Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Detay

Artık Portekiz’in de bir Leipzig’i var: Famalicao

06 Ocak 2020 Pazartesi 10:34

Portekiz Ligi’nin puan durumuna bakanlar, Benfica, Porto ve Sporting’in ardından belki de ismini ilk kez duydukları bir takıma rastladılar: Famalicao. Bundan 10 sene önce 5. Lig’de mücadele ederken bu sezon 4. olan Famalicao'nun hikayesi...

Futbol dünyası, son yıllarda eskisine nazaran daha az “küçük kulüp” hikayesiyle karşılaşıyor. En son İngiltere Premier Lig’de Leicester City’nin gerçekleştirdiği “Peri Masalı” özellikle Avrupa’nın 5 büyük liginde sanki bir daha gerçekleşemeyecekmiş gibi.

Bunun sebeplerinden başlıca olanı kesinlikle ekonomi. Tekelleşen transfer piyasası, tüm dünyaya hakim scout sistemi ve oyuncuların artan maliyetleri…

Ancak bazı planlı yatırımlarla bunu delmek de mümkün. Red Bull Leipzig henüz şampiyon olamasa da 10 senede geldiği nokta, Alman “romantik” futbolseverler hariç herkesin takdirini kazandı.

Avrupa’nın 5 büyük liginin dışında kalan Portekiz’de de bu tekelleşme üst düzeyde. Sporting Lizbon, Benfica ve Porto üçlüsünü en son aşabilen kulüp Braga. Onlar da, bundan 10 sene önce, 2010’da kupaya uzanmayı başarmıştı.

Bu sezon ise ülkede sürpriz bir takım konuşuluyor: Famalicao. 10 sene önce 5. Lig’de mücadele eden 133 bin kişinin yaşadığı Vila Nova de Famalicao şehrinin takımı, İsrailli milyarder Idan Ofer tarafından satın alındı. Ancak bu satın alma, Arap milyarderler gibi olmamış ki; kurulan yapı şu anda Portekiz’de tüm kulüplere örnek olma yolunda ilerliyor. Bunu Porto ve Benfica gibi iki “scout” devinin olduğu yerde başarmak da başarının övülmesi gereken ilk maddesi. 

Famalicao sisteminin en önemli taraflarından bir tanesi antrenör. Takımı şu an eski Everton Teknik Direktörü Marco Silva’nın yardımcısı Joao Pedro Sousa çalıştırıyor. Sousa, yazın göreve geldi ve sistemini sistemsiz oyuncu transferlerine bağlayan Famalicao’ya seviye atlattı. Çünkü hem Portekizli, hem de dünyadaki futbolcu fabrikası ülkeleri iyi tanıyordu. 

Takımın 1. Lig’e yükselmesi kolay olmadı. Önce 3. Lig’de, ardından 2. Lig’de 4’er sene geçiren ekip, geçtiğimiz sezon başarılı bir transfer politikası izledi: işin sırrı da burada.

Çok para harcamak yerine, Portekiz’i tercih etmesi muhtemel oyunculara yönelen takım, senelerdir Pacos Ferreira ve Vitoria Guimares gibi orta sıra takımlarının yaptığı “oyuncu bulma ve Porto ile Benfica’ya kaptırma -satma-” taktiğini, başarıyla da birleştirdi. 

Önce İngiltere Premier Lig takımlarının rezerv ekiplerinden (Wolves, West Ham U23) İspanyol Toni Martinez ile Portekizli Pedro Gonçalves alındı. Plymouth Angle’dan Ruben Lameiras ile kadro güçlendirildi. Sonrasında ise satın alma opsiyonlu kiralık sözleşmeler devreye sokuldu. Famalicao, sadece geçtiğimiz transfer döneminde 9 oyuncu ile kiralık olarak anlaştı, bu isimlerin en büyüğü ise 28 yaşında. Yaş ortalaması 21. Kiralanan futbolcular arasında Atletico Madrid’den iki oyuncu, Valencia’dan, İspanya’nın futbolcu yetiştiren bölgelerinden gelenler de dikkat çekiyor. Dikkat çeken şeylerden bir tanesi de hiçbir oyuncuya bonservis ücreti ödenmemesi. 

Tüm bunların yanında, Brezilya alt liglerinden de 22 yaşındaki Patrick William ile Riccielli de takıma katıldı.
Portekiz Ligi’nde 14 maçta 24 puan toplayan 5 bin kişilik stada sahip Famalicao, şimdilik “toplama sistem” prensibine sahip kadrosuyla başarılı olmuş gözüküyor. İlk yıllarında ilk 5’teler ve Sporting’i sadece 2 puan geriden takip ediyorlar. 

Portekiz’de ise tam olarak şu konu tartışılıyor: Senelerdir 3 takım dışında bir türlü sistem kuramayan ve ligin güçlenmesine engel olarak görülen alt sıralardaki takımlardan biri çıkıp, ezberleri bozabilecek mi?

Bozsa bile, şu an bile tepkilerle karşılaşan Famalicao, büyüklerin arasında girebilecek mi?

Kaynak: TRT SPOR

Etiketler: FamalicaoMarco SilvaPortekiz LigiPortekiz.