Detay

Altyapısıyla şekillenen bir kulüp

20 Şubat 2020 Perşembe 09:38 - Son Güncelleme 20 Şubat 2020 Perşembe 09:52

Real Sociedad, dünyanın büyük kulüplerinden birisi değil ama altyapısıyla devlerle kapışıyor. Teknik direktöründen, kaptanına kadar çoğu akademi ürünü olan kulübün vizyonu da oldukça dikkat çekici...

La Liga'da mütevazı kadrosuyla üst sıraları zorlayan Real Sociedad, akademisi tarafından şekillendirilmiş bir futbol kulübü. Kaptan Asier Illaramendi'den teknik direktör Imanol’a, kadar neredeyse herkes akademi ürünü.

Real Sociedad, 1989 yılına kadar sadece Bask bölgesinde bulunan Guipuzkoa eyaletinde büyüyen oyuncuları oynatıyordu. Bu sıkı politika onlara 1981 ve 1982 yıllarında İspanya şampiyonluğunu getirdi.

Ancak başarıların devamının gelmemesinin ardından Sociedad, gözlemci ağını genişletmeye karar verdi.

Liverpool’dan transfer edilen John Aldridge, San Sebastian’ı ikiye böldü. Aldridge’in 75 maçta attığı 40 gol fikir ayrılıklarını ortadan kaldırdı.



Kulüp o zamandan beri yabancı oyuncu transfer ediyor ama akademilerine olan bağlılıkları devam ediyor.

A takımda akademiden yetişmiş 10 futbolcu bulunuyor ve ilk 11’de her zaman en az dört akademi futbolcusu bulunuyor.

Zubieta Akademisi

Zubieta Akademisi, San Sebastian’ın 8 km güneyinde kırsal bir kesimde bulunuyor.

Antrenman tesislerine doğru yürürken ormanlık alanların ve çiftliklerin arasından geçerek adeta bir doğa yürüyüşü gerçekleştiriliyor.



Akademi direktörü Luki Iriarte, akademinin yetiştirdiği en büyük yeteneklerden biri olan Antoine Griezmann hakkında şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu çocuk oynadığında, farklı şeyler oldu. O sadece farklıydı. Çok küçük ve çok zayıftı. Onu çok korumak istiyorduk. Özel olduğunu biliyorduk. Fransa’da birkaç kulüp denedi ama bulamadı. Fransa futbolu ona uygun değildi. Daha fiziksel ve daha güçlü oyuncular vardı. Ancak futbol IQ’su ve oyun vizyonu fiziksel eksikliğinin üzerine koyduğumuz şeylerdi.”



Kulübün vizyonu

Kulübün uzun vadeli bir vizyonu var. Gençlerin çocukluklarını yaşamalarına ve Zubieta’yı seçmeleri halinde kendi yollarını bulmalarına izin vermeye inanıyorlar.

Akademideki en genç yaş grubu 13 yaş altı. “Önce çocuk olma şansına sahip olmalarını istediğimiz için geç başlıyoruz” diyor Zubieta.



Kulüp, akademideki çocukların okullarıyla devamlı temas halinde ve beden eğitimi derslerinde 12 yaşına gelene kadar her yıl üç bireysel spor ve üç kolektif spor yapmalarını istiyor.

Kulüp bu çalışmaların, çocukların açık fikirli ve daha esnek bir birey olmalarına yardımcı olduğuna inanıyor.

Real Sociedad, Gipuzkoa bölgesindeki 70’den fazla kulüple sürekli iletişim halinde ancak oyuncu en az 10 yaşına gelene kadar kulüp oyuncuya bakmaya başlamamaktadır.

Kulübün çocuklara verdiği mesaj şudur:

“Ortamınızda kalın, ailenizle kalın, arkadaşlarınızla kalın. Bunları geride bırakmaya hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, Real Sociedad’a gelebilirsiniz.”

Kulübün B takımındaki oyuncuların neredeyse tamamı okuyor veya yeni mezun olmuş. Lisede okuyanlar için ise sınavlarda %80 başarılı olmalı ve kulüp, öğrencilerin bunu başarması için yedi öğretmen ile yardımcı oluyor.

Gipuzkoa eyaletinde sadece 700 bin insan bulunuyor. Oyuncuların çoğu kasabalardan veya köylerden geliyor.

2009 yılındaki A takımda bulunan 16 akademi oyuncusunun 15’i köy ve kasabadan gelmişti. Sadece Xabi Prieto San Sebastian’dan gelmişti.

13 yaşında kendi kişiliklerini oluşturmuş köyden gelen çocuklar kulübü farklı yapıyor.

Kaynak: TRT SPOR
 

Sıradaki Haber
Başkent’te Bir 'Geppetto': Simone Inzaghi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz