Detay

Almanya'nın "Amerikan Rüyası"

01 Eylül 2019 Pazar 09:25 - Son Güncelleme 01 Eylül 2019 Pazar 09:35

Almanya bir futbolcu madeni. Her yıl futbol piyasasına birçok yıldız sunan Almanlar, yurt dışında bir maden daha buldu. Bundesliga'da genç Amerikalıların dönemi başlıyor.

Son zamanlarda birçok MLS Gelişim Akademisi oyuncusu Almanya'da kulüp kariyerlerine başlıyor.

ABD, geçmişte dünya standartları düzeyinde çok sayıda futbolcu üretemedi ancak, son yıllarda MLS Gençlik Akademileri'nin gelişmesi sayesinde ülkede yetenekli gençler yetişmeye başladı. Bundesliga ise bu başarılı projeden en çok yararlanan lig oldu. ABD'li gençler, bu sayede hem erken tecrübe edindi hem de dünyada isimlerini daha kolay duyurdu.

Neden Bundesliga?

Almanya, altyapısı ve gençlik gelişim sistemi ile dünyanın önde gelen ekollerinden.

Çalışma izni alma mecburiyeti olmaması ve daha önce de önemli Amerikalı oyuncuların isimlerini Bundesliga'da duyurması, genç ABD'li futbolcuların diğer Avrupa ülkeleri yerine Almanya'yı tercih etmesinde önemli rol oynuyor.

ABD'li genç futbolcuların uluslararası alandaki bu başarının altında yatan en önemli etken Amerika'daki MLS Gençlik Akademisi sisteminin gelişmesi.


Dortmund'tan Chelsea'ye transfer olan Pulusic ile Schalke'de forma giyen Weston McKennie genç Amerikalı futbolcuların Bundesliga'yı tercih etmelerinde ön ayak oluyorlar.

McKennie, Schalke'ye transfer olmadan önce MLS Gelişim Akademisi'ndeydi ve daha sonra oyununu FC Dallas gençlik sisteminde geliştirdi.

Pulusic ise daha farklı bir yol tercih etti. PA Classics'te kendini gösteren Pulusic, 15 yaşında Dortmund'un U17 takımına katıldı.

Üç genç Amerikalı futbolcu Blaine Ferri( Greuther Fürth), Mason Hakim (Eintracht Frankfurt) ve Josh Sargent(Werder Bremen) geçen sezon Pulusic'in yolunu izledi ve MLS kulüplerinde oynamadan Alman kulüplerine katıldı.

Almanya, bir tür okul olarak görev yapıyor ve onlara en üst düzeyde başarılı olmaları için gereken saha dışı disiplini ve taktisel bilgiyi veriyor. 

Bundesliga kulüpleri de son yıllarda ABD'ye düzenli olarak gidiyor ve Amerikalı taraftarlarına hitap eden İngilizce sosyal medya hesapları açıyor. 

Gençlere şans vermek

Bundesliga'nın genç oyuncuların gelişimi için harika bir lig olduğu gerçek. Alman kulüpleri futbolcuların hem sahada hem de saha dışında gelişmelerini sağlayan en iyi akademilere sahip.

2000'li yılların başında uluslararası alanda yaşanan başarısızlık sonrası DFB altyapıya büyük yatırım yaptı ve sonuç muhteşem oldu.

Her oyuncu Pulisic kadar yetenekli olmayabilir veya her oyuncu ilk 11'de oynayamayabilir ancak Bundesliga'da oyunculara kendilerini göstermeleri için şans verilir.

Yapılan bir araştırmaya göre 2018-2019 sezonunda Bundesliga'nın önde gelen kulüplerinin ilk 11 yaş ortalamaları 26'dan fazla değildi. Bu Avrupa'nın en iyi 5 ligi arasındaki en düşük sayıydı.

Geçtiğimiz sezonu Bayern Münih'in 2 puan gerisinde 2. sırada bitiren Borussia Dortmund'un yaş ortalaması 25'in altındaydı.

Bundesliga kulüpleri, yetenekli oyuncularını hemen önemli maçlarda oynatmamaya dikkat ediyor.

Haji Wright, Mart 2016'da Schalke akademisine katıldı. Önce kulübün rezerv takımlarında oynadı ve sonrasında Sandhausen'e kiralandı.

Schalke formasıyla ilk maçına Kasım 2018'de başlayan Wright dördüncü maçında Leverkusen'e karşı ilk golünü attı.

Çalışma izni ve dil avantajı

Bundesliga’yı Amerikalı oyuncular için Avrupa’nın diğer üst liglerinden daha uygun kılan birkaç faktör var ve bunlardan biri tamamen idari.

Almanya'da çalışma izni almak İngiltere'ye göre çok daha kolay.

Bundesliga, Premier Lig'e göre genç oyunculara daha çok şans veren bir lig. Bu da bazı yetenekli İngiliz futbolcuların neden Bundesliga'yı tercih ettiklerini açıklıyor.

Dil unsuru da Amerikalı futbolcular için önemli bir etken. Almanya EF İngilizce Yeterlilik Endeksi'nde 10. sırada yer alıyor. İspanya 32., İtalya 34. ve Fransa 35. sırada.

ABD'li futbolcular Almanya'da rahatça İngilizce konuşabiliyor. Doğru iletişim, dünyanın dört bir yanındaki gençlerin hayallerini gerçekleştirebilmeleri için kilit bir parçadır.

Önde gelen futbol ülkeleri kendilerine has futbol kimliğine sahip. İspanya, teknik yeteneklere önem veriyor, İtalya savunma ve taktiksel stratejileri ile ünlüdür, Fransa fiziksel ve savunmacı futbol yaklaşımına sahipken, Almanya'da hücum oyunu benimsenmiştir.

Amerikan oyun stili de Alman futbolu için oldukça uygundur.

Özkök'e göre bu bir Jürgen Klinsmann etkisi

Almanya futbolunu yakından takip eden gazeteci Hüseyin Özkök, ABD'li futbolcuların Almanya'yı tercih etmesindeki önemli etkenlerden birisinin de Jürgen Klinsmann olduğunu düşünüyor:

"ABD uyruklu birçok futbolcunun Almanya'ya giderek Bundesliga takımlarında oynaması bana göre Klinsmann'la bağlantılı. Jürgen Klinsmann çok uzun yıllar ABD'de milli takım teknik direktörülüğü yaptı. Ayrıca evi de Los Angeles'ta. Çok uzun süredir ABD'de yaşıyor. Amerikan futbolunun alt yapısını adeta ezbere biliyor. Dolayısıyla Alman kulüplerinin de Klinsmann'la bağlantıya geçerek oyuncu tavsiyesi aldıklarını düşünüyorum. Ya da Klinsmann'ın yaptığı önerilerle gözlemciler Amerikan altyapısını tarıyorlar ve yetenekli futbolcuları buluyorlar." 

Kaynak: TRT SPOR

Etiketler : BundesligaMLS
Sıradaki Haber
Portre: Chris Wilder
Yükleniyor lütfen bekleyiniz