Basketbol

"İlk ülke olacağız"

10 Nisan 2014 Perşembe 11:49 - Son Güncelleme 10 Nisan 2014 Perşembe 11:59

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, açıklamalarda bulundu.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, Türkiye'nin, Erkekler ve Kadınlar Dünya Şampiyonaları'nı arka arkaya organize eden ilk ülke olacağını bildirdi. 

Demirel, Antalya'nın Belek beldesinde devam eden 12. SportAccord Kongresi'nde, AA'ya açıklamada bulundu.

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) Kadınlar Dünya Şampiyonası'nın 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde İstanbul ve Ankara'da düzenleneceğini hatırlatan Demirel, "Kadın basketbolu son yıllarda çok hızlı gelişiyor. 2011'de kazandığımız Avrupa ikinciliğinden sonra olimpiyatlara katıldık ve beşincilik ede ettik. Son Avrupa Şampiyonası'nda 3. olduk. Bu yıl da evimizdeki Dünya Şampiyonası'nda final oynamak istiyoruz" dedi.

Kadınlarda kulüp bazında da çok iyi sonuçlar alındığını kaydeden Demirel, "Rusya'da devam eden FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Finalleri'nde 3 takımımız grupta yer aldı. Galatasaray, Fenerbahçe ve Kayseri KASKİ, kadın basketbolunu Avrupa düzeyinde çok iyi temsil ediyorlar. Bu hafta sonu yapılacak finalde inşallah bir Türk takımının oynamasını ve kazanmasını diliyoruz" diye konuştu.

12. SportAccord Kongresi'nin önemine değinen Demirel, "FIBA her sene olduğu gibi kongrede yer alıyor ve Kadın ve Erkek Dünya Şampiyonaları'nın tanıtımını yapıyor. Gerçekten çok güzel bir organizasyon" ifadelerini kullandı.

"Şu an aday değiliz ama..."

Son 13 yılda dünya ve Avrupa şampiyonalarına ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Turgay Demirel, yeni organizasyon alma konusunda bir gelişme olup olmadığıyla ilgili şunları söyledi:

"Hem kıta hem de dünya şampiyonalarını yapan ne başka bir ülke ne de başka bir federasyon var. Dolayısıyla bizim artık yapacak bir şeyimiz kalmadı gibi ama FIBA 2019 ve 2023 Dünya Şampiyonaları için aday kent arayışına girecek. Hangi ülkelerin aday olacağını bilmiyorum. Belki 2017 Avrupa Şampiyonası için de bir aday arayışına girilecek. Türkiye, son 10 yılda geliştirmiş olduğu üst düzey tesisleriyle tartışmasız en üst düzeyde organizasyon yapabilecek ülke konumunda. Herhangi bir adaysızlık durumunda bunu mutlaka Türkiye üstlenebilir fikri, herkesçe kabullenilmiş durumda. Şu an bir organizasyona aday değiliz ama ihtiyaç olduğu durumda Türkiye bunu en iyi şekilde yapabilir."

"Erkek Milli Takımı'nda kan değişimi mutlaka işe yarar"

A Milli Basketbol Takımı'nın başına getirilen Ergin Ataman'ın, yıllardan beri Türkiye'de ve yurt dışında başarıyla koçluk yaptığını vurgulayan Demirel, "Kan değişimi mutlaka işe yarar. Ergin Ataman oyuncuları yakından tanıyor" dedi.

Dünya Şampiyonası'nda iddialı olmak istediklerini belirten Demirel, "Grubumuzda ABD ile eşleştik. Şampiyona bizim için 2010 Dünya Şampiyonası finalinin rövanşı anlamında başlayacak. Umarım oyuncularımız sağlıklı ve formda olurlar ve yeni teknik kadromuzla birlikte bir önceki final heyecanını yaşarız. Olmazsa en büyük hedefimiz ilk 4'e girmek" ifadelerini kullandı.

 "12 kriterden 8'inde ilk sırada yer aldık"

Erkekler Dünya Şampiyonası'na "wild card" ile katılmak için 13 ülkenin başvurduğunu belirten Demirel, Türkiye'nin, bu kartı almak için getirilen 12 kriterden 8'inde ilk sırada yer aldığını söyledi.

Ev sahibi İspanya'nın da Türkiye'ye "wild card" verilmesi yönünde görüş belirttiğini kaydeden Demirel, "FIBA, şampiyonaya gerçekten yarar sağlayacağını düşündüğü ülkelere 'wild card' veriyor. Biz de son dünya şampiyonasını başarıyla düzenlemiş, dünya ikincisi olmuş ve dünya sıralamasında 7. olan bir ülkeyiz. Böylece 'wild card'ı hak ettik ve Uluslararası Basketbol Vakfı'na gerekli olan maddi katkıyı yaparak şampiyonaya katılmış olduk" diye konuştu.

İlk kez hem bayanlar hem de erkeklerde aynı anda Dünya Şampiyonası'na katılacaklarını ifade eden Demirel, "Bu yaz basketbol heyecanıyla geçecek" dedi.

"Galatasaray çok tecrübeli ve güçlü bir ekip"

Galatasaray Liv Hospital'ın, THY Avrupa Ligi Top 16 Turu F Grubu'ndaki son maçına da değinen Turgay Demirel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Galatasaray, son maçında Partizan'ı yenerse son 8'e kalacak ve karşı grubun birincisi Barcelona ile eşleşecek. Barcelona güçlü bir takım ancak Galatasaray da çok tecrübeli ve güçlü bir ekip. Uyumlu çalışan bir teknik ekibi ve sporcu kadrosu var. Çeyrek final serisinin çok zorlu geçeceğini düşünüyorum. Umarım Dörtlü Final'e kalırlar ve ülkemizi temsil ederler."

İLGİLİ VİDEOLAR

Sıradaki Haber
FIBA, Türkiye'den çok memnun
Yükleniyor lütfen bekleyiniz