Detay

Barcelona, Anadolu Efes'i Sertaç Şanlı ile yıktı

03 Aralık 2021 Cuma 23:24 - Son Güncelleme 03 Aralık 2021 Cuma 23:48  |  Kaynak : TRT SPOR

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi'nin 13. haftasında sahasında Barcelona’ya uzatmada 95-93’lük skorla mağlup oldu. Akın Taş, dev karşılaşmada öne çıkan isimleri ve detayları yazdı.

Geçtiğimiz sezonun iki finalistinin karşılaştığı ve finalin rövanşı niteliğindeki karşılaşmanın bir diğer merak edilen tarafı da şampiyon takımın en önemli parçalarından olan milli oyuncumuz Sertaç Şanlı'nın eski takımına karşı nasıl bir performans göstereceğiydi.

Maça takımın kaptanı Doğuş Balbay haricinde eksiksiz başlayan son şampiyon Anadolu Efes, rakibine nazaran daha kısa bir beşle sahaya çıktı. Maça daha hırslı ve hızlı başlayan taraf konuk ekip Barcelona oldu. Bizim en güçlü yanlarımızdan olan üç sayılık atışlar ile agresif savunma silahını bize karşı kullanarak başlayan Barcelona 'ya karşı temsilcimiz ilk beş dakikada hücumda istediği organizasyonları bulamadı. Laprovittola ve Sertaç Şanlı'nın üçlükleri ile 7 sayıya kadar çıkan fark üzerine aldığı mola ile oyuna müdahale eden koç Ergin Ataman, rakibin önlemini alamadığı tek özelliğimiz olan yıldız guardlarımız üzerinden hücum opsiyonlarını deneme yoluna gitti. Takımın sıkıştığı periyodun ortalarında Shane Larkin ile üst üste iki dış atış bulan temsilcimiz, rakibin de sık sık rotasyona girdiği bu bölümde oyun anlamında hakimiyetini kurmayı başardı. Micic'in içeri penetreleri ile dışarıda ve içeride daha hareketli ve yüzdeli oynamaya başlayan lacivert beyazlılar, 4 numara pozisyonunda Moerman'ın da devreye girmesi ile öne geçmeyi başardı. Rakibin de faul problemine erken girmesini iyi değerlendiren temsilcimiz ilk çeyreği de 5 sayı önde bitirmeyi başardı.

İkinci çeyreğe ilk çeyrekte bıraktığı yerden devam eden temsilcimiz, takımın ve Euroleague'in en iyi forvetlerinden olan Hırvat skorerimiz Krunoslav Simon'un da devreye girmesi ile farkı ilk üç dakika içinde 12'ye kadar çıkarmayı başardı. Bu andan itibaren mola alan ve sahaya milli oyuncumuz Sertaç Şanlı'yı süren rakip koç Jasikevicius, hücumda iyi yerleşmeyi ve pivotları üzerinden sayılar bulmayı başardı. Takımın yıldızı Shane Larkin'i dinlenirdiğimiz bu dönemde son haftaların formda ismi Rodrigue Beaubois'ı oyunda tutan koç Ataman, Fransız yıldızdan istediği katkıyı alamayınca 12'ye kadar çıkan fark periyodun bitimine 3 dakika kala 3 sayıya kadar indi ve rakip takım malesef yeniden skora ve oyuna dahil olmayı başardı. Simon'un yeniden oyuna dahil olması ve rakibin tutuk kaldığı dönemde temsilcimiz farkı yeniden açmayı başardı ve son dakikada bulduğu üstüste sayılarla Anadolu Efes ilk yarıyı 10 sayı önde kapatmayı bildi.

İkinci yarıya Larkin'in hızlı birebiri ve Micic'in üç sayılık atışları ile üstüste 5 sayı bulan temsilcimize karşı, Smits'in içeriden ve Mirotic'in dışarıdan bulduğu sayılar ile karşılık veren Barcelona bu sayede farkın daha artmasına izin vermedi ve fark çeyreğin ortalarına girerken 9-10 sayı bandında takılı kaldı. Her iki takımın koçunun adeta satranç oynadığı, oynadıkları sert basketbol ile saha içinde adeta kemik seslerinin duyulduğu oyunda, maç sık sık faul ve molalar ile bölündü. Her iki takımın da skor anlamında zorlanmadığı bu sekansta konuk ekip Jokubaitis ve Mirotic ile sayılar bulsa da, bu çeyreğin yıldız oyuncularından Vasilije Micic bulduğu önce ikilik sonra üçlük ile farkın kapanmasına izin vermedi. İlk yarıyı oldukça verimli oynayan Sertaç Şanlı'yı bu kısımda yeniden kullanmayı başaran Barcelona; önce Sertaç Şanlı ardından Mirotic ile pota altında sayılar bularak 9-0'lık seri farkı son bir dakika kala 2 sayıya kadar indirdi ve malesef oyuna yeniden ortak olmayı başardı. Son dakika içinde önce Beaubois ardından Moerman ile skor olarak imdadımıza yetişti ve ev sahibi ekip son çeyreğe 6 sayı önde girdi.

Maçın başından bu yana başımıza bela olan ribaund problemimiz bu çeyreğin başında malesef yine bize pahalıya patladı ve rakip takım üstüste bulduğu hücum ribaundlarını iyi değerlendirdi. Bulduğu iki fırsat sayısının üzerine bir de Sertaç Şanlı ile üstüste 2 üçlük bulan Barcelona, bulduğu 10-0'lık seri ile malesef maçın başından bu yana ilk defa öne geçmeyi başladı ve çeyreğin ortalarına girerken farkı 4 sayıya kadar çıkardı. Temsilcimizin hücumda tamamen organizasyon dışı oynadığı bu sekansta imdadımıza Micic'in üç serbest atışı ve Larkin'in top çalması ile Pleiss'ın içeriden bulduğu sayı yetişti ve fark iki dakika kala yeniden eşitlendi.

Bu efsane karşılaşmanın son periyodu adeta nefesleri kesti. Bugün maç boyunca istikrarlı bir şekilde şutları sokan milli oyuncumuz Sertaç Şanlı son periyotta adeta devleşti. Çok kritik anlarda üstüste 7 sayı bulan Sertaç Şanlı bu çeyrekte bulduğu 13 sayı ile takımımızı yıkan isim oldu desek abartmış olmayız. Farkı bir buçuk dakika kala farkı yeniden 5 sayıya çıkaran Barcelona'ya Larkin ve Micic bulduğu 5 sayı ile karşılık verdi ve fark 20 saniye kala yeniden eşitlendi. Son 20 saniyede şans bu defa bizim yanımızda oldu. Son topların tecrübeli ismi Mirotic'in attığı air-ball ile Barcelona fırsatı değerlendiremedi ve maç berabere biterek uzatmaya gitti.

Uzatmaların henüz başında her iki takımın süper yıldızları Shane Larkin ve Nicola Mirotic beşinci faullerini alarak oyun dışı kaldı. Maçın tamamında takımı sırtlayan Sertaç Şanlı'nın sayıları ile uzatmalara giren konuk ekibe, temsilcimiz Micic ile yanıt vermeye çalışsa da oyunun bu bölümüne bu sefer hakemlerin Ergin Ataman'a çaldığı üstüste iki teknik faul damgasını vurdu. Rakibin bu esnada faul çizgisinden bulduğu 4 sayı ile farkı 7 sayıya kadar çıkaran Barcelona'ya karşı Anadolu Efes Micic ve Moerman ile yanıt vermeyi başardı. Ancak son dakikada Jokubaitis ile bulduğu basket faul ile temsilcimiz malesef karşılaşmayı uzatma sonunda 95-93 kaybetti.

Oyun anlamında takımın artı ve eksiklerine göz atacak olursak rakibin 49-24'lük ribaund farkı bizim en önemli eksimiz olarak not edilebilir. Bu anlamda sezon başından bu yana yumuşak karnımız olan ribaund problemimiz, malesef bu maçta kendisini oldukça hissettirdi diyebiliriz.

Euroleague'in en iyi savunma takımı olan Barcelona'ya karşı skor üretmekte diğer Avrupa devletine nazaran çok daha iyi bir performans gösteren ev sahibi temsilcimiz, malesef bugün eski oyuncumuz Sertaç Şanlı'ya engel olamadı. Maçı tam 24 sayı atarak, üstelik bunları da 5/6 üçlük oranı ile bulan milli oyuncumuz maçın kaderini çizen isim oldu.

Takımda Rodrigue Beaubois dışında çok da kötü olmayan bir performans sergilediğimiz maçı malesef temsilcimiz, ufak nüanslarla kaybettik diyebiliriz. Umarız ki temsilcimiz için bu maç eksikleri değerlendirmek ve görmek adına faydalı olur ve temsilcimiz son şampiyon olarak yeniden üst sıralara yükselmeyi başarır. 

Sıradaki Haber
İnfografik: NBA tarihinin en farklı galibiyeti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz