Detay

Anadolu Efes rekor kırdı

01 Nisan 2021 Perşembe 23:53 - Son Güncelleme 02 Nisan 2021 Cuma 10:10  |  Kaynak : TRT SPOR

2 gün önce Real Madrid deplasmanından tarihi galibiyetlerinden birini çıkarmayı başaran THY Avrupa Ligi'nin favorilerinden olan temsilcimiz Anadolu Efes, bir diğer İspanyol ekibi Baskonia'yı da kulüp tarihinin sayı rekorunu kırarak devirdi.

Henüz iki gün önce Real Madrid deplasmanından tarihi galibiyetlerinden birini çıkarmayı başaran THY Avrupa Ligi'nin (Euroleague) favorilerinden Anadolu Efes, Baskonia'yı da devirerek önemli bir galibiyete imza attı. Deplasmandaki mücadeleyi 111-101 kazanan temsilcimiz, Euroleague’de 2004-2005 sezonunun 6. haftasında Olympiacos’u 110-59 yendiği karşılaşmadaki sayı rekorunu kırdı.

Euroleague'in favorilerinden lacivert-beyazlı temsilcimiz; ligin en ilginç oyun tarzlarından birine sahip Avrupa'nın en iyi ofansif takımlarından Baskonia ile karşılaştı.

Maçın önemini birkaç kelime ile anlatacak olursak, Baskonia bu maçı kazanması halinde play-off'lara katılmayı garantileyecek ve ilk 4 yarışına dahil olacaktı.Temsilcimiz ise maça ilk 4 ‘teki yerini garantilemek adına çıktı.

Play-off mücadelesini derinden etkileyecek bu önemli karşılamaya hiçbir eksiği olmadan çıkan temsilcimiz ilk çeyreğe tipik bir Anadolu Efes oyunu ve ilk beşi ile başladı. Ortadan oynanan ikili oyunlarla topu içeride Sertaç'a devirerek pota altında sayılar bulan Anadolu Efes dışarıdan da son haftaların yükselen yıldızı ve Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nin en 'underrated' oyuncularından Hırvat guard Krunoslav Simon ile etkili olmayı başardı.

Maçın ilk dakikasından itibaren skorda üstünlüğü sağlayan Anadolu Efes'e karşı ev sahibi ekip eski Tofaş'lı oyuncu Pierre Henry 'nin içeri penetreleri ile sayılar bularak karşılık verdi. Periyodun sonlarına doğru topu yine Sertaç Şanlı ekseninde çeviren temsilcimiz hücumda istediği gibi oynasa da; rakip farkın açılmasına izin vermedi ve temsilcimiz 3 sayı farkla periyodu önde kapattı.

İkinci çeyrekte topu Shane Larkin 'e veren temsilcimiz ; normalde en iyi yaptığı şey olan ekstra paslarla boş atışlar üzerinden bulduğu 3'lük isabetleri bu gece maalesef bulamadı. Çok iyi paslaşmalara rağmen önce Larkin' in 0/3 isabet oranı ardından Moerman ile kaçan şutlar ile rakip takıma karşı oyunu bir türlü koparamayan Anadolu Efes 'in yardımına bu periyotta da Simon yetişti.

Bulduğu birebirler ve bireysel üçlükler ile maça formsuz başlayan Larkin' in kaçan atışlarını tolere eden Hırvat oyun kurucu; rakibin en önemli oyuncularından geçtiğimiz sezon Efes 'ten tanıdığımız Alec Peters' in ardarda bulduğu sayılar ile skoru yakalamasına izin vermedi ve Efes ilk yarıyı 5 sayı önde kapatmayı başardı.

İkinci yarıda ilk dakikalarda oyun üstünlüğünü nihayet sahada kendini göstermeye başlayan yıldız guard Shane Larkin 'in üçlükleri ve Moerman' ın pota altında birebirleri ile kurmayı başaran temsilcimiz farkı ilk dakikalarda çift hanelere hatta 15 sayıya kadar çıkarmayı başardı. Bu andan itibaren normalde bu tarz bir ivme yakaladığında daha da rahat oynayan ve farkı 20'lere çıkaran temsilcimiz bu periyotta tam tersi bir senaryo yaşadı.

Yaptığı ekstra paslaşmalara rağmen bu periyotta üçlük çizgisinin dışından potayı döven temsilcimize karşı ev sahibi ekip bu fırsatı iyi değerlendirdi ve Henry üzerinden ikili oyunlar ile dışarıda önce Giedratis sonra da Vildoza'yı beslemeyi çok iyi başardı. Bulduğu bu net üçlükler ile oyunda kendini kanıtlamayı başaran Baskonia farkı çeyreğin sonunda eritmeyi bildi ve karar periyoduna girerken fark 2 sayıya kadar inmiş oldu.

Son çeyreğe oyun anlamında her iki taraf da denk başlasa da maçı isteme ve enerji anlamında çok daha aktif olan taraf Baskonia idi. Efes pota altını ikili oyunlar üzerinden işlemeyi başaran ev sahibi ekip karar periyodunun ortalarına doğru farkı eşitlemeyi başardı.

Oyun disiplininden kopan Anadolu Efes 'in yardımına bu andan itibaren Simon ve Larkin yetişti. Rakip takımın sistematik ve enerjik oyun ve sayılarına karşı Larkin' in bulduğu bireysel üç sayılık atışlar ile oyunda kalan temsilcimiz her ne kadar dirense son iki dakika kala ev sahibi takım öne geçti. Bu kritik dönemde çok çok ekstra iki üçlükle yeniden skorda öne geçen temsilcimiz, son saniyede Luka Vildoza 'yı dışarıda boş bırakınca maç da uzatmalara gitti.,

Sayı rekoru

Bu sezon ilk defa uzatmaları oynayan temsilcimiz bu sefer maç sonunda hata yapmadı. Larkin' in uzatma periyodunun henüz başında bulduğu iki kritik üçlükle direnci kırılan ev sahibi ekibin yorgunluğun da etkisi ile gardı iyice düştü ve Efes rahat bir 5 dakika geçirerek kendine ait tüm zamanların sayı rekorunu kırarak 111 sayı ile karşılaşmayı kazanmasını bildi.

Bu çok çok zor deplasman galibiyetinde önemli noktalara göz atacak olursak ; Efes bu sene ilk defa istediği oyunu oynayamasa da bir şekilde kazanmasını bildi. Bu bir büyük takım refleksidir. Efes adeta gövde gösterisi yaptığı Real Madrid maçı akabininde; dış atışlarda kendine yakışmayan bir yüzde ile oynasa da takımın derin rotasyonu devreye girdi ve bu takımın skor anlamında alternatifsiz olmadığını tekrar gösterdi.

Takımın eksi yönlerine göz atacak olursak; Fransız 4 numara oyuncumuz Adrian Moerman bu maçta da eski üçlük ritmini bulamadı. Ergin Ataman basketbolunun olmazsa olmazlarından olan uzun oyuncu üzerinden gelen dış atış katkısı her ne kadar Sertaç Şanlı üzerinden sağlansa da Moerman gibi skorer uzunun dış atış formsuzluğu ileriki haftalarda takımın canını yakacağa benziyor.

Takımın artı yönlerinde ise başrolü Larkin 'e vermek gerekir. İlk üç çeyrekte toplam 12 sayı bulan Larkin son çeyrek ve uzatmada 15 dakika içinde 30 sayıya ulaştı. Böyle bir geri dönüşü de zaten Avrupa'da ancak Larkin gibi bir oyuncu yapabilirdi. Bugün takımın diğer önemli isimleri ise şüphesiz Simon ve Sertaç oldu.

Son 7-8 haftada en iyiler listesinde yer bulan bu ikili vitesi her geçen gün artırarak, üzerine koyarak ilerliyorlar. Öyle ki bu maçta Sertaç Şanlı 4 blok bularak savunmada da 'ben buradayım' mesajını vermiş oldu. Dunston 'ın formsuz oyununun da etkisi ile bugün 21 dakika parkede kalan milli pivotumuz takımın yedeği değil as oyuncusu olabileceğini tekrar kanıtladı.

İlk 4 yolunda kritik galibiyetler

Çok zorlu iki İspanya deplasmanından çok önemli 2 galibiyet çıkararak ilk 4 yolunda çok önemli bir galibiyet çıkaran Anadolu Efes hedefinin play-off değil Final-Four olduğunu bir kere daha göstermiş oldu. Umarız ki temsilcimiz bu kazanma alışkanlığını sürdürür ve Final-Four hedefine de hergün biraz daha yaklaşır.
 

Sıradaki Haber
Lakabı nereden geliyor: 'The Money Man'
Yükleniyor lütfen bekleyiniz