Detay

Başkent’te Bir 'Geppetto': Simone Inzaghi

19 Şubat 2020 Çarşamba 13:31 - Son Güncelleme 19 Şubat 2020 Çarşamba 14:14

Lazio’da, 20 yıl aradan sonra ‘şampiyonluk’ kelimesi daha yüksek sesle söylenmeye başladı. Takıma adeta Pinokyo’nun ustası ‘Geppetto’ gibi şekil veren Simone Inzaghi bu masalın başrolünde… Peki Juventus hegemonyası yıkılabilecek mi?

İtalyan iş adamı Sergio Cragnotti, 1992’de kulübü devralmasıyla beraber yıllarca büyük yatırımlar yaptı. 98-99 sezonunda Serie A’da Piacenza forması giyen 23 yaşındaki yıldız adayı Simone Inzaghi de Cragnotti’nin önemli yatırımlarından biri oldu. Piacenza formasıyla o sezon 30 lig maçında 15 gole imza atan Inzaghi, UEFA Kupası’nı kazanan Lazio’nun yolunu tutacaktı. Başkent ekibi, İsveçli teknik adam Sven-Göran Eriksson ile harikalar yaratırken tüm Avrupa’nın da takdirini topluyordu. Kartallar, 2000 yılında tarihinde ikinci ve son kez Serie A’da şampiyon olacaktı.

Efsane takımda bugün bile herkesin rahatlıkla sayabileceği çok kaliteli oyuncular forma giymişti. Defans hattında Nesta, Couto, Mihajlovic, Pancaro, Favalli, Negro, orta sahada Nedved, Diego Simeone, Stankovic, Veron, Conceicao, Sensini, Almeyda ve hücum hattında Mancini, Boksic, Salas ve Simeone Inzaghi…

Dönemin teknik direktörü Eriksson bu takım için, “Çalıştırdığım en iyi takımdı. Birçok iyi oyuncuya sahiptik ama birkaç tanesi dünyanın en iyisiydi. Bu takım kaybetmekten nefret ederdi, hep kazanmak isterdi. Sadece Roma’da ya da İtalya’da değil onlar her yerde dünya standartlarında oyunculardı” yorumunda bulunmuştu.

Birçok yıldızı bünyesinde bulunduran Lazio’da o sezon Simone Inzaghi, tüm kulvarlarda çıktığı 40 maçta 19 gol atarak Lazio’nun en golcü ismi olmayı başarmıştı. Simone, gök mavili forma ile 1 Serie A şampiyonluğunun yanı sıra 1 UEFA Kupası, 3 İtalya Kupası ve 2 tane İtalya Süper Kupası kazandı.

Çıraklık ve Ustalık Dönemi

2010’da 34 yaşında Lazio forması altında futbolu bıraktığında hiç zaman kaybetmeden Lazio’nun alt yaş kategorilerinde teknik adamlığa başladı. Tam 6 yıl sürecek alt yapı macerasına bu süreçte 3 de şampiyonluk ekledi. Sabırla doğru zamanı, sıranın ona gelmesini bekledi. Nihayet 2016’nın Nisan ayında beklediği fırsat eline geçecekti. 2016’da bir bahar günü Lazio, derbi maçta sahasında Roma’ya ağır bir şekilde 4-1 mağlup olacak ve deyim yerindeyse kader ağlarını örmeye başlayacaktı. Lazio yönetimi, derbi mağlubiyetinin faturasını teknik direktör Stefano Pioli’ye keserken takımın başına sezon sonuna kadar, efsane oyuncuları Simone Inzaghi’nin getirildiğini açıklayacaktı. Lazio’da yaz aylarında yaşanan Marcelo Bielsa krizinin ardından ise Simone Inzaghi’nin kalıcı teknik direktör olacağı ve yola efsane futbolcularının yönetiminde devam edileceği açıklandı. Bu olay Simone için çıraklık döneminin sona erdiğinin, ustalık döneminin başladığının habercisiydi.

3-5-2’ye Geçiş ve Gol Yağmuru

Benimsediği pozitif futbol anlayışıyla kısa zamanda tüm otoritelerin takdirini kazanan Simone Inzaghi, takımın başına kalıcı olarak geçtikten sonra takımın taktik anlayışında da değişime gitti. 3-5-2 formatında kanat organizasyonları ve göbekten etkili olan Lazio süreç içerisinde Serie A’nın en çok gol atan ekiplerinden biri olmayı başardı. Öyle ki, 2000-2001 sezonundan sonra ‘Capocannoniere’ (Serie A Gol Kralı), 17 yıl sonra ilk defa başkentin mavi tarafından çıkacaktı. 2018’de Ciro Immobile (Interli Mauro Icardi ile beraber) tam 29 golle Serie A’nın en golcü ismi oluyordu. Lazio ise sezonu beşinci sırada tamamlayacak ve attığı 89 golle İtalya Ligi’nin en golcü takımı olacaktı.

Teknik direktör olarak ilk kupasını 2017’de Juventus’u İtalya Süper Kupası’nda 3-2 mağlup ederek kazanan Inzaghi, 2019’da da Juve’yi İtalya Süper Kupası’nda yenerek koleksiyonuna bir kupa daha eklemiş oldu. Inzaghi, Lazio’nun başında ayrıca 2019’da finalde Atalanta’yı 2-0 ile geçerek bir de İtalya Kupası kazandı.

Rakiplere Geçit Yok

Pozitif futbolun yanı sıra savunma güvenliğinin de bilincinde olan Inzaghi, takımın başına geçtikten sonra her sezon yediği gol sayısını aşağı çekmeyi başardı. İlk sezonunda 51, ikinci sezonunda 49 ve geçen sezon 46 gol yiyen Lazio bu sezon 24. hafta itibarıyla sadece 21 gol yedi ve bu alanda Serie A’nın en iyisi olmayı başardı.

Gerride kalan yıllara bakıldığında bu sezon gol yeme sorununu da büyük ölçüde çözen Simone Inzaghi’nin defans hattında Acerbi, Felipe ve Radu değişilmez isimleri. Acerbi’nin sağlam oyunu Felipe ve Radu’nun dinamizmi dikkat çekici. Arnavut kaleci Strakosha ise son 3 sezondur yakaladığı istikrarı bu sezon da üstüne koyarak devam ettiriyor.

Takımın Beyni Üçlü

Lazio’nun en dikkat çekici bölgesi ise orta alanı yani Lucas, Milinkovic-Savic ve Luis Alberto üçlüsü. Luis Alberto hücum bölgesindeki etkili oyunu ve asistleri ile Inzaghi’nin takımının kilit taşı konumunda. Lucas ise sert oyunu ve defans yönü ile öne plana çıkıyor. Özellikle rakip hücumlarda defans hattına yardımcı olması en takım oyunu için eşsiz kılıyor. Milinkovic-Savic ise oyunu iki yönlü oynayan paha biçilmesi zor bir futbolcu durumunda. Hem hücumda hem de savunmada üstün bir performans sergileyen Sırp futbolcu, uzaktan şutları, uzun boyu ve tekniği ile Inzaghi’nin vazgeçilmezlerinden.

Menajerlik Oyunlarının ‘buglı (hileli) futbolcusu’nun Gerçekteki Yansıması: Ciro Immobile

Bu sezon 55 gol ile an itibarıyla Serie A’nın en çok gol atan ikinci takımı takımı olan Inzaghi’nin öğrencileri dikkat çekici bir hücum performansı sergiliyor. Kanatlarda emektar Lulic ve Lazzari defansif yönüyle de ön plana çıkıyor.

Crespo’dan sonra ilk kez gol kralı olan Ciro Immobile bu sezonda bu unvanı bırakmayacak gibi. 24 maçta 26 gol kaydeden İtalyan golcüye 8 golle Caicedo ve 6 golle Correa eşlik ediyor. Immobile bu performansı ile adeta menajerlik oyunlarının buglı (hileli) futbolcuları Maxim Tsigalko, Toledo, Anatoli Todorov gibi futbolculara selam çakıyor.

Şampiyonluk Şarkıları

Serie A’ya bu sezona pek iyi başlamayan Simone Inzaghi’nin öğrencileri 27 Ekim 2019’da alınan Fiorentina galibiyetinin ardından 11’i üst üste olmak üzere tam 14 galibiyet ve 2 beraberlik aldı. Bu sonuçların ardından kendisini bir anda şampiyonluk potasında bulan başkent ekibinin taraftarları artık takımlarına daha çok güveniyorlar. Öte yandan Simone Inzaghi'nin öğrencileri 20 sezon sonra ezeli rakipleri Roma'ya da ilk 24 hafta sonunda 17 puan fark atmayı başararak taraftarlarını memnun etti. Lazio, Serie A'da lider Juventus'un 1 puan gerisinde ikinci sırada bulunuyor.

Ünlü masal kahramanı Pinokyo’nun ustası Geppetto gibi takımını ince ince, yıllardır işleyen, oluşturan, Lazio’nun hem futbolcu hem de teknik adam olarak efsanesi olan ve 21 yıldır bu camianın havasını solup ömrünün önemli bir kısmını armaya adayan Simone Inzaghi, Juventus’un uzun yıllardır sürdürdüğü hegemonyaya son verebilecek mi, bilemeyiz; lakin bize izlettirdiği güzel futbol için bir teşekkür borçlu olduğumuz su götürmez bir gerçek.

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Yeni umut: Fikayo Tomori
Yükleniyor lütfen bekleyiniz