Basketbol

Ergin Ataman'dan TRT SPOR'a özel açıklamalar

02 Haziran 2021 Çarşamba 18:35 - Son Güncelleme 02 Haziran 2021 Çarşamba 19:15  |  Kaynak : TRT SPOR

Anadolu Efes ile THY Avrupa Ligi'ni kazanan ve Avrupa basketbolunun en büyük kupasında şampiyonluk yaşayan ilk Türk antrenör olan Ergin Ataman, TRT SPOR muhabiri Ejder Yasin Turhan'ın sorularını yanıtladı.

İşte Ataman'ın açıklamalarından satır başları:

"Kupayı kazanarak tarihte yerimizi aldık"

"Bu bizim için çok güzel bir duygu. Her gün geçtikçe bunu daha net hissedebiliyoruz. Maç günü maça odaklanıp hazırlanıyorsun. Maçtan önce çok büyük heyecanım yoktu. Tamamen maçı kazanmaya odaklanmıştık. Türkiye'de çok sayıda kişi tarafından takip edilen bir hikayeydi, onun için de coşkumu Türkçe paylaştım kazandıktan sonra. Gün geçtikçe toplumumuzda ne kadar büyük bir hassasiyet yarattığını görüyorum. Yıllar sonra biz basketbolu bırakacağız ama bu büyük kupayı kazanarak tarihte yerimizi aldık. Bu benim için büyük başarı."

"Kupayı Anıtkabir'e götüreceğiz"

"Kupa şu anda kulüp başkanımızın ofisinde. Müzemize götüreceğiz ama müzeye gitmeden önce ilk olarak ING Basketbol Ligi final serisi biter bitmez kupayı Anıtkabir'e götüreceğiz ve orada Atamıza olan sevgimizi, bağımızı taçlandıracağız. Şu anda kupayı yayınlara çıkartmama kararı aldık bu yüzden."

"Real Madrid serisi çok farklıydı. İlk 2 maçı kazandıktan sonra 3 ve 4. maçlarda son anlarda geriden gelip bizi yenmişlerdi. Bir benzerini bunun CSKA yarı finalinde yaşadık. Şampiyonluğa giderken son periyoda 19-20 sayıyla önde girip işi son topa bıraktık. Ancak final maçı tamamen ters başladı. Barcelona inanılmaz sert başladı. Biz de maçın başında istediğimiz oyunu kuramadık. Ancak sonra toparladık. İlerleyen dakikalarda müthiş savunma yaptık başa baş giden maçta. Birçok oyuncumuzdan katkı aldık. Sertaç'ın maçın başında attığı sayılar, Tibor'un maçın kırılma anında bulduğu 5 sayı... Barcelona ile gerçek bir final maçı oynadık."

"Toplar yeni açılan toplardı. Bunun sıkıntısını finalde çok çektik. Onun üzerine oyuncularımızla konuştuk, Gasol ve Mirotic gibi savunmada ağır isimlerin üzerine atak oynamaya karar verdik."

"Barcelona çok sert oynadı"

"Maçtan önce bütün idareci arkadaşlarla konuştuk, hakemlere konsantre olmayalım diye. Final oynuyoruz ve 2 yıl boyunca biz bu günü bekledik. Hiçbir pozisyona itiraz etmedim. Yalnızca bir pozisyonda Simon 3'lük atarken faule itiraz etti orada teknik faul aldım. Barcelona çok sert oynadı, bizi oynatmamak üzerine plan kurmuşlar. Biz de onlara aynı şekilde cevap verdik bu yüzden çok sayıda faul oldu. Jasikevicius'a da saygı duyuyorum. Hakemlerden şikayet edebilir. Biz bunlara alışkınız, futbolda her maçtan sonra ilk konuşulan hakemdir. O yüzden doğal karşılıyorum."

"Larkin'e finalden önce sen bu takımın en önemli oyuncususun dedim"

"Larkin CSKA maçında istediği oyunu oynayamadı. Oyuna girdiğinde fark 15 sayıydı. Yıldız bir oyuncu, o anda maça konsanstre olamadı. Ancak sizin ona ihtiyacınız oluyo. Şut kaçırdı, elinden top kaçırdı. Yarı final maçını oynuyorsunuz tek maç, sürekli girip çıkması gerekti. Orada bir tartışma yaşadık bu doğru çünkü oynamak istiyor. Ancak finalden önce konuştuk bu takımın buraya gelmesinde 3 yıllık süreçte en fazla payı olan kişi. Geçen sezon oynanmış olsaydı MVP'nin en büyük adayıydı. Bu sene ise geçen seneki performansını yakalamamış olsa da Micic ile istatistikleri aynı. Maçtan önce şunu söyledim. Sen bu takımın en önemli oyuncususun. Form durumun iyi olmayabilir. Bir Avrupa Ligi maçına çıkıyorsak ilk 5'teki fotoğrafta yer almalısın dedim ve ilk 5 başlattım. Bu da ona çok büyük moral oldu. Larkin tutulması zor bir oyuncu. Bazı günler şut sokamıyor ama yaratıyor. Arıyor, adam geçiyor. Aile içinde bazen o tarz tartışmalar olabilir. Sonunu çok iyi getirdik."

"Bazen kızıyolar bana sinirleniyorlar oyuncumu basının önünde eleştirdiğim için ama oyuncularım beni biliyor. Oralarda sorumluluklarını daha fazla hissetsinler diye bazen basın önünde eleştirebiliyorum. Tabi bunları yeni gelen NBA'den bir yıldıza yapsan ciddi sıkıntı olur. Zaten ben bunları yapmam. Ancak tanıdığım, bildiğim oyunculara yapmam motivasyon amaçlı."

