Basketbol

Son umut basketbol!

30 Mayıs 2016 Pazartesi 12:34 - Son Güncelleme 30 Mayıs 2016 Pazartesi 09:55

Türkiye'nin olimpiyat için takım sporlarındaki son umudu basketbol...

2016 Rio Olimpiyatları'na katılım mücadelesi devam ederken Türkiye, takım sporlarındaki şansını basketbolda arayacak.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos tarihlerinde yapılacak büyük organizasyona bugüne kadar 16 olimpik branşta 78 sporcuyla kota alan Türkiye'nin takım sporlarındaki son umudu ise basketbol oldu.

Hentbol, voleybol, hokey ve futbol branşlarında Rio yolu kapalı olan Türk sporunda, basketbolda ise hem erkekler hem de kadınlarda kota elemeleri yapılacak.

Kadın Milli Takımı, 13-19 Haziran'da Fransa'da, Erkek Milli Takımı ise 4-10 Temmuz'da Filipinler'de yapılacak olimpiyat elemelerinde, kota mücadelesi verecek.

Kadınlarda ilk rakipler Kamerun ve Arjantin

Fransa'nın Nantes kentinde 13-19 Haziran'da yapılacak elemelerde Kadın Milli Takımı, B Grubu'nda Kamerun ve Arjantin ile mücadele edecek. 4 grupta 12 takımın yer aldığı elemelerde, gruplarında ilk 2 sırayı alanlar çeyrek finale yükselecek.

Yarı final ve final maçlarının ardından birinci olan takım, Rio'ya gitme hakkı kazanacak. Türkiye, gruptaki ilk maçını 14 Haziran'da Arjantin, 2. maçını ise 15 Haziran'da Kamerun ile yapacak.

Kadınlarda A Grubu'nda Küba, Yeni Zelanda ve Fransa, C Grubu'nda Nijerya, Belarus ve Güney Kore, D Grubu'nda Venezuela, İspanya ve Çin yer alıyor.

Erkek Takımı, Senegal ve Kanada ile karşılaşacak

Erkek Milli Takımı ise 4-10 Temmuz'da Filipinler'i başkenti Manila'da kota mücadelesi verecek. Ay-yıldızlı ekip, A Grubu'nda Senegal ve Kanada ile karşılaşacak. 2 grupta 6 takımın yer aldığı elemelerde, B Grubu mücadelesi, Fransa, Yeni Zelanda ve Filipinler arasında geçecek.

Gruplarda ilk 2 sırayı alan takımlar yarı finale yükselecek. Yarı final ve final maçlarının ardından birinci olan ekip, 2016 Rio Olimpiyatları'na vize alacak.

Türkiye, gruptaki ilk maçını 5 Temmuz'da Kanada, 7 Temmuz'da ise Senegal ile yapacak.

Kadınlar ikinci, erkekler üçüncü kez sahne alacak

Milli Takımlar, elemeleri başarıyla geçtiği takdirde Türkiye, kadınlarda ikinci, erkeklerde ise üçüncü kez basketbolda olimpiyat deneyimi yaşayacak.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Türk basketbolu bugüne kadar olimpiyatlarda, 2 kez erkek, bir kez de kadınlarda olmak üzere 3 kez yer aldı. 1936 Berlin Olimpiyatları'na katılan Erkek Milli Takımı, bu alanda ilk olurken, Naili Moran, Jak Habib, Sadri Usuoğlu, Kamil Ocak, Şeref Alemdar, Hayri Arsebük, Nihat Ertuğ, Dionis Sakalak ve Hazdai Penço'dan oluşan ay-yıldızlı ekip, 2 yenilgiyle organizasyondan elendi.

1952 Helsinki Olimpiyatları'nda Türkiye'yi, Ali Uras, Mehmet Ali Yalım, Erdoğan Partener, Yılmaz Gündüz, Sacit Seldüz, Nejat Diyarbakırlı, Yüksel Alkan, Turhan Tezol, Güney Ülmen, Yalçın Okaya ve Altan Dinçer'den oluşan Milli Takım temsil etti. Türkiye, 2 yenilgiyle oyunlara veda etti.

Son olarak 2012 Londra Olimpiyatları'na kota alan Kadın Milli Basketbol Takımı, Türkiye'nin, basketboldaki 60 yıllık olimpiyat özlemine son verdi. Aynı zamanda olimpiyatlara katılan ilk Kadın Basketbol Milli Takımı olarak tarihe geçen ekipte, Birsel Vardarlı, Esmeral Tunçluer, Işıl Alben, Kuanitra Holingsvorth, Nevriye Yılmaz, Nilay Kartaltepe, Şaziye İvegin, Tuğba Palazoğlu, Tuğçe Canıtez, Yasemin Begüm Dalgalar ve Yasemin Horasan forma giydi.

Çeyrek finale kadar yükselerek büyük bir başarıya imza atan Milli Takım, oyunları 4 galibiyet ve 2 yenilgiyle, genel klasmanda 5. sırada tamamladı.

Sıradaki Haber
Slovenya kampı tamamlandı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz