Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Detay

Beşiktaş neden kazanamıyor?

21 Kasım 2021 Pazar 12:18

Beşiktaş son 10 resmi maçta sadece 2 kez galip ayrılırken 7 maçta sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Peki geçtiğimiz sezonun çifte kupalı şampiyonu neden kazanamıyor? Mustafa Korkusuz yazdı..

Beşiktaş adına malumun ilanı gibi bir gece oldu Alanya’da. Siyah beyazlılar son 10 resmi maçında sadece 2 defa sahadan galibiyetle ayrılırken, alınan 7 mağlubiyetin faturasını teknik direktör Sergen Yalçın hep kendine kesmişti. Fakat dün artık o da “Bu mağlubiyetin sorumluluğunu ben almıyorum” diyerek, oyunculardaki performans düşüklüğüne işaret etti. Peki gerçekten geçtiğimiz sezonun çifte kupalı şampiyonunu A. Alanyaspor maçı ve buraya getiren süreç neydi?..

Orkestra var şef yok

Geçtiğimiz sezondan en az 2 – 3 gömlek üstte bir kaliteye sahip olan Beşiktaş, saha içi liderini hala bulamadı. Özellikle hücum setlerindeki karmaşa da bundan kaynaklanıyor. Geçtiğimiz sezon daha çok “işçi” oyuncu ile sahaya çıkan siyah beyazlılarda Ghezzal – Aboubakar saha içi liderliğini, hücumlarda “o” orkestranın şefliğini üstlenmişti. Bu da sonuç getirmişti. Bu sezon şu ana kadar görünen o ki takımda geride kalan 13 hafta itibariyle sorumluluğu kimse almadı. Pjanic, orta sahadan derin paslarla rakibi zorlamaya çalışıyor, Ghezzal ise ya sağ çizgide Rosier ile ikili oyun ya da topla içe kat ederek kaleyi yoklama üzerine hücum opsiyonları ile sınırlı kaldı. “Takımı oynatan” diye tabir edilen futbolcusunu 13. Hafta itibariyle hala bulamadı Beşiktaş. Bunun neticesinde de ligin en kompakt takımlarından biri olan A. Alanyaspor’a karşı alınan mağlubiyet kaçınılmazdı.

Orta sahayı kaybetti

Josej – Pjanic – Atiba gibi ilk bakışta fizik kalitesi yüksek seviyede gözüken Beşiktaş orta sahasına Akdeniz ekibi Umut – Fatih – Emre üçlüsü ile cevap verdi. Özellikle Emre Akbaba, dün güney temsilcisinin her mevkide bir kişi fazla oynamasını sağladı. Takım hücumdayken Efecan – Babacar ve Davidson’a pas opsiyonu olan tecrübeli isim, savunmada ise Fatih Aksoy ve Umut Güneş orta sahasına yaptığı yardımla o bölgeyi 3’ledi. Maç başı koşu mesafesi ortalaması artık 12 kmlere dayanan Emre, karşılaşmanın X Factor’ü oldu. Bunun neticesinde, sakatlıklardan yeni ayrılan ve maç eksiği olan Pjanic ve Kanada’dan 2 gün önce dönen Atibalı yorgun Beşiktaş orta sahası maçı aslında o bölgede kaybetti. 1 buçuk sezondur neredeyse tek bir kötü maçı olmayan Josef De Souza ise bu sezonki partnerlerinin performansları nedeniyle günden güne geriledi. Beşiktaş’ın hücumda kaybettiği her topta Bülent Korkmaz ve öğrencileri geçiş oyununu en iyi şekilde sergiledi ve siyah beyazlı orta saha bir kez olsun bu kontra ataklara dur diyemedi.

Forvet farkı

Dün “net gol pozisyonu” az sayıda olan Beşiktaş’ta forvet eksikliği de hissedildi. Hem takımı oynatamayan hem de kendisi de 13 hafta itibariyle istediği performansı veremeyen Kenan Karaman tercihi siyah beyazlılarda etkili olurken, rakipte ise işler farklıydı. Önce Babacar sonraysa Famara Diedhiou hem attığı koşular, pivot görevi görmeleri hem de attıkları gollerde vuruşlarındaki soğukkanlılıkla, hem oyunda hem de skorda fark yarattılar.

Tebrikler Alanyaspor ve Bülent Korkmaz'a

Dün gece oynanan maçı sadece Beşiktaş’ın eksileri üzerinden okumak hem A. Alanyaspor kulübüne hem de Bülent hocaya saygısızlık olur. Beşiktaş karşısında oyun disiplininden bir an olsun uzaklaşmadı güney temsilcisi. Kaleci Serkan’dan forvet Babacar’a, soldaki Tayfur’dan sağdaki Juanfran’a herkes beraber oynamanın futbolda ne denli mühim olduğunu gösterdi. Fatih Aksoy ve umut Güneş orta sahası özellikle savunmada stoperleri 4’ledi ve Beşiktaş’a 3. Bölgede top kullanma imkanı vermediler. Juanfran ve önündeki Efecan’ın uyumu Tayfur – Davidson arasında da vardı. Sahada krokisi çizilmiş hangi oyuncunun diğeri ile arasında kaç metre olacağı belli bir takım görüntüsü verdi Bülent Korkmaz ve öğrencileri. Sezon başında orta sahasının 3 önemli ismi Siopis, Salih ve Berkan Kutlu’yu kaybeden Akdeniz ekibi bu isimlerin yerini Emre Akbaba’nın yanı sıra kadroda zaten bulunan Fatih Aksoy ve Umut Güneş gibi genç isimler ile doldurmuş ve bu hamle de oldukça başarılı olmuş gözüküyor. Caulker’ın yerine gelen Awaziem ise dün siyah beyazlı hiçbir isme izin vermedi. Böyle kompakt bir oyunun neticesinde de Bülent Korkmaz ve ekibi Galatasaray ve Fenerbahçe’yi deplasmanda Beşiktaş’ı ise sahasında yenmeyi başardı.

Etiketler: AlanyasporBeşiktaşsergenSüper Lig