Basketbol

Altın jenerasyon heba olmasın

23 Temmuz 2014 Çarşamba 12:43 - Son Güncelleme 23 Temmuz 2014 Çarşamba 12:57

Ataman: ''Bu çocukların ligde oynayabilecekleri takımlara gitmeleri gerekir''

A Milli Takım Koçu Ergin Ataman, Avrupa Şampiyonu olan Ümit Milli Takım için, “Altın jenerasyon olarak gösterilen ve ay yıldızlıların geleceği olarak gösterilen bu çocukların ligde oynayabilecekleri takımlara gitmeleri gerekir. Aksi halde 7 yabancısı olan büyük takımlarda heba olacaklar” dedi.

Aday kadro açıklanırken Cedi Osman’ın aday kadronun önemli bir parçası olduğunu açıkladığını belirten Ataman, “Geçen yıl Anadolu Efes’te aldığı ciddi süreleri iyi kullanan Cedi hem lig, hem de Euroleague’de oynayarak gelişti. Nitekim bu sene de Ümit Milli Şampiyonası’nın MVP’si oldu. Bu da onun oynayarak nasıl bir aşama kaydettiğini gösterir. Metecan da geçen yıl Avrupa Gençler Şampiyonası’nda çok önemli bir oyuncuydu, Metecan da Ümitler Şampiyonası’nda iyi oynadı ama Cedi onu geçti. Onun da sebebi Metecan’ın Euroleague’de sadece 5 maçta görev alması ve ortalama 4-5 dakika süre almasıdır. Bu da normal çünküi F.Bahçe, G.Saray ve Efes gibi büyük kulüplerin çok da büyük hedefleri var” diye konuştu.

‘FİNAL FOUR OYNAYAN TAKIMLARDA DA YOK’

Beşiktaş’tayken Kartal Özmızrak’a süre verdiğini hatırlatan Ergin Ataman şöyle devam eti…Burada dikkat edilmesi gereken nokta hedeflerin çok önemli olduğudur. Siz bugün Euroleague’de Final Four oynayan takımlara bakın. O takımlarda bir tane 18-19 yaşında bir oyuncu söyleyin. Bir de hep iyi oyuncular yetiştiren Partizan, Zalgiris Kaunas gibi takımlara bakın, onlar da genelde erken elenen takımlar. Bence o oyuncuların aşama kaydedinceye kadar mutlaka alt düzeyde kulüplerde oynamaları gerekir. Eurocup’ta oynayan takımlarda forma giymeleri gerekiyor.

‘MAALESEF PROJEM GERÇEKLEŞMEDİ’

Benim iki ay önce bu konuda bir projem vardı. Basında da bunu sıkça dile getirdim, Federasyon’da da dile getirdim. Uygulanması zor bir projeydi ve maalesef gerçekleştirilemedi. Pilot bir takım kurup bunu Avrupa’nın Adriyatik Ligi gibi üst düzey bir ligde oynatmak. Oyuncuları 1 ya da 2 şer yıllığına alıp Federasyon takımı olarak burada oynatmak. Bunun Türk basketboluna çağ atlatabileceğini düşünüyordum, ama olmadı.

Türkiye Ligi’nde pilot takım kurmanın bir önemi yok. Kuramazsınız 1. Ligde bu kadar profesyonelliğin olduğu ligde pilot takımın çok fazla hedefi olmaz. Ama yabancı bir ülkede hedefleri olabilirdi fakat bu olmadı. Federasyonun önceliğinde bütün kulüplerin ortak şekilde bir araya gelmesi gerekirdi.

‘ALT SEVİYEDEKİ TAKIMLARDA OYNAMALILAR’

Şimdi ise bu oyuncuların kulüplerde oynamaları gerekiyor. Bu sezon 7 yabancısı olan ligde F.Bahçe, G.Saray ve Anadolu Efes gibi büyük takımlarda oynamaları bana ütopik gözüküyor.Bir iki yıllığına daha alt seviyedeki liglerde oynayan Banvit, Beşiktaş ve Karşıyaka gibi takımlarda kiralanıp, oralarda pişmelerini sağlayabiliriz. Ama bu ne kadar gerçekleşir bilemiyorum. Bu gerçekleşmezse bu jenerasyon heba olur.

‘BENİM ÖĞRENCİM HEDEF PEŞİNDE KOŞACAK’

Geldiğimden beri önemli bir konunun altını çiziyorum. Buradaki her oyuncunun isteyerek yani ben A Milli Takım’a seçildim coşkusuyla kamp sürecini devam ettirip; ondan sonra da rakip kim olursa olsun hedef peşinde koşacak. Bence bugüne kadar hep uçlarda yaşayıp Milli Takım’ı ya çok eleştirdik, ya da 12 Dev Adam sloganıyla dünyanın en iyi takımıymış gibi lanse ettik. Biz de Fransa gibi İtalya gibi bir takımız. Önemli olan nasıl bir takım oyunu oynayıp, İspanya’da nasıl basketbol oynayabileceğimiz.

‘AH BİR ERSAN OLSAYDI’

Ben bu iki aylık süreçte en iyi basketbolu oynatmak istiyorum. Madalyaya olan inancım sonsuz. Ama en azından bir Ersan olsa; bizim için anlam ifade ederdi. Ben olmayanların değil olanların üzerinde yoğunlaşacağım ben alışkınım oynadığım takımlarda yaşanan sakatlıklara…

CEDİ OSMAN: BU SEZON DA FORMAYI KAPACAĞIM

Milli Takımımızın mutlu sona ulaştığı Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda MVP seçilen Cedi Osman, “Türkiyemize bu başarıyı getirdiğimiz için çok mutlu ve gururluyum. Üst üste iki yıldır Avrupa Şampiyonu olduk bu kolay değil... Biz bunu birlik ve beraberlik içiresinde tek yumruk olarak başardık. Hiçbir zaman inancımızı kaybetmedik ve finalde İspanya’yı devirerek mutlu sona ulaştık” dedi.

Öncelikle İspanya’daki Dünya Şampiyonası’nı düşündüğünü belirten Cedi Osman Anadolu Efes’teki hedefleri için ise şunları söyledi...

“Geçen yıl da işim zordu Efes’te formayı kapmak için. Takımımızda çok iyi oyuncular vardı, ama ben ona rağmen kendimi göstererek büyük süreler aldım. 30 dakika da oynasam 5 dakikada elimden geleni yapıyordum. Bu sene de öyle olacak formayı kapacağımı düşünüyorum.”

HÜRRİYET

Sıradaki Haber
Genç kızlar yine tutunamadı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz