Placeholder Broadage Row
Boksun 'yeni Ali'si olabilir miydi; Anthony Joshua

Anthony Joshua... Boksun yeni yıldızı, yeni karizması, birçoklarına göre ise 'yeni Muhammed Ali’si bu genç çocuk olacaktı... Farkında olduğu net bir şey vardı; Zirveyi istiyorsa tüm rakiplerini silip süpürmeliydi. Gültekin Gündüz yazdı...

Gong sesi duyulmuş ve iki rakip birbirine sert bir şekilde bakıyordu. Tarihin güçlü adamları birazdan en yenilmez olmak için birbirlerine kroşeler ve aparkatlarla saldıracaklardı.

Anthony Joshua, boksun yeni yıldızı yeni karizması, birçoklarına göre ise 'yeni Muhammed Ali’si bu genç çocuk olacaktı. Yakışıklı, karizmatik olmasının yanında nasıl konuşacağını bilen ve hedeflerine ulaşmak için kendinden emin olan birisi idi.

Joshua’nın farkında olduğu net bir şey vardı, eğer zirveye oturmak istiyorsa kimse eskiyi aklına getirmemeli idi ve tüm rakiplerini ringde silip süpürmesi gerekirdi.

GÖZLERİNİ İNGİLTERE’DE DÜNYAYA AÇTI

Tam adı Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua olan boksör, İngiltere’nin Watford şehrinde 1989 yılında doğdu. Joshua’nın annesi Nijeryalı, babası ise İrlandalı’dır. Joshua’nın çocukluk yıllarının bir kısmı Nijerya’da geçti. Kings Langley Ortaokulun’da öğrenim görürken beden eğitimi öğretmeni ondaki ışığı fark etti. Joshua böylelikle atletizm ile spora ilk adımını atmış oldu. Ondaki yıldızı fark eden tek kişi beden eğitimi öğretmeni değildi. Ünlü boksör Ben Llyemi’de bu ışığı fark etmişti. Üstelik Llyemi, Joshua’nın kuzeni idi. Llyemi’nin teşviki ile 2007 senesinde karizmatik genç boks sporuna adım attı.

Boksa çok hızlı giriş yapan genç dev adam 2009 ve 2010 yıllarında Haringey Box Cup’ı kazandı. Anthony, 2010’da ABA şampiyonasını kazandıktan sonra profesyonelliğe adım atması için teklif edilen 50 bin pound’u elinin tersi ile itti. Joshua açıklamasında ise,’’ profesyonelliğe geçmek için erken, şov yapmıyorum amacım madalyalar ve şampiyonluklar almak, sporu para karşılığı yapmıyorum en doğru zamanı bekliyorum’’ demiştir.
Joshua bir yıl sonra bu şampiyonayı tekrar kazandı ve Büyük Britanya takımına girmeye hak kazandı. 2011 yılında Büyük Britanya Boxing Writers Kulübü tarafından ‘Yılın Amatör Boksörü’ seçildi. Joshua’nın amatörlük yıllarındaki grafiği ise 40 galibiyet 3 mağlubiyet. Bu mağlubiyetlerinden birisini de Ankara’da yaşadı.

Joshua, 2012 Londra olimpiyatlarında kendi evinde seyircisi önünde altın madalyayı kazandı ve bir sene sonra profesyonel boksa adım attı. Doğru zamanı artık belirlemişti.

KARANLIKTAN ÇIKIŞ İÇİN BİR IŞIK

Anthony 18 yaşında iken sokak kavgalarına karıştığı için tutuklu olarak 2 hafta boyunca Reading hapishanesinde kaldı. İçindeki cevherinde burada farkına varacaktı. O iki haftalık süreç Joshua için sanki onyıllar gibi idi. Anthony o günlerden şu şekilde bahsetmişti,’’ içerisi çok berbattı. Oraya girdiğimde nasıl bir hata yaptığımın farkına vardım. İçeride hiçbir değeriniz yok, hayatınız yazı turaya bağlı idi adeta. Eğer mahkeme beni suçlu bulursa 10 yıl hapiste kalacaktım. 28 yaşına kadar demir parmaklıkların arkasında kalmak… Hayatımı mahvedecek bu cezadan kurtulduğumu öğrendiğimde kendime bir söz verdim, tekrar aynı hataları yapmayacaktım.’’

Ayak bileğine takılı denetleme cihazı ile aldığı ilk karar boksa hayatını vermek olacaktı. Hayatını disiplin içerisine almıştı. Belirli saatte uyuyor, belirli saatte kalkıyor. Beslenmesine dikkat ediyor ve kendini entelektüel olarak geliştirmek için kitaplar okuyordu. Kendini ben harika bir sporcuyum diyerek motive ediyordu. Aklına sürekli olarak başarılarını getiriyordu. 100 metreyi 11 saniyede koştuğunu, futbol oynarken harika işler çıkardığını ve muhteşem bir fiziğe sahip olduğunu düşünüyordu. Işık Anthony Joshua için gözükmüştü.

PROFESYONEL YILLAR

2013 yılında profesyonel dünyaya İtalyan Leo karşısında çıkmıştı. Adeta yenilmez birisi idi. Kalemle çizilmiş kaslara, herkesi etkileyen karizmasına, seri yumrukları eşlik ediyordu. 20’li maçlarına yaklaşırken sadece White ve Breazeale 3 raunttan fazla dayanabildi bu yeni yenilmeze.

Joshua’nın gözü Muhammed Ali olmakta idi. Tek idolüm diye belirlerdiği dünya boks efsanesini yakalamak için her şeyini verecekti. 9 Nisan 2016 ise bunlardan ilki olmuştu. Rakip Charles Martin’di ve kazandığı takdir de Dünya şampiyonu olarak IBF kemerini ele geçirecekti. Fury’nin bıraktığı bu kemeri alması ise hiç zor olmadı. Martin’i hızlı bir şekilde nakavt etti ve yeni kemerine kavuştu. Üstelik Ali’den 9 ay önce Dünya Şampiyonu olmuştu.

Yeni çocuk tüm boksörlerin saygısnı kazanmıştı, belki de korkularını da… Hızlı, seri güçlü ve çevik birisi. Joshua kendisini,’’ Ben Tyson gibi köşesinden uçarak gelen biri değilim, doğru zamanı bekliyorum ve o an geldiğinde bu işi bitiriyorum’’ diyerek tanımlamıştı. Çok hızlı parlamıştı Joshua 2016 yılında ünlü bir dergi tarafından yılın spor adamı olmuştu. Ancak boks camiası, Joshua’nın gerçek bir rakiple unvan maçına çıkmadığını kendini parlatacak maçlar dışında hiçbir rakiple karşılaşmadığını düşünüyordu.

İMZA MAÇI

Joshua tepkilere cevabını vereceği maçı sabırsızlıkla bekliyordu. 29 Nisan 2017 yılında ağır sıklet efsanesi Wladimir Klitschko ile ringe çıkacaktı. Wembley deki dev maç öncesinde bu maçın bir gün olacağının sinyalini Anthony daha öncesinde veriyordu. ‘’ Klitschko’ya hayranım evet, ancak gerçek şampiyonlar kendilerinden önceki kralı tahtından indirenlerdir. Aynı, Tyson’ın Berbick’e yaptığı gibi Wladimir’i ben bitirmeliyim’’ demişti. BU dev maç öncesi Klitschko ise, şanslar eşit boy, kilo gibi seyler sadece rakamdan ibaret demişti.

Efsanelerin arasına geçecek bu maçı 90 bin kişi izlemek için Wembley’e gelmişti. Mücadelede tam olarak beklenildiği gibi başa baş başladı. Süre gelen rauntların ardından karşılaşmayı teknik nakavtla Anthony Joshua kazandı ve WBA, IBF, IBO kemerlerinin yeni sahibi oldu. Wladimir’in arkasından Cardif’te 80 bin kişi önünde Carlos Takam’ı yenerek unvanlarını korumayı başardı. Eksik kemerleri tamamlamak istiyordu ve Joshua gözünü WBO kemerine dikmişti. Rakibi Yeni Zelandalı Joseph Parker idi. Galler’de rakibini puan üstünlüğü ile geçen Joshua tek tek kemerleri topluyordu.

KALAN SON KEMER DÜŞÜŞÜN BAŞLANGICI MI?

Anthony Joshua artık WBC kemerini de alarak seriyi tamamlamak istiyordu. Yeni Ali’nin kendisi olduğunu kanıtlamak için tüm kemerleri elinde toplamak istiyordu. Ve bu kemer ise Tyson Fury’de idi. Wilder’ı geçtiği takdir de Fury ile karşılaşmaya hak kazanacaktı. Wilder ise diğer rakiplerinin aksine tam vazgeçmeyen bir tipti. Ancak maçın tarihi bir türlü belirlenemedi. Joshua zamanını boşa geçirmek istemiyordu ve eski dünya şampiyonu Povetkin ile maç düzenledi. Joshua bu karşılaşmayıda teknik nakavtla geçti. Wilder maçı ise tek hedefti bu süreçte. Wilder maçı öncesi Joshua kendi ülkesi dışında ABD ‘de seyirci toplamak istiyordu. Bu iş Eddie Hearn’e düşmüştü. Amerikada Joshua, Andy Ruiz Junior’la karşılaşacaktı. Kiloları ile öne çıkan Ruiz son anda belirlenmişti ve Joshua karşısında hiçbir şans verilmiyordu. Kimsenin ciddiye almadığı bu karşılaşmada, Madison Square Garden’da Ruiz tüm dünyaya şok yaşatmıştı. Meksikalı Ruiz, Joshua’yı perişan ederek teknik nakavtla maçı kazandı. Joshua dahil tüm boks camiası, tüm dünya şoka uğramıştı.

Herkes Joshua’nın bir balon olduğunu düşünmeye başlamıştı. Anthony ağır eleştirelere maruz kalıyordu ve psikolojik olarakta çok etkilenmişti. Tekrar karar verdi Wilder’dan önce tekrar Meksikalı ile dövüşüp itibarını geri almalıydı. Joshua, Suudi Arabistan’da tekrar Ruiz’le karşılaştı ve hakem kararı ile maçı kazanarak unvanlarını geri aldı. Ancak sisleri dağıtacak bir üstünlük kuramadı. Ancak beklenen Joshua- Wilder karşılaşması bir türlü gerçekleşmedi.

MUHAMMED ALİ HAYALİ USYK İLE BİTTİ

Wilder ile bir türlü karşılaşamayan Joshua, yeni Ali olma yolunda rakibi olarak Ukraynalı Oleksandr Usyk’i belirledi. Rakibi çıktığı tüm karşılaşmaları kazanan Usyk… Ve Joshua ise şaşalı kariyerine bir nokta bırakmıştı.

Joshua için yeni bir şok… Usyk maçı kazandı ve Joshua’dan tüm kemerleri aldı. Yeni şampiyon Ukraynalı Oleksandr Usyk’ti. Ancak Anthony vazgeçemezdi buraya kadar gelmişti ve Usyk’ten rövanş istiyordu. Suudi Arabistan’da 35 bin kişi önünde tekrar gong sesi duyuldu. Joshua tüm kemerleri toplamak için son bir şansa sahipti. 

Karşılaşmada nakavt olmasada hakem puanları ile USYK tekrar kazanmıştı. Artık Joshua tam anlamıyla yıkılmıştı. Tüm kemerleri Ukraynalı korumayı başardı. Joshua eğer maçı kazansa idi en büyük idolü Ali gibi ağır siklette 3 kez dünya şampiyonu olmayı başaran ikinci kişi olarak tarihe geçecekti. Karşılaşmanın ardından basın toplantısında gözyaşlarına hakim olamayan Anthony,’’ çok üzgünüm hiçbirşey hissetmiyorum kalbimin derinlikleri acıyor’’ açıklamasını yaptı

O günden sonra sakatlıklarla uğraşan Anthony tekrar eski günlerine dönmek için maçlara çıkıyor. Kim bilir belki birgün tekrar kemerleri toplar ve şampiyon olur…

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yeni içeriklerle görüşmek dileğiyle…