"Kadronuzda 6 Larkin, 6 Micic olursa başarı gelmez"

"Takımımızda 2 süper yıldız Micic ve Larkin gözüküyor. Larkin geçen sezonun, Micic bu sezonun MVP'si. Ama kadronuzda 6 Larkin 6 Micic olursa başarı gelmez. Herkesin takım için oynaması gerekiyor. Biz bunu başardık. Tibor neden devam ediyor, Anderson'dan daha skorer yok mu diye. Ben 25 yıldır en üst seviyede Avrupa basketbolunda tecrübeye sahibim. Teknik ekibim de öyle. Başarıya giden yolda istikrarı sağlamak için bu yolda devam ediyoruz."

"Anadolu Efes kulübünden Avrupa'nın, Türkiye'nin en büyük antrenörleri çalıştı"

"Tuncay Özilhan basketbolu çok seven ülkemizin sayılı iş adamlarından. Yıllarca Türk basketbolunda gençlerin yetişmesi, milli takımların temeli, antrenörler hep buradan geçti. Anadolu Grubu'nun desteğiyle oldu. Onun için de çok sevindim. Yıllarca bu kadar para harcanıyor ortada sonuç yok deniyordu. Biz 3 yıl önce yeni bir hedef ve hayalle yola çıktık. Hep destek verdi. 45 yıldır bu işin içinde olan bir insan. Anadolu Efes kulübünden Avrupa'nın, Türkiye'nin en büyük antrenörleri çalıştı. Tabii ki basketboldan çok iyi anlıyor. Zaman zaman onun fikirlerinden de yararlanıyorum. Karşılıklı fikir alışverişimiz var. Her şeyi tartışıp sonunda takım için en doğru kararı alıyoruz."

"Herkes ilk 8'e girebilecek miyiz diye konuşurken şampiyonluğa ulaştık."

"Sezon başında bizde ciddi bir hayal kırıklığı oldu geçen yıl oynatılamadı diye. Larkin sakatlandı, oyuncularımız koronavirüse yakalandı. Takım olarak çok dağıldık. Ritmimizi kaybettik. CSKA maçında kırıldık. 35 sayı farkla yendiler. O gece bir toplantı yaptık, tüm oyuncuların fikirlerini söylediği konuşmalar yaptık. Ben hiç konuşmadım yalnızca dinledim. Orası bir kırılma noktasıydı. Geçmişten gelen aile ruhu sayesinde bir anda herkes uyandı. Ondan sonra zaten üst üste gelen galibiyetlerle tekrar ritmimizi bulduk. Herkes ilk 8'e girebilecek miyiz diye konuşurken şampiyonluğa ulaştık."

"Micic'in NBA'den gelecek teklifleri çok iyi analiz etmesi lazım"

"Micic müthiş bir gelişme kaydetti 3 yıl içinde. Buraya geldiğinde görev adamıydı 3 yıl içinde MVP oldu. Bence NBA'de gayet rahatlıkla oynar. Önemli olan ona verilecek şanslar. Micic gider orada şansını dener, çok büyük kontratlar karşısına çıkar. Larkin'e NBA'den gelen teklifler hep 3. guard, 10 dakika, 12 dakika. O zaman gelen kontratlar da çok yüksek olmuyor. Oyuncular da Avrupa'da kalmayı düşünüyor. Menajerinin de söylemek istediği o. Gerçekten Micic'e iyi görev verecek bir ekip olursa düşünülebilir. Bogdanovic gitti orada gerçek bir oyuncu olsu, Guduric gitti geri geldi. Teodosic bile gitti geri geldi. O yüzden Micic'in bunu çok iyi analiz etmesi lazım."

"Son 5 yıl içinde THY Avrupa Ligi'ne damga vurmuş 2 Türk kulübü karşılaşacak"

"Final serisine özel hiçbir açıklama yapamadık. Bugün de burada yalnızca bir antrenman yaptık. Bir hazırlığımız yok ama güvenimiz şu: Birlikte oynamaya alışkın bir takımımız var. Normal bir lig maçı olsaydı daha zorlanırdık mental açıdan. Fiziksel açıdan belki hazır değiliz ama finali de kaybetmek istemiyoruz. Kazanmak için sonuna kadar oynayacağız. Karşımızda çok büyük bir takım var. Son 5 yıl içinde Euroleague damga vurmuş 2 Türk kulübü. Fenerbahçe ve Anadolu Efes şampiyonluk için final serisi oynayacak. Ekran başında izleyecek olanların da keyifle izleyeceği bir seri olmasını diliyorum. Şampiyon olmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Fenerbahçe takımına da buradan başarılar diliyorum. Sağlıklı bir şekilde iyi bir seyircinin oynanmasını diliyorum."

"Bu kupanın Türk bayrağına, Türk devletine, Türk halkına armağan olmasını diliyorum."

"Son olarak çok büyük bir ilgi alaka var her kesimden toplumdan bize. En önemlisi halk... Buradan herkese çok teşekkür ediyoruz. Biz evet bir takım sıkıntılarla boğuştuk Almanya'da ama en güzel cevabı sahada verdik, Türk'ün gücünü gösterdik. Bir kez daha ben bu kupanın Türk bayrağına, Türk devletine, Türk halkına armağan olmasını diliyorum."

Sıradaki Haber
Ergin Ataman ve kızlarının Almanya'ya vize tepkisi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz