko Basketbol Ligi'nde 3+2 olarak uygulanan yabancı oyuncu sayısını 5+0 olarak değiştirmesi, kulüp yöneticileri ve antrenörler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yabancı oyuncu kontenjanıyla ilgili değişiklikle takımlardaki rekabetin artmasını bekleyen antrenörler, bu sayede Türk basketbolundaki başarı ve kalitenin daha üst seviyeye çıkacağına inanıyor. Değişikliğin 2014-2016 döneminde geçerli olmasından rahatsızlıklarını dile getiren antrenörler, uygulamanın kalıcı olmasını istiyor.

Royal Halı Gaziantep Asbaşkanı Cihan Dağcı, yaptığı açıklamada, bir süredir yabancı oyuncu sayısında artış beklediklerini belirtti.

Değişikliği 4+1 veya 5+0 olarak öngördüklerini, 5+0 formülünün tercih edilmesinden de ayrıca memnun olduklarını ifade eden Dağcı, şöyle konuştu:

"Bize göre bu karar, rekabet gücünü artıracak. Oyuncular zorunluluktan değil, kendini göstererek kadroya girecek. Zaten bu değişiklik, sistemi olan takımlar ve antrenörler için hiçbir sıkıntı yaratmayacak. Bundan sonra kadroda hak eden oyuncular yer bulacak, Türk futbolundaki başarı da artacak. Bu değişiklik, ayrıca Türk oyuncuların da hırslanmasını sağlayacak."

Dağcı, dünyada yabancı-yerli oyuncu ayrımı yapmayan birçok ülke bulunduğunu vurgulayarak, "Mesela ispanya'da yabancı sınırı yok. Onların da başarısı ortada" dedi.

Torku Konya Selçuk Üniversitesi Başantrenörü Aziz Bekir ise değişikliğin kulüpler açışından oldukça verimli olacağını kaydetti.

Değişikliğin özellikle Avrupa'da Türkiye'yi temsil eden kulüpler için çok yararlı olacağına işaret eden Bekir, artık Türk basketbolunun Avrupa'da daha rahat bir nefes alabileceğini söyledi.

Bekir, bazı kesimlerin değişikle Türk sporcuların önünün kesileceği yönünde endişe duyduğunu belirterek, bu kaygıların gerçek olup olmayacağını da kısa zamanda gözlemleyebileceklerini aktardı.

Bu yıl Beko Basketbol Ligi'nden küme düşen Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin başantrenörü Mete Babaoğlu da 3+2 sistemi sayesinde özellikle Avrupa müsabakalarına katılan Türk takımlarının ciddi sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Yabancı-yerli oyuncu ayrımı yapmanın doğru olmayacağını dile getiren Babaoğlu, "Oyuncuları yerli-yabancı diye ayırmak yanlış. Oyuncunun verimlisi veya verimsizi olur. Bu noktada 5+0 uygulamasının Türk sporuna olumlu yansıyacağına inanıyorum. Çünkü ligde bulunan takımların üçte ikisi Avrupa'da da başarı ipini yakalamaya çalışıyor. Ama Türkiye'deki 3+2 uygulaması yüzünden Türk takımları, Türkiye'de başka, Avrupa'da başka bir kadro kurup mücadele etmek zorunda kalıyordu. Bu da uyumda sorun yaratabiliyordu" diye konuştu.

TBF Yönetim Kurulu, 3 Haziran'da düzenlediği toplantının ardından, Avrupa kıtası uyruklu oyuncuların kadroda bulundurulma zorunluluğu uygulamasının kaldırılmasına ve yabancı uyruklu oyuncu sayısındaki artışa paralel olarak, kulüplerin basketbola yapacakları katkı ve şartların ortak olarak belirlenmesine karar verildiğini duyurmuştu. Bu kapsamda federasyon, mevcut dönemde 3+2 olarak uygulanan yabancı oyuncu sayısının, 2014-2016 sezonu ile kısıtlı olmak üzere 5+0 olarak değiştirilmesi için karar almıştı.

AA

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz