Basketbol

Yeni hoca meydan okudu

03 Haziran 2014 Salı 14:12 - Son Güncelleme 03 Haziran 2014 Salı 14:28

Anadolu Efes'e imza atan Dusan Ivkovic, "Yeni bir meydan okuma yapıyorum" dedi.

Beko Basketbol Ligi'nde son dönemlerde istediği sonuçları alamayan Anadolu Efes'te Dusan Ivkovic dönemi resmen başladı. Oktay Mahmuti'nin ayrılmasının ardından takımın başına geçen Yunan çalıştırıcı Vaggelis Aggelou ise yeni sezonda Dusan Ivkovic'in yardımcılığını yapacak. Dusan Ivkovic, aldığı görevle yeni bir meydan okuma yaptığını ifade etti.

Hilton Bomonti Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında Anadolu Efes Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan ve başantrenör Dusan Ivkovic, yeni yapılanmayla ilgili bilgi verdi.

Kulüp başkanı Özilhan, Ivkovic ile 2 yıllık sözleşmeye imza attıklarını belirterek, "Beni ve tüm Anadolu Efes Kulübü'nü heyecanlandıran, gururlandıran bir gelişme" dedi.

Anadolu Efes'in 30 yıldır Türk basketboluna hizmet verdiğini kaydeden Tuncay Özilhan, "Türkiye Basketbol Ligi'nde en çok şampiyon olan takım Anadolu Efes, ülkemize profesyonel sporlarda ilk Avrupa kupasını kazandıran Türk takımı olmanın gururunu yaşattı. Sporcuya ve spora yatırım yapmanın bir ülkeye kazanç sağlayacağını düşünüyoruz. Ülkemiz sınırları dışında sürdürülebilir başarı yakalamak için çalışmaları sürdürüyoruz. Bugün de Türk basketboluna çok önemli bir antrenörü kazandırmanın mutluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Dusan Ivkovic'in hem ülkesinde hem Avrupa'da sayısız başarıya imza atmış bir basketbol adamı olduğunu vurgulayan Özilhan, "Avrupa'nın önde gelen kulüplerini çalıştırdı. Avrupa Ligi, Avrupa Kupası, Saporta ve Koraç kupaları olmak üzere tüm kupaları kazandıran, 2012'de yılın antrenörü seçilen Ivkovic sayısız başarılara imza attı" ifadelerini kullandı.

"Takım gençleşecek"

Ivkovic ile kulüpte olacak değişimler konusunda bilgi veren Tuncay Özilhan, "Ivkovic ile takımı gençleştirerek uzun vadeli planlama yapacağız. Türkiye ve Avrupa'da başarı yakalayacağına yürekten inanıyorum. Ivkovic'e 'Türkiye'ye hoş geldiniz' diyorum" şeklinde konuştu.

Çok yetenekli oyunculara sahip olduklarını hatırlatan Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antrenörümüz kamp çalışmalarına başladı. Genç oyuncuları kampa alacak. Avrupa'da tanınmış yabancı oyuncuları almak için çalışmalar yapıyoruz. Anadolu Efes'in hedefi, her zaman yüksek oldu. Son yıllarda başarısız dönemler yaşadık. Koçun düşüncesini biliyorum. Uzun vadeli ve takım kimyasını tutturabilecek bir ekip düşüncesi bize yakın. Hedefimiz yine Türkiye'de olduğu kadar Avrupa Ligi'nde dörtlü finale gitmek."

"İlk sezon hazırlık dönemi"

Dusan Ivkovic ile ilk sezon hazırlık dönemi yaşayacaklarını vurgulayan Tuncay Özilhan, ikinci sezonda daha fazla verim alacak yapının oluşacağını dile getirerek, "İkinci yılda hedeflere ulaşmanın yollarını döşemiş olacağız" dedi.

Ivkovic gibi bir basketbol adamının her zaman Anadolu Efes'in içinde olmasını dilediklerini anlatan Özilhan, "İki yıl başlangıçtır. Onun arkası eminim gelecektir. Ondan bir isteğim de sporcularımızı başarıya ulaştırırken, genç oyuncuları Türkiye'ye ve Anadolu Efes'e kazandırırken, Türk antrenörlerin de gelişimine katkı yapacak çalışmalar yürütmesini diliyorum" diye konuştu.

Ivkovic: "Yeni bir meydan okuma"

Anadolu Efes'in yeni başantrenörü Dusan Ivkovic ise aldığı görevle yeni bir meydan okuma yaptığını ifade etti.

Herkesin Anadolu Efes'in nasıl bir kulüp olduğunu bildiğine dikkati çeken Sırp çalıştırıcı, "Avrupa Ligi geleneğine sahip, Avrupa'nın en büyük kulüplerinden biri. Yıllardır sürdürdüğü yüksek hedeflerine yardımcı olmak için buradayım. Bunun için elimden gelen çabayı göstereceğim" dedi.

Lacivert-beyazlı takımın son dönemdeki düşüşünün beklenmediğini kaydeden Ivkovic, şunları kaydetti:

"Dünyadaki her kulübün başına gelebilir. İniş döneminde dahi yatırımlarına devam eden Tuncay Özilhan'a teşekkür ediyorum. Hem dünya basketbolu için hem Türk basketbolu için değer katan önemli bir kulüp. Elimde önemli bir şans var. Genç kadroyla çalışmak istiyorum. Elimizde genç bir yapı var. Doğuş, Birkan, Emircan ve Cedi Osman gibi değerli yetenekler var. Onlarla birlikte yeniden yapılanma içinde olacağız."

