Detay

8 yıl sonra yeniden şampiyon

26 Mart 2022 Cumartesi 10:05 - Son Güncelleme 26 Mart 2022 Cumartesi 10:19  |  Kaynak : TRT SPOR

Artistik Buz Pateni Dünya Şampiyonası tek kadınlar kategorisinde, muhteşem bir serbest program yarışının ardından Japon patenci Kaori Sakamoto kusursuz serisiyle şampiyon oldu. Şampiyonaya ait detayları Aylin Çetinkaya kaleme aldı.

Artistik Buz Pateni Dünya Şampiyonası tek kadınlar kategorisinde, muhteşem bir serbest program yarışının ardından Japon patenci Kaori Sakamoto kusursuz serisiyle şampiyon oldu. Belçika kadınlar kategorisindeki ilk madalyasını, ikinciliği elde eden Loena Hendrickx sayesinde kazandı.

Japonya 8 yıl sonra yeniden şampiyon

 Japon Kaori Sakamoto programına temiz bir ikili axel ile başladı. Solo atlayışlar ve dönüş elementinin ardından programın ikinci yarısında bağlantılı atlayışlarını gerçekleştirdi. Özellikle 2li axel/3lü toeloop/2li toeloop bağlantısının son atlayışında tek elini havaya kaldırarak zorluk derecesini arttıran patenci, serisini hiç denge kaybı yaşamadan tamamladı. Tüm atlayışlarından yüksek uygulama puanı elde eden Sakamoto, dönüşler ve adım dizisi için de 4 zorluk derecesi aldı. Sunduğu muhteşem seriyle 80.10 teknik, 75.67 bileşen olmak üzere 155.77 puana ulaşan Kaori Sakamoto sezonun en yüksek kişisel puanını elde etti. Kısa program ile birlikte toplamda 236.09 puana ulaşan Sakamoto 8 yıl sonra ülkesine yeniden Dünya Şampiyonluğu’nu kazandırdı. Japonya tek kadınlarda en son 2014 yılında Mao Asada ile Dünya Şampiyonluğu’nu elde etmişti.

Belçika’nın ilk madalyası Loena Hendrickx’ten

 Belçikalı patenci Loena Hendrickx kısa programı ikinci sırada bitirmişti ancak kasığındaki sakatlık nedeniyle, süresi daha uzun olan ve daha fazla atlayış içeren serbest programda başarısını sürdüremeyeceği düşünülüyordu. Ancak Hendrickx bu tahminleri boşa çıkardı. 3lü lutz/3lü toeloop kombinasyonuyla serisine başlayan Hendrickx, kombinasyonun ikinci atlayışını eksik tur döndü.

Programının ikinci yarısında gerçekleştirdiği 3lü lutz/2li toeloop kombinasyonunun lutz’unu da çeyrek tur eksik dönen Hendrickx bunlar dışındaki atlayışlarını hatasız tamamladı. Seyir zevki yüksek bir koreografiye sahip olan programını yine yüksek bir artistik sunumla sergilemeyi başaran Hendrickx, serisini seyircilerin alkışlarıyla sürdürdü. 70.66 teknik, 72.04 bileşen puanı elde eden patencinin serbest program puanı 142.70 oldu. Genel toplamda 217.70 puana ulaşan Loena Hendrickx başarıyla geçirdiği sezonu dünya ikinciliğiyle sonlandırdı. Hendrickx’in madalyası, Belçika’nın tek kadınlar kategorisinde elde ettiği ilk Dünya Şampiyonası madalyası.

Alysa Liu’dan hem 3lü axel hem de üçüncülük

 ABD’yi temsil eden Alysa Liu serisine 3lü axel atarak başladı. 17 yaşındaki Liu, atlayışı eksik tur döndü ancak denge sorunu yaşamadı. Kısa programı 5. sırada tamamlayan patenci, puan açığını kapatmak için bağlantılı atlayışlarını serisinin ikinci yarısında yaptı. Sadece ilk 3lü lutz/3lü toeloop bağlantısının ikinci atlayışını eksik tur dönen Liu, diğer tüm atlayışlarını başarıyla tamamladı. Adım dizisi hakemler tarafından 3 zorluk derecesinde sayılan patencinin dönüşleri ise 4 zorluk derecesi aldı. 72.63 teknik, 66.65 bileşen olmak üzere 139.28 serbest program puanı elde eden Liu, toplamda 211.19 puana ulaşarak bronz madalya kazandı.

Gecenin üçlü axelları

 ABDli Alysa Liu’nun yanısıra Japon Mana Kawabe ve Wakaba Higuchi ile Koreli Young You da serbest programda üçlü axel deneyen patenciler oldu. Gecenin ilk 3lü axel atlayışı 17 yaşındaki Kawabe’den geldi. Japon ğatenci 3lü axel’ı hem eksik tur döndü hem de çift ayak üstüne düşerek denge kaybı yaşadı. Bu nedenle puan kaybına uğrayan Mana Kawabe diğer atlayışlarında da sorun yaşayınca şampiyonayı 182.44 puanla 15. sırada tamamladı.

Bir diğer Japon patenci Wakaba Higuchi dünya şampiyonasına madalya ümidiyle gelmiş ancak kısa programı 7. sırada bitirmişti. 3lü axel’ı temiz bir şekilde atmak ona madalya kapısını yeniden açabilirdi ancak sonuç Higuchi’nin dilediği gibi olmadı. Daha programa başlarken moralsiz olduğu gözlenen Wakaba Higuchi, 3lü axel’ı hem çeyrek tur eksik döndü hem de düştü.

Serisi boyunca başka hatalar da yapan Japon patenci seyirciden büyük alkış desteği alarak kaydı. İkinci yarıda biraz daha coşkusunu kazandığı görülen Higuchi, madalya ümidiyle geldiği yarışmadan 188.15 puanla 12. olarak ayrıldı.

 Şampiyonanın 3lü axel deneyen bir diğer ismi Koreli Young You da yine madalya şansı olan patencilerdendi. Serbest programa, kısa programın 4.sü olarak başlayan patenci 3lü axel’ı denedi ancak eksik tur döndü ve denge kaybı yaşadı. Takip eden atlayışlarında yaptığı hatalarla puan kaybeden Young You podyum şansını yitirdi ve şampiyonayı 204.91 puan alarak 5. sırada bitirdi. Bir diğer Koreli patenci Haein Lee ise şampiyonayı 196.55 puanla bitirdi. Koreli iki patencinin aldığı bu derecelerle Kore gelecek yıl dünya şampiyonasına üç kadın patenci gönderme hakkını elde etti.

Seviyesi yüksek yarışmanın hoş anları

Toplam 24 patencinin yarıştığı serbest program daha ilk gruptan itibaren seviyesi yüksek bir yarış oldu. Düşmeler ve denge kayıpları yaşansa da birbirinden güzel programlar sergilendi.

Kısa programın 3lü flip atlayışında yaptığı hata nedeniyle serbest programa 14. sırada çıkan ve Gürcistan’ı temsil eden Anastasiia Gubanova, gecenin en büyük derece ilerlemesini yaşadı. Tüm atlayışlarını hatasız sunan, dönüşler ve adım dizisinden 4 zorluk derecesi alan Gubanova, serisini her zamanki yüksek artistik sunumuyla sergiledi. Bu performansıyla tam yedi sıra ilerleyen patenci şampiyonayı 196.61 puanla 6. sırada bitirdi.
Polonya’yı temsilen yarışan Ekaterina Kurakova ise kısa programı 16. sırada tamamlamıştı. Daha üst sıralarda görmeye alışık olduğumuz patenci serbest programda asıl seviyesini ortaya koydu ve iyi bir program sundu.

Ancak serisinin son atlayışı olan 3lü loop’ta düştü. Kurakova, programını bitirip selamını verdikten sonra düştüğü noktaya geri gitti. Orada yarışma dışı tertemiz bir 3lü loop atan patenci seyircilere keyifli anlar yaşattı.

Şampiyonanın kadınlar kategorisindeki en yaşlı patencilerinden olan 26 yaşındaki Alman Nicole Schott çok başarılı bir kısa programın ardından 6. olmuştu. Böylelikle son grupta piste çıkma hakkı kazanan patenci ilk bağlantılı atlayışı dışında temiz bir serbest program serisi sundu ve şampiyonayı 10. olarak bitirdi.

Schott böylece giderek daha genç patencilerin yarışıp başarılı olduğu bu sporda, yetişkin patencilerin de başarılı seriler sunup ilk 10’da kendine yer bulabileceğini gösteren isimlerden oldu.
 

Sıradaki Haber
Duygu ve endişe dolu anlar
Yükleniyor lütfen bekleyiniz