Detay

Celtics-Warriors finaline dair bilinmesi gerekenler

02 Haziran 2022 Perşembe 14:26 - Son Güncelleme 03 Haziran 2022 Cuma 11:29  |  Kaynak : TRT SPOR

2022 NBA finalleri perşembeyi cumaya bağlayan gece TSİ 04.00'te oynanacak Golden State Warriors - Boston Celtics maçıyla başlayacak. Bu yılki finallerin son zamanların en çekişmeli mücadelesi olması bekleniyor.

Mazisinde bir tarih yatan Boston Celtics mi yoksa son 8 yılda NBA’yi kasıp kavuran Golden State Warriors mı? Kupayı kazanacak takımı tahmin etmek zor. Ancak iki takıma dair önemli detaylar 2022 NBA finallerini daha da ilgi çekici hale getirmiş durumda.

Finallere Greg Popovich damgası

Sadece San Antonio Spurs’ün değil Amerikan basketbolunun da efsane koçları arasında yer alan Greg Popovich, 8 yıldır NBA finallerine çıkamamış olabilir ancak bu yıl ki finallere hiç şüphesiz Popovich’in damgası vuruldu. Zira NBA finallerine kalan Golden State Warriors’ın koçu Steve Kerr ve Boston Celtics’in çiçeği burnunda koçu Ime Udoka, Greg Popovich’in Sapurs’da öğrencileri idi. Her iki isim de aktif basketbolu bıraktıktan sonra Popovich’e asistan koçluk da yaptılar. 2022 NBA finallerinde Greg Popovich’in elinde yetişen iki koç, NBA’in en iyisi olmak için mücadele edecek.

NBA tarihinde çalıştırdığı takımla ilk yılında şampiyonluk kazanan toplam 9 koç var. Bu isimlerin e ünlüleri arasında Pat riley var. Riley, bu başarıyı 1982 yılında Los Angeles Lakers ile gösterdi. Tyronn Lue da 2016’da Lebron Jamesli kadrosu ile Clevland Cavaliars’daki ilk yılında şampiyon oldu. Golden State Warriors’ın koçu Steve Kerr de 2015’de takımın başına geldiği ilk yıl NBA şampiyonu olarak bu elit 9 koç arasına girmeyi başardı. Boston Celtics’in koçu Ime Udoka’nın da bu yıl takımdaki ilk sezonu. Udoka, takımını finale kadar getirmeyi başardı. Eğer Boston Celtics, kupayı kazanmayı başarırsa Ime Udoka, takımdaki ilk yılında NBA şampiyonluğu yaşayan 10. Koç olarak tarihe geçecek.

Celtics kupayı kazanırsa NBA'de en çok şampiyonluk yaşayan takım olacak

Boston Celtics, NBA’in en köklü ve en başarılı takımlarının başında geliyor. Larry Bird’lı kadrosu ile 80’lere damga vuran Celtics, bugüne kadar tam 17 kez NBA şampiyonu oldu. En son 2008’de Kevin Garnet ve Paul Pierce’lı kadrosu ile şampiyon olan Celtics, 2010’da ise finalde Los Angeles Lakers’a kaybetti. Lakers böylece 17. NBA şampiyonluğunu kazanarak bu kategoride Celtics’i de yakalamış oldu. Celtics ve Lakers o tarihten bu yana en çok NBA şampiyonluğu kazanan takım kategorisinde zirveyi paylaşıyor. Eğer Celtics bu yıl NBA finallerini kazanmayı başarır ise şampiyonluk sayısını 18’e çıkarıp NBA’de en çok şampiyonluk kupasını kaldıran takım unvanını ele geçirmiş olacak.

Diğer yandan Boston Celtics’e kıyasla pek başarılı bir geçmişi bulunmayan Golden State Warriors’ın ise Boston Celtics gibi şanlı bir mazisi yok. Ancak Warriors son 8 yıldır NBA’yi adeta kasıp kavuruyor. 2014’ten bu yana altıncı kez NBA finaline yükselen Warriors, bugüne kadar 3 kez kupayı kaldırmayı başardı. 2014’ten bu yana takımın bel kemiğini oluşturan Stephen Curry, Klay Thompson ve Draymond Green’in parmağında 3 NBA şampiyonluk yüzüğü bulunyor. Warriors, bu yıl da şampiyon olur ise bu üç oyuncu parmağına takacağı dördüncü yüzük ile Lebron James ve Shaquille O’neal gibi efsane isimlerin arasına katılacak. Warriors’ın koçu Steve Kerr’in ise 3’ü Chicago Bulls ve 2’si San Antonio Spurs forması ile toplam beş şampiyonluğu bulunuyor.

Deplasman fatihi Celtics, evinde yenilgi görmeyen Warriors'a karşı

NBA’de final serisi de dahil play offlar 7 maç üzerinden oynanıyor. Toplamda 4 galibiyet alan takım final serisini kazanıp şampiyon olacak. 7 maçın 4’ü bir takımın 3’ü ise diğer takımın salonunda oynanıyor. Normal sezonda daha yüksek galibiyet yüzdesi olan takım, eşleşmelerde saha avantajını kazanıp 4 maçı evinde oynama hakkı kazanıyor. 2022 finallerinde saha avantajı Golden State Warriors’da olacak. Golden State Warriors, play off turlarında hiçbir maçta evinde kaybetmedi. Bu istatistik Warriors’ı favori olarak gösterebilir. Ancak söz konusu Celtics olunca durum pek de öyle değil. Zira Boston Cletics, bu yıl ki play offlarda deplasmanda tam 7 maç kazandı. Bu maçlar arasında geçen yılın şampiyonu Milwaukee Bucks’a karşı aldığı galibiyet de var; doğu konferansı finali son maçında Miami Heat’i deplasmanda yenip NBA finallerine adını yazdırdığı maç da…

İki takım daha önce sadece 1964 yılında NBA finallerinde karşı karşıya geldi. Bill Russel’lı efsane kadroya sahip olan Boston Celtics, rakibi Warriors’ı yenerek şampiyon olmuştu. Celtics’in o kadrosu 1959-1966 arasında 9 yıl art arda şampiyon olmuştu. Şimdi ise Warriors benzer bir başarılı dönemin içinde. Bakalım Perşembe günü başlayacak final serinin ardından şanlı tarihi başarılarla dolu olan Boston Celtics mi yoksa son 8 yıldır NBA’ye damgasını vuran Golden State Warriors’mı kupayı kazanma başarısını gösterecek. 

Sıradaki Haber
Jorge Jesus & Fenerbahçe birlikteliği
Yükleniyor lütfen bekleyiniz