Detay

Ada'da iki farklı kulüpte 100 golü aşmak

16 Ocak 2022 Pazar 11:55 - Son Güncelleme 16 Ocak 2022 Pazar 11:55  |  Kaynak : TRT SPOR

Premier Lig'de hem Blackburn hem de Newcastle formasıyla 100 gol barajını aşan Alan Shearer, Ada tarihinde bunu başaran ilk ve şimdilik tek oyuncu konumunda. Yıldız forvet bu unvanı belki de hiçbir zaman herhangi bir isimle paylaşmayacak...

Spor tarihine adını yazdıranlar, bunu çoğu zaman ulaşılması güç istatistiklere imza atarak yapar. Yarıştıkları branşta çıtayı o kadar yükseğe koyarlar ki onyıllar boyunca sergiledikleri performans egale edilmez hatta yanına dahi yaklaşan çıkmaz. Adı spor tarihinin en özel sayfalarında yer alan, özel istatistiklere sahip özel sporcuları inceleyeceğimiz "Tekrarı zor" serimizde ilk konuğumuz Premier Lig'in ebedi kralı Alan Shearer olacak.

Bir golcüden ilk olarak ne yapması beklenir sorusuna verilecek en popüler yanıt herhalde nasıl olduğuna (kafa, vole, penaltı, karambol, boş kale, frikik) bakmaksızın oyuncunun bir şekilde meşin yuvarlağı rakip ağlarla buluşturmasıdır. Bu işi en iyi yapabilen isimlerden birisi de hiç şüphesiz Ada futboluna adını altın harflerle yazdıran Shearer...

Futbol tarihinin en komple forvetlerinden birisi olan Alan Shearer, Blackburn Rovers ve Newcastle United formaları altında attığı toplam 260 golle halen Premier Lig'de en fazla rakip ağları havalandıran isim konumunda. Shearer ayrıca hala tüm kulvarlarda kaydettiği 206 golle Newcastle United tarihinin de en golcü oyuncusu.

Yalnızca 4 sezon oynadığı Blackburn'de ise toplamda 112 gol atan Alan Shearer, Rovers tarihinin ise en golcü üçüncü ismi. Futbolun beşiği olarak adlandırılan bir ülkede ve seviyede bu istatistiklere ulaşmak tabi kolay rastlanılan bir durum değil. İngiliz eski milli yıldızın Premier Lig'de iki farklı kulüpte 100'er golü aşma rekorunun egale edilmesi, birçok nedenden ötürü çok zor.

Shearer bunu nasıl başardı?

İngiltere Premier Lig'de son 10 yılda gol kralı olan yıldız forvetler, istatistiklere göre krallık tacını takarken ortalama 25 kez rakip fileleri havalandırdı. Yani çok basit bir hesap yapacak olursak bir futbolcunun Shearer'ın rekorunu kırabilmesi için ilk kulübünde 100 gole ulaşması eğer oyuncu istikrarlı bir şekilde oynuyor ve gol atıyorsa 4 sezon sürer.

Nitekim işler Alan Shearer için de tam bu şekilde ilerledi. Yıldız futbolcunun Blackburn forması giydiği dönemde 100 gole ulaşması ve aşması 4 sezonunu aldı. Ardından transfer olduğu Newcastle United'ta ise 2. dalyasına erişmesi tam 7 sezon sürdü. Tabi bunda sakatlıkların da etkisiyle 97/98 sezonunu 2; 2000/2001'i ise 5 golle geçmesinin etkisi büyük.

Premier Lig'de kariyeri boyunca yalnızca 2 takımın formasını giyen Shearer'ın bu istatistiklere ulaşabilmesinin bir nedeni de sadakat. Çok daha büyük paralara görece daha büyük kulüplerde forma giyebilecek imkanı varken hem Blackburn hem de Newcastle efsanesi olmak, sanıyorum tamamıyla Alan Shearer'ın kendi tercihi.

26 yaşında 100 golü aştı ve evinde efsaneye dönüştü

Blackburn Rovers formasını Premier Lig'de toplamda 138 maçta giyen Shearer, takımıyla 4 sezonda 112 gol kaydetti. Henüz 26 yaşında Ada'da 100'ler kulübüne giren yıldız golcünün bir sonraki adresinin Newcastle United olması belki de hikayesinin çok daha farklı yazılmasını sağladı.

94-95 sezonunda 34, 95-96'da ise 31 golle Blackburn forması altında krallık tacını takan ve ilk sezonunda Premier Lig'de Rovers ile kazanılan şampiyonluğun başrolü olan Shearer, o dönem futbol piyasasının en popüler takımlarına transfer yapabilecekken doğduğu kentin kulübünün efsanesi olmayı tercih etti.

Burada bahsettiğimiz aidiyet hissi, Alan Shearer'ın her ne kadar kariyerinin kalan kısmında başka bir kupa kazanamamasına neden olsa da yıldız isim yaptığı tercihle futbol var olduğu sürece Newcastle kentinin en özel golcüsü olarak anılmaya devam edecek. Nitekim Newcastle'da 10 sezon oynayan Shearer, halen siyah beyazlı ekibin tarihinin en golcü ismi.

Oynadığı takımların 1. penaltıcısı olması ve beyaz noktadaki yüzdesi

Her ne kadar futbolda gole giden en kolay ve kısa yol penaltı gibi gözükse de 9.15'ten meşin yuvarlağı ağlara göndermek önemli bir maharet ister. Penaltı kullanmak eğer bir sanatsa, Alan Shearer da futbol tarihinin en önemli penaltı sanatçılarından...

Yıldız oyuncunun Premier Lig'de bu denli yüksek seviyede gole ulaşmasında kullandığı penaltılar da önemli bir yer tutuyor. Kariyeri boyunca İngiltere Premier Lig'de hem Blackburn hem de Newcastle formaları altında toplamda 62 penaltı kullanan Shearer, bunların 56'sını gole çevirmeyi başardı.

Meşin yuvarlağı 1 kez direğe nişanlayan efsane forvetin 5 penaltısını ise kaleciler kurtardı. Futbol tarihinin en iyi penaltıcılarından biri olarak kabul edilen Shearer, halen Premier Lig'de en çok penaltı golü atan (56) oyuncu.

Neden tekrarı zor?

Bir futbolcu düşünelim. Oyuncumuzun Ada'da 2 kulüpte de 100 golü aşabilmesi için ortalama 8 sezon boyunca 25 golü aşmak zorunda olduğu gerçeği önümüze çıkıyor. Ki burada varsaydığımız durum, oyuncunun 100 gole ulaştıktan sonra başka bir Ada temsilcisine transfer yapıp orada da istikrarlı bir şekilde gollerine devam etmesi üzerine kurulu.

Bu da Alan Shearer'ın başardığının ne denli güç bir iş olduğunu ortaya koyuyor. Neredeyse hiç sakatlık yaşamadan, hemen hemen her sezon istikrarlı bir performans sergilemek ve futbolun en tempolu, komplike oynandığı bir ligde ortalama her sezon 25 golün üzerine çıkmak çok çok zor. Hem de iki farklı takımla...

Tabi bu noktada özellikle Thierry Henry (Arsenal), Sergio Agüero (Manchester City) ve Wayne Rooney (Manchester United) gibi uzun yıllar Ada'da tek bir kulüpte kalıp farklı bir Premier Lig ekibine transfer yapmayan, 100 golü aşmış futbolcuları da es geçmemek gerek.

En yakın aday Harry Kane

Tottenham Hotspur'un yıldız forveti Harry Kane, Alan Shearer'ın 2 farklı Premier Lig ekibinde 100 golü aşma unvanını yakın zamanda eline geçirebilecek en büyük ve belki de tek aday. Henüz 28 yaşındaki santrforun Premier Lig'de şimdiden 170 golü bulunuyor. Kane ayrıca Shearer'ın 260 gol ile elinde bulundurduğu Ada'nın en golcü ismi rekorunu da kırabilecek en olası isim.

Bu noktada Harry Kane'yı Alan Shearer'ın karşısına koyabilmemizdeki en büyük neden golcü oyuncunun transfer yapma isteği. Yıllardır Tottenham forması giyen ve tam 3 kez Ada'da gol krallığı tacını takan Kane, bireysel başarıları dışında henüz kariyerinde herhangi bir kupanın kulpundan tutmuş değil. Bu da yıldız oyuncunun ayrılık isteğini kabul edilebilir kılıyor.

İsmi geçtiğimiz yazdan beri Manchester City ile anılan Kane'nin yakın zamanda olası bir transferi, Shearer'ın elinde bulundurduğu birçok özel unvana erişebilmesinin de yolunu açabilir. Ancak tabi tüm bunlar kağıt üzerinde... 2024 yılına kadar Tottenham ile sözleşmesi bulunan Harry Kane'nin bu sezon 17 maçta yalnızca 4 gol atabildiğini de unutmamak gerek...

Tıpkı bu sezon başında PSG'ye transfer olan ve görece La Liga'dan daha kolay bir ligde top koşturan Messi'nin, Paris ekibinde ortaya koyduğu alışılagelmedik Ligue 1 performansı gibi... Kane de eğer transfer yaparsa, öncelikle gideceği kulüpte rüştünü tekrar ispatlamak durumunda.
 

Sıradaki Haber
9,15 Podcast | 17. Bölüm
Yükleniyor lütfen bekleyiniz