Detay

Dolmabahçe’de dost randevusu: Josef & Alex

30 Temmuz 2021 Cuma 23:31 - Son Güncelleme 31 Temmuz 2021 Cumartesi 18:31  |  Kaynak : TRT SPOR

Hikayeleri Vasco de Gama’da başladı, futbol onları dünyanın farklı yerlerine taşıdı… Vodafone Park, önümüzdeki sezon iki sıkı dostun yeniden buluşmasına ev sahipliği yapacak: Josef de Souza ve Alex Teixeira.

Rio’nun kenar mahallelerinde hayat size iki olanak sunuyor: Suça yönelmek veya bundan uzak kalabilecek kadar güçlü bir irade göstermek.

Bu bölgede doğan Brezilyalı futbolcuların neredeyse tamamının öyküsü, ikinci seçeneğe dört elle sarılmalarından geçiyor.

Alex Teixeira da bunlardan biri…

Onun adına futbol serüveni 9 yaşında başladı. Vasco de Gama altyapısında yeteneklerini sergileyen Alex, profesyonel olacağı güne kadar kendi yaş grubunun en potansiyelli gençlerinden biri olarak gösterildi.

Genç takımdayken, kulübüyle birlikte katıldıkları Dubai Kupası’nda oynadığı futbol Alex’in kaderini değiştirdi. Bu dönem, kendisine hem Vasco de Gama ile imzalanacak 5 yıllık bir kontrat, hem de günümüze dek taşınacak bir dostluk kazandırdı. Josef de Souza.

Kaderleri pek çok Beşiktaşlı ile kesişti

Josef de Souza, Vasco de Gama altyapısına Alex’e nazaran birkaç yıl rötarlı girmişti. İkili, 2008 yılının kış aylarında, aynı kontrat döneminde profesyonel sözleşmeye imza attı. A Takım’da boy gösterdikleri 2008-2009 sezonunda Serie B şampiyonluğu yaşarken, kulüpte eski Beşiktaşlı Ramon Motta ile beraber altyapıdan gelen Coutinho ve Allan da bulunuyordu.

İki arkadaş, Vasco’da gösterdikleri hünerleriyle Rogerio Lourenço’nun dikkatini çektiler. 2009’da U20 Dünya Kupası’nda final oynayan kadronun ilk 11’inde Beşiktaşlı Douglas’la beraber Josef ve Alex de vardı. Bu kadronun bir dönem önceki stoperi de Welinton’du.

İkili, Gana ile oynanan şampiyonluk maçında ortak bir kabusu paylaştı. Penaltılara giden ve Brezilya’nın 2 farklı avantaj elde ettiği maç sonunda kupa, Josef ve Alex’in yararlanamadığı vuruşlarla Afrika ekibine gitti. Takip eden dönemde Josef A Milli Takım formasını giyecek ama Alex için bu olanak gelmeyecekti…

Yol ayrımı

Her Brezilyalı genç futbolcu, günü geldiğinde Avrupa’ya transfer yapmak ve burada rüşdünü ispat edebilmek ister. Öykünün iki aktörü için bu fırsat 2010 yılında geldi.

Josef de Souza, Avrupa’nın en önemli futbolcu pazarlarından Porto’ya transfer oldu. Alex Teixeira ise Mircea Lucescu önderliğinde Ukrayna’da bir hanedanlık kuran Shakhtar’ın yolunu tuttu.

Shakhtar, Lucescu ile elde ettiği ilk şampiyonluk sonrası Brezilya’da müthiş bir futbolcu ağı kurdu. Matuzalem, Elano ve Jadson ile başlayan bu kervana Fernandinho, Luiz Adriano, Willian, Douglas Costa ve Fred gibi pek çok yıldız katıldı.

Zincirin en önemli halkalarından biri de Alex Teixeira oldu.

Shakhtar’ın gözbebeği

Yıldız oyuncu, ilk iki sezonunda Shakhtar’da ağırlıklı olarak yedek kulübesinden oyuna dahil edildi. Forvetin hemen arkasındaki üçlüyü oluşturan Douglas Costa, Willian ve Jadson’un form durumları itibarıyla arka plana itilmeleri kolay değildi. 2012’nin Ocak ayında Jadson takımdan ayrıldı. Ertesi yıl Teixeira’nın şovu başladı.

Mircea Lucescu, Brezilyalı yeteneğini neredeyse orta saha ve hücum hattının her bölgesinde kullandı. Klasik tipte 10 numara, sağ ve sol kanat, kısa dönem için de olsa savunma önü ve hatta santrfor dahi oynayan Alex, dördüncü sezonunun sonunda takımın değişmezlerinden oldu. Yine de Lucescu, basına her fırsatta oyuncusundan daha fazla skor katkısı beklediğini söylüyordu.

2014 yazıyla birlikte tecrübeli futbolcunun oyunu dönüşüm geçirdi. Dar alanda becerikli, top sürme ve kısa mesafede hızlanabilme ve her türlü boşluğa koşu atma özelliği bulunan Teixeira, bu kimliğini kullanarak çoğu karşılaşmada skoru kolaylıkla değiştirdi. 2014-2015 sezonunun toplamında 22 gol atan Brezilyalı, ertesi yıl nadir görülecek bir istatistiğin altına imza attı.

Tarihe geçecek performans

2015-2016 sezonunun açılış maçında Shakhtar, Oleksandriya ile karşılaştı. Mücadele, Teixeira’nın 2 golüyle Lucