Basketbol

Yunan basketbolu kabuk değiştiriyor

19 Eylül 2015 Cumartesi 11:30 - Son Güncelleme 19 Eylül 2015 Cumartesi 11:32

Yunanistan'ın mevcut kadrosunda 30 yaşın üzerinde iki isim kaldı.

Avrupa basketbolunun ekol ülkelerinden Yunanistan, Vassilis Spanoulis, Yannis Bourousis ve Nikos Zisis'in milli takımı bırakmasıyla kabuk değiştirmeye hazırlanıyor.

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Yunanistan'ın Letonya'yı 97-90 yenerek olimpiyat elemelerine katılmaya hak kazandığı klasman maçının ardından emeklilik kararı aldıklarını duyuran üç oyuncunun ayrılmasıyla, mevcut kadroda 30 yaşın üstünde sadece 2 isim kaldı.

Üç oyuncunun milli takımı bırakmasıyla Yunanistan'ın EuroBasket 2015 kadrosunda 30 yaşın üzerinde Stratos Perperoglou (31) ve Kostas Kaimakoglou (32) yer alıyor.

Son yaprak dökümünün ardından mevcut kadrodaki NBA oyuncuları Giannis Antetokounmpo, Kostas Papanikolaou ve Kostas Koufos'a daha fazla sorumluluk düşmesi bekleniyor.

- Yunanistan, Spanoulis'in yerini doldurmakta zorlanacak

Milli takıma veda eden üç isim arasında oyun kurucu Spanoulis, yokluğu en fazla hissedilecek isim olarak göze çarpıyor.

Özellikle Theodoros Papaloukas ve Dimitris Diamantidis gibi önemli isimlerin ayrılmasıyla milli takımda öncü görevini üstlenen Spanoulis'in vedasıyla Yunanistan'da doldurulması güç bir boşluk oluşacağı tahmin ediliyor.

Vassilis Charalampopoulos, Antreas Christodoulou, ABD asıllı Tyler Dorsey, Konstantinos Mitoglou, Vassilis Toliopoulos ve Dimitris Stamatis gibi isimlerin yaprak dökümü süren Yunanistan Milli Takımı'nda gelecek yıllarda önemli roller alması öngörülüyor.

- Yunan basketbolunun maestrosu Spanoulis

Spanoulis 17 yaşından bu yana forma giydiği Yunanistan Milli Takımı'nın son yıllarda yakaladığı başarılarda önemli rol oynadı.

Milli takımda 2005'te Avrupa şampiyonluğu yaşayan Spanoulis, 2009'da bronz madalyayı boynuna taktı, Dünya Şampiyonası'nda ise 2006'da gümüş madalya kazandı.

EuroBasket 2009'da turnuvanın en iyi 5'inde yer alan Spanoulis'in kulüp kariyerinde ise 3 Avrupa Ligi şampiyonluğu, bir kez Avrupa Ligi'nin en değerli oyuncusu ödülü başta olmak birçok başarı bulunuyor.

- Yolu Türkiye'den geçen Zisis

Nikos Zisis, Spanoulis ile birlikte Yunanistan'ın Avrupa Şampiyonası'nda 2005'te altın, 2009'da bronz, Dünya Şampiyonası'nda 2006'da gümüş madalya kazanan takımlarında yer aldı.

Geçen yıl Fenerbahçe forması giyen 32 yaşındaki Zisis, üç oyuncunun da altın madalya kazanarak basketbol dünyasına adlarını duyurduğu 2002'deki 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda en değerli oyuncu da seçildi. Zisis, 2005'te ise FIBA'nın yılın en iyi genç oyuncusu ödülüne layık görüldü.

Oyun kurucu olarak görev yapan Zisis, milli takıma vedası öncesi EuroBasket 2015 ile birlikte art arda 17. uluslararası turnuvasında mücadele etti.

Zisis, kulüp kariyerindeki en büyük başarıyı ise 2008'de CSKA Moskova ile Avrupa Ligi şampiyonluğu elde ederek yaşadı.

- Yunanistan'ın önemli pivotlarından Bourousis

Yunan basketbolunun önemli pivotları arasında gösterilen 32 yaşındaki Yannis Bourousis'in Avrupa Şampiyonası'nda iki madalyası bulunuyor.

Spanoulis ve Zisis ile birlikte EuroBasket'te 2005'te altın, 2009'da bronz madalya elde eden milli takım kadrolarında yer alan tecrübeli oyuncu, emeklilik kararı öncesi üst üste 6. büyük turnuva finallerinde boy gösterdi.

Bourousis, geçen sezon Real Madrid ile THY Avrupa Ligi şampiyonluğuna da ulaşarak kulüp kariyerindeki eksik noktayı doldurdu.

Sıradaki Haber
Finalin adı belli oldu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz