Basketbol

Potaya yabancı oyuncu damgası

01 Ocak 2016 Cuma 11:40 - Son Güncelleme 01 Ocak 2016 Cuma 09:59

İstatistiklerin en başarılı Türk oyuncusu, Galatasaray Odeabanklı Sinan Güler.

Spor Toto Basketbol Ligi'nde geride kalan 13 haftada istatistiklerin ilk 10'unda hiçbir Türk oyuncunun yer almaması dikkati çekti.

Son yıllarda yabancı kontenjanının artmasından dolayı süre alamayan Türk basketbolcuların performansı istatistiklere de olumsuz yansıdı.

Bu sezon takımların 5 yabancıyı aynı anda sahada oynatma hakkı bulununca Türk basketbolcular süre bulmakta sıkıntı çekti. İlk 13 haftada yerli oyuncular, sayı, asist, ribaunt, blok, top çalma ve süre ortalamalarında ilk 10 arasına giremedi. Tüm istatistiklerde ilk 10'da yabancı oyunlar yer alıyor.

En başarılısı Sinan Güler

Toplam 16 takımın yer aldığı Spor Toto Basketbol Ligi'nde istatistiklerde en başarılı Türk basketbolcu, Galatasaray Odeabank'ın milli oyuncusu Sinan Güler oldu.

Tecrübeli basketbolcu, A Milli Takım'ın da başantrenörlüğünü yapan Ergin Ataman'ın çalıştırdığı sarı-kırmızılı ekipte, kilit oyunculardan biri olarak ön plana çıktı. Sinan, takımının en fazla asist yapan oyuncusu olmasına rağmen bu kategoride ilk 10'a giremedi ancak 11. sırada yer alabildi.

İstatistiklerde ilk 20'de ise Sinan dışında Darüşşafaka Doğuş'un milli oyuncusu Furkan Aldemir blok kategorisinde 15. sırada yer bulabildi. Sayı, ribaunt, top çalma ve süre istatistiklerinde ise ilk 20'ye Türk basketbolcu giremedi.

Milliler süre bulmakta zorlanıyor

A Milli Takım'ın 2015 Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer alan milli oyuncular, bu sezon kulüp takımlarında süre bulmakta zorluk çekiyor.

NBA'de forma giyen Ersan İlyasova ve ABD asıllı milli oyuncu Ali Muhammed hariç 10 oyuncu bu sezon ilk 13 haftada ortalama 14,7 dakika süre alabildi.

Milli oyunculardan en fazla süre alan isim 26 dakika ortalamayla Sinan Güler oldu. Sinan'ın dışında hiçbir milli oyuncu 20 dakikanın üzerinde ortalama tutturamadı. En az süre alan isim ise Fenerbahçeli oyuncu Barış Hersek oldu. Barış, 8 maçta ortalama 7,5 dakika forma giydi.

Milli basketbolcuların bu sezon ligde aldığı ortalama süreler şöyle:

Oyuncu Takım Oynadığı maç Ortalama süre (Dk.)
Sinan Güler Galatasaray Odeabank 11 26.4
Cedi Osman Anadolu Efes 9 18
Furkan Korkmaz Anadolu Efes 12 16.2
Semih Erden Darüşşafaka Doğuş 12 15.4
Kartal Özmızrak Beşiktaş-İBB 7 15.4
Melih Mahmutoğlu Fenerbahçe 13 14
Göksenin Köksal Galatasaray Odeabank 13 14
Furkan Aldemir Darüşşafaka Doğuş 8 11.3
Oğuz Savaş Darüşşafaka Doğuş 4 9
Barış Hersek Fenerbahçe 8 7.5

 

Ataman: "Yabancı oyuncu kuralı, Türk oyuncuların süre almalarında sıkıntı oluşturuyor"

Galatasaray Odeabank ve A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, yerli oyuncuların takımlarında süre alamamalarını, Türk basketbolunun geleceği için ciddi bir sıkıntı olarak gördüğünü söyledi.

Gençlerden sadece Cedi Osman ve Furkan Korkmaz'ın takımlarında forma giydiğini ifade eden Ataman, genç oyuncuların iki üç takımda toplanmasının forma şanslarını daha da azalttığını vurgulayarak, "Genç basketbolcularımız, atletik özellikleri ırk olarak bizden üstün olan ABD'li oyuncularla rekabet etmekte zorlanıyorlar. Bu sporcuların Anadolu takımlarına gidip oralarda oynamaları gerekiyor. Kartal Özmızrak buna iyi bir örnek. Kartal, geçen sezon aynı sıkıntıları yaşıyordu ve Eskişehir Basket takımına gitti. Orada ciddi anlamda süre aldı. Bu durum onu A Milli Takım kadrosuna kadar yükseltti" değerlendirmesinde bulundu.

Spor Toto Basketbol Ligi'nde uygulanan 5+1 yabancı kuralının Türk basketbolunun önünde mutlaka çözülmesi gereken bir sıkıntı olduğunu dile getiren tecrübeli başantrenör, "Birçok takım şu anda 6 Amerikalı oyuncuyla, 'dar rotasyon' diye nitelendirilen şekilde oynuyorlar. Yabancı oyuncu kuralı, Türk oyuncuların süre almalarında sıkıntı oluşturuyor" diye görüş belirtti.

Ergin Ataman, ligde 10 yabancı oyuncunun aynı anda sahada yer almasıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı:

"Spor Toto Basketbol Ligi'nde 10 yabancı oyuncunun aynı anda sahada olması açıkçası beni vicdanen rahatsız ediyor. Kendi takımımda ilk beşi kurarken en az bir Türk oyuncu olmasına dikkat ediyorum. Bunu milli takım antrenörü olmadan önce de yapıyordum. Türk sporseverler sahada hiç olmazsa oynayan iki, üç Türk oyuncu görmek istiyor. Başarı önemli ama idol olmuş Türk oyuncular da çok önemli ve bu şu anda büyük bir sıkıntı."

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz