Detay

Bir başka veda: Maradona

26 Kasım 2020 Perşembe 21:36 - Son Güncelleme 26 Kasım 2020 Perşembe 21:46  |  Kaynak : TRT SPOR

Dünya, bugün başarıdan başarıya koşan ve saha içinde olduğu kadar saha dışında da "mükemmel" birçok futbolcuyu unutup gidecek. Maradona, kusurlu güzelliğin sembolü ve eski dünyanın son antikahramanı olarak yüreklerde yaşayacak.

Adı uyuşturucu ile de anılan birinden kahraman olur mu? Dahası doping kullandığı tescilli, gayrımeşru ilişkilerinden doğan çocuklarını kabullenmeyen biriyse... Normal şartlarda kimse bu soruya 'evet' demez. Ancak özneyi Maradona yaparsanız her şey değişir. Nitekim dünya müşfik bir ana gibi Maradona’yı tüm kusurlarıyla bağrına bastı. Onu mevcut düzen içinde bir antikahraman kabul etti. Hem de öyle bir antikahraman ki esas oğlanı gölgede bırakıp, spot ışıklarını kendine çevirmiş bir dahi…

Maradona’yı tek bir kelime ile anlatmak istesek şüphesiz bu aykırı olurdu. O vaz’edilen yıldız kalıbını elinin tersiyle itip üstüne de sunturlu bir küfürle, düzenin sahiplerine iade etti. Sahada ele avuca sığmayan bu yıldız, saha dışında da herhangi bir kalıba sığmadı. Endüstriyel futbolun günümüzdeki yıldızcıklarının aksine, kaybettiğinde hayat devam ediyor arsızlığına sığınıp sırıtmak yerine, sokakta bizim de yaptığımız gibi, hüngür hüngür ağladı.

Kapitalist çağın yamuk düzlemine uygun “politikadan uzak dur herkesi kucakla” prensibine, karşısında İngiltere defansını görmüşçesine küçümseyerek bakan Maradona, sosyal meselelerde içinden geldiği gibi konuştu.



En dokunulmaz görünenleri bile eleştirdi. Muktedirlerin değil, hükmedilenlerin yanında durması başına dertler açsa da bu hususiyeti onu bir topçu hüviyetinden sıyırıp, antikahramana dönüştürdü.

Maradona, ekserisi naylon karakterlerden müteşekkil futbol dünyasında, George Best, Gascoigne, Cantona -hadi bir de bizden olsun: Metin Kurt- vb. gibi, sözleri şutlarından sert, hayattaki duruşu bacaklarından daha güçlü, düzenle ilişkisi çalımları gibi öngörülmez bir ustaydı. Ölümü bile, dünyanın her geçen gün daha berbat bir yer haline gelişinden sıkılmışçasına ceketini alıp, “hadi bana müsaade” dermiş gibi olmadı mı?

Dünya bugün başarıdan başarıya koşan ve saha içinde olduğu kadar saha dışında da “mükemmel” birçok futbolcuyu unutup gidecek.

Mamafih vücudu orantısız, saç tıraşı bir şeye benzemeyen, mahkemeler ve karakollarla muhatap, kötü alışkanlıklardan muzdarip Maradona, kusurlu güzelliğin sembolü ve eski dünyanın son antikahramanı olarak yüreklerde yaşayacak.

Etiketler : Maradona
Sıradaki Haber
İnfografik: Diego Armando Maradona
Yükleniyor lütfen bekleyiniz