Detay

18 yaş ve altında parlayan yıldızlar

21 Mart 2022 Pazartesi 10:30 - Son Güncelleme 21 Mart 2022 Pazartesi 10:36  |  Kaynak : TRT SPOR

Özellikle 2000’lerin başından itibaren global bir hale gelen modern futbolun en büyük getirilerinden biri de genç yıldızlara verilen değerdeki artış…

Büyük kulüpler, tecrübeli futbolculara ek olarak özellikle de 18 yaşının altında, geleceği parlak isimlere de yönelmeyi ihmal etmiyor.

Kimi takımlar öz kaynağından yetiştirdiği genç futbolcuları kadrosuna alırken, kimi takımlar da farklı kulüplerde parlayanları transfer ediyor.

Ülkemizde de son dönemde 18 yaşının altında adını duyuran Arda Güler, Doğan Alemdar, Ersin Destanoğlu, Rıdvan Yılmaz gibi isimler, takımlarına ve ülke futboluna umut oluyor.

Genç yaşta parlayarak milenyum futboluna damga vurmuş ya da halen damga vurmaya devam eden bazı yıldız isimler, futbolseverleri heyecanlandırmaya devam ediyor.

İngiltere Premier Lig’de genç yaşta ilgi odağı olan futbolcular arasında akla ilk gelen isim, her zaman Wayne Rooney olmuştur.

Henüz 16 yaşında, Everton A takımına yükselen İngiliz golcü, 2 sezon içinde Sir Alex Ferguson’ın dikkatini çekerek Manchester United’ın yolunu tuttu.

United kariyerinde, Ada futboluna damga vuran bir ‘ikon’ haline dönüşen Rooney, uzun süre İngilizlerin futboldaki önemli yüzü oldu.

Ada futbolunun günümüzdeki yıldızlarından Harry Kane, Bukayo Saka, Hudson-Odoi, Raheem Sterling, Marcus Rashford, Phil Foden, Alexander-Arnold gibi isimler de A takımlarıyla ilk maçlarına çok genç yaşta çıktılar.

Futbolcu fabrikası olarak bilinen Almanya BundesLiga da önemli yıldızlara genç yaşta parlama imkânı veren liglerden.

Aralarında milli yıldızımız Nuri Şahin’in de bulunduğu birçok gence Avrupa’nın önemli kulüplerinin kapılarını aralayan Alman kulüpleri, bu konuda bir Amiral gemisi.

Florian Wirtz, Giovanni Reyna, Jude Bellingham, Jamal Musiala, Christian Pulisic, Timo Werner, Jadon Sancho gibi farklı uluslardan futbolcular, genç yaşlarına rağmen büyük performans sergileyerek adlarını duyurmayı başardı.

Son yıllarda ağırlıklı olarak göçmen ailelerin çocuklarıyla yükselen Fransa Ligue 1’in de yakın geçmişinde önemli isimler yer alıyor.

Mbappe, Camavinga, Coman, Benzema, Hazard, Nasri, Martial gibi futbolcular, daha 18 yaşını doldurmadan futbol dünyasında adı bilinen yıldızlardı.

İspanya’da ise özellikle Barcelona’nın futbol okulu La Masia’dan parlayan birçok futbolcu bulunuyor.

Ancak iki isim, Katalan kulübüne hatta dünya futbol tarihine yön veren oyuncular oldu.

Lionel Messi ve Andres Iniesta…

Kimilerine göre futbol tarihinin en güçlü takımı olan 2008-2012 Barcelona’sının rütbelileri olan Iniesta ve Messi de La Masia’dan A takıma çok genç yaşta yükselen yıldızlardandı.

La Masia’nın günümüzdeki yeni mucizeleriyse Gavi, Pedri, Ansu Fati gibi isimler…

Son Avrupa Şampiyonu İtalya’da da genç yaşlarında takdir toplayan futbolcular yer alıyor.

Gök mavililerin öne çıkan genç yıldızlarıysa Gianluigi Donnarumma, Nicolò Zaniolo, Federico Chiesa…

Zor şartlarda yetişen bu genç yıldızlar, tüm zorluklara rağmen futbolunu erken yaşta olgunlaştırarak, futbol severlere resital izlettiler ya da izletmeye devam ediyorlar.

Modern futbolun, genç yaşta parlayan yıldızlardan alacağı daha çok şey var…
 

Sıradaki Haber
Bir koleksiyonerin hazinesi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz