Detay

Analiz | Kasımpaşa - Galatasaray

30 Ağustos 2021 Pazartesi 14:04 - Son Güncelleme 30 Ağustos 2021 Pazartesi 14:31  |  Kaynak : TRT SPOR

Süper Lig’in üçüncü haftasında Galatasaray, Kasımpaşa deplasmanına konuk oldu. Karşılaşmanın saha içinde fark yaratan unsurlarını, oyunu ve skoru etkileyen detaylarını inceleme altına alalım.

PSV Eindhoven eşleşmesiyle resmi maçlara Temmuz ayında başlayan Galatasaray, Ağustos periyodunu neredeyse hafta içi boşluğu bulamadan geçirdi.

Bunun etkisiyle olsa gerek Fatih Terim’in ilk 11 tercihinde önemli değişiklikler göze çarptı.

En belirgin fark, orta saha üçlüsünün bu sezon transfer edilen Berkan, Cicaldau ve Morutan ile oluşturulmasıydı. Hatta Morutan sarı-kırmızılı formayla ilk kez sahne aldı.

Rölanti dakikalarının ardından mücadele konuk ekibin istediği şemaya geldi. Kasımpaşa’nın sağ bek ve sağ stoperi arasında açtığı boşlukları işleyen Kerem önce Diagne’ye net bir gol pası çıkardı, ardından Cicaldau’nun golünü oluşturan aksiyonu başlatan isim oldu.

Transferinden sonra hazırlanan bu içerikte bahsedildiği gibi Cicaldau, Romanya Ligi’nde ve milli takımında forveti destekleyen ceza sahası koşularıyla fark yaratan bir oyuncuydu.

Yine bu linkteki sezon önü değerlendirme yazısında üretim için transferinin gerekliliğinden söz edilen Morutan da geçen sezonu ağırlıkla kanat pozisyonunda geçirmesine rağmen üçüncü bölgenin her yerinde çeşitlilik sağlayabilecek bir isimdi.

İki Rumen yıldızın en iyi özelliklerini ön plana çıkararak hazırladıkları gol skor avantajını getirdi. Yine Morutan’ın bireysel becerisini ve Diagne bağlantısını kullanarak oluşturduğu başka bir pozisyonda Kerem Aktürkoğlu’nun fileleri sarsan vuruşu, mücadelenin sarı-kırmızılılar adına rahat geçeceği izlenimi uyandırdı.

Ancak Kasımpaşa, bu dakikadan sonra Galatasaray’ın zaaflarını daha net işlemeye başladı.

Van Aanholt – Nelsson hattı ve Yusuf Erdoğan’ın etkinliği

Kasımpaşa, özellikle ilk yarının önemli bölümünde atak yönüne göre sağ kanadını kullanmaya gayret gösterdi.

Bu bölgeyi savunan Patrick Van Aanholt, hücum çıkışlarında verimsiz kullandığı toplarla ve geriye dönüşlerde yaşadığı zorlukla yorgunluk emareleri çiziyordu. Yine böyle bir aksiyonda, rakip ceza alanında kaybettiği top sonrası Kasımpaşa için karşı atak fırsatı doğdu.

Ters kanada çekildiği bölüme kadar sağ koridoru efektif kullanan Yusuf Erdoğan, açık alanda yakaladığı Nelsson’a şık bir çalım atıp topu Jorgensen’e çıkardı. Golde, Sacha Boey’in ters tarafta takibi sürdürememesinin de etkisi var.

Diagne değişikliği

Galatasaray, ikinci yarıya Cicaldau yerine Taylan ve Diagne yerine Mustafa Muhammed’i oyuna dahil ederek başladı.

Mbaye Diagne, performansıyla görüş ayrılıkları oluşturabilen bir isim. Kimileri için kolay pozisyon harcayan bir oyuncuyken kimilerine göre bu pozisyonların oluşmasında en büyük emeği kendisine biçtirecek kadar aktif bir forvet.

Kendi adıma ikinci grubun düşüncesine yatkın olduğumu söyleyebilirim.

Galatasaray’da son dönemde forvetlerin yeteri kadar gol pozisyonlarında topla buluşturulup buluşturulmadığı tartışılıyor. Yalnızca Diagne sahadayken hemen her şartta ve her rakibe karşı fırsat bulunabiliyor.

Elbette ki Kasımpaşa mücadelesinde olduğu gibi zaman zaman bonkör davrandığı gerçeği mevcut ancak hareketliliği, eforu, rakip savunmalar için yıpratıcılığı ve istikrarı değişse de bağlantı oyunlarıyla Senegalli golcü sahadaki varlığını her an hissettiriyor.

Mustafa Muhammed ise bir süredir, transferinin ardından geçen bir aylık dilimdeki formundan uzak görünüyor. Bu durum geçtiğimiz günlerde teknik direktör Fatih Terim tarafından da telkin edilmişti.

Oyunun gidişatının değişmesinde pek çok unsurdan söz edebiliriz ancak kamuoyu olarak Diagne’nin kıymetini yalnızca gol sayılarından ölçme hususunu tekrar değerlendirmeli miyiz?

Sadiku ve Travnik’ten işçilik

Birkaç satır sonra nedenleri hakkında fikir yürüteceğimiz bir konu var. Galatasaray, sezon başı itibarıyla üçüncü bölgeye gelene dek geçen sürede kolay top kayıpları yapıyor.

Bu kapsamda, sarı-kırmızılı ekibe karşı oynayan orta saha oyuncularının ‘işçiliği’ ekstra önem kazanıyor.

Kasımpaşa’nın orta saha ikilisini oluşturan Loret Sadiku ve Michal Travnik kategori dahilinde etkili bir maç çıkardılar. İkili, Sofascore verilerine göre müsabakayı toplam 15 top kazanarak tamamladı.

Ev sahibinin beraberlik golü de benzer bir aksiyonda, bu kez Yusuf Erdoğan’ın kazandığı top sonrası geldi.

Galatasaray neden bu kadar fazla top kaybı yapıyor?

Sarı-kırmızılı ekipte savunma önü adayları Taylan, Berkan ve Aytaç’ın sırtı dönük top alma meziyetleri had safhada değil.

Yine bu üçlü içerisinde yalnızca Taylan geçmişte geniş bir alanı tek başına kontrol edebildiğini ispatlamıştı. Ancak bunu verimli yaptığı dönemde Belhanda veya Gedson Fernandes gibi bağlantıyı sağlayabilecek oyuncularla orta sahayı paylaşıyordu.

Bu bağlantıların sağlanamadığı anlarda Marcao topla mesafe kat ederek takımın boyunu kısaltıyordu.

Galatasaray’da şu an için 6 numaralar ve ön hat arasında köprü görevini 90 dakika boyunca görecek bir oyuncu bulunmuyor. Haliyle savunmadan ilk topu alan kişi her kimse prese karşı bu alanı tek başına işlemesi gerekiyor. Bu durum topla fazla temas etme zorunluluğuna, alışkanlığına ve bir noktadan sonra konsantrasyon problemlerine yol açıyor.

Kadro içinde bir ismin ihtiyaca göre evrilmesi ya da bahsi geçen farkı ortaya koyacak yeni bir oyuncu transferi gerekebilir. Fatih Terim’in sıklıkla tekrar ettiği ‘Gedson Fernandes profili oyuncu’ arayışının temel nedeninin bu olduğunu düşünüyorum.

Cicaldau’nun bu role adaptasyonunu sağlamaya çalışmak bir seçenek ancak iki soru işareti karşımıza çıkıyor. Birincisi, nihayetinde bu bir deneme olacak. İkincisi, bu deneme Rumen futbolcunun ceza sahası koşularının sınırlanmasına sebebiyet verebilir.

Final notları

Olimpiu Morutan, henüz ilk maçında etkileyici bir performans sundu. Üstelik bunu sahayı Feghouli’yle paylaşarak değil, onun yokluğunun doğurduğu yükü de omuzlayarak yaptı.

Her iki takımın da aynı çizgide karşılaşan bekleri ve bu beklerin arkaları alarm verdi.

Kasımpaşa, Donk transferiyle daha dengeli bir savunmaya kavuşabilir mi?

Süper Lig heyecanı, çeşitli içerikleriyle TRT SPOR’da yaşanmaya devam edecek.
 

Sıradaki Haber
Analiz | Beşiktaş - Fatih Karagümrük
Yükleniyor lütfen bekleyiniz