Ellerinde milli takımda yer alabilecek 20 oyuncu olduğunu vurgulayan yeni başantrenör, "Yardımcılarımla ay boyunca kamp yapacağız. Oyuncuların gelişimini sağlamak istiyoruz. Bir temel oturtmayı istiyoruz. Ardından genç oyuncuların yanına Avrupa Ligi tecrübesi olan, kaliteli basketbolcuları katmayı amaçlıyorum. Pozisyon önemli değil, genç oyuncularla tecrübeli oyuncuları bir araya getirip takım yapısı oluşturmak önemli" diye konuştu.

"Yeniden en yüksek seviyede takım oluşturmaya çalışacağız"

Dusan Ivkovic, yeniden en yüksek seviyede takım oluşturmaya çalışacaklarını dile getirdi. İlk sezonda kendileri için önemli olanın yeni takımı kurmak olduğunu vurgulayan tecrübeli çalıştırıcı, "Kimse bunu rekabet etmeyeceğiz diye anlamasın. İlk senede esas amacımız bir takım yapısı oturtmak. Çok çalışacağız. İkinci sene esas hedefimiz en yüksek seviyede basketbolumuzu ortaya koymak" ifadelerini kullandı.

İstanbul'u çok sevdiğini ve yakın arkadaşlarının bulunduğunu anlatan Ivkovic, "Bu sefer çalışmak için geldim. En üst seviyede yarışmak için çok çalışmalıyız. Antrenör kadromuzla hazırlıkların planlamasını yapmamız lazım. Tabii takımın planlaması var" şeklinde devam etti.

Vaggelis Aggeleou, yardımcılığını yapacak

Oktay Mahmuti'nin ayrılmasının ardından takımın başına geçen Yunan çalıştırıcı Vaggelis Aggelou, yeni sezonda Dusan Ivkovic'in yardımcılığını yapacak.

Yardımcılarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Ivkovic, "Aggelou, çok iyi iş çıkardı. Kendisi uzun yıllar yardımcılığımı yaptı. Felsefemi biliyor. Kesinlikle devam edecek. Ancak ben kendimden sonra dengeli ve organize bir takım bırakmak istiyorum. Çok yetenekli ve çalışkan bir Türk antrenörü de kadroya katıp, bizden sonra aynı yapının devam etmesini istiyorum" dedi.

Oyuncu seçimi

Oyuncu transferleri konusundaki sorular üzerine fazla ayrıntı vermeyen Sırp başantrenör, şöyle konuştu:

"Takıma yardım edecek uluslararası oyuncuları takıma katmak istiyorum. Ne yazık ki Anadolu Efes sezonu erken bitirdi. Görüştüğümüz ve transfer edeceğimiz oyuncuları açıklamak için erken. Diğer ülkelerde sezon devam ediyor. Bu oyuncuların düşüncelerinin dağılmalarını istemiyoruz. Sezonları bittiğinde açıklama yolunu tercih ediyoruz."

Fenerbahçe Ülker'in başında bulunan Zeljko Obradovic ile Yunanistan'da yaptıklarına benzer çalışmaları Türkiye'de yapmayı planladıklarını kaydeden Dusan Ivkovic, "Birçok genç oyuncunun piyasaya çıkmasına yardımcı olmuştuk" dedi.

Los Angeles Lakers'ı hatırlattı

Kerem Gönlüm ve Semih Erden'in durumuyla ilgili soruyu Ivkovic, şu şekilde yanıtladı:

"Yönetimle görüşmelerimiz sürüyor. Onlar da kesin karara varmadan duyuru yapmak istemiyorum. Geçen sezon Anadolu Efes'in antrenör konusunda sıkıntısı yoktu. Oktay Mahmuti harika bir antrenördü ama takımın kimya problemi vardı. Takım kimyası önde olmalı. Anadolu Efes ciddi bir basketbol kulübüdür. Los Angeles Lakers üç sezon önce şampiyon olmuştu. Şimdi durumları ortada. Futbolda Manchester United, bu sezon Avrupa kupalarına katılamadı. Ben daha genç oyuncularla yoluma devam etmek istiyorum."

Taraftarlara çok ihtiyaç duyacaklarını belirten tecrübeli çalıştırıcı, "Tüm aileleri Anadolu Efes maçlarına davet ediyorum. Aile ortamı oluşturabilmek bizim için çok önemli. Benim için yerli yabancı ayrımı yoktur. Basketbolcu basketbolcudur. Oyuncularımdan tek beklentim Efes'in renkleri için savaşan oyuncular olmak zorundalar. Başarının anahtarı budur" ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Liv Hospital serisi

Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Liv Hospital arasındaki play-off final serisinde favorisinin kim olduğu yönündeki soruya da Ivkovic, "Türkiye'nin iki iyi takımı karşı karşıya gelecek. Favori kim net yanıt veremem. Bazı avantajlar var. Saha avantajı gibi. Bu da Fenerbahçe'nin elinde. Bu bakımdan Fenerbahçe'nin daha önde olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

Fenerbahçe ve Galatasaray gibi Anadolu Efes'in taraftar kitlesinin olmadığı yönündeki bir değerlendirmeyle ilgili de Dusan Ivkovic, şunları söyledi:

"Anadolu Efes'in böyle bir taraftar kitlesinin olmadığının farkındayım. Efes'in futbol takımı olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum ama bu önemli sorun değil. Bizim her taraftar için savaşmamız lazım. İstanbul 15 milyonu barındıran şehir. İyi basketbol oynayarak ve savaşarak bu 15 milyon kişiden mutlaka kendimize taraftar grubu bulabiliriz. Önemli olan iyi mücadele etmek. Bunu yaptığımız sürece basketbolseverlerin bizi destekleyeceğine inanıyorum."

Basın toplantısı sonunda Anadolu Efes Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan, Dusan Ivkovic'e 2014-2015 sezonun sembolik kombine kartını hediye etti.

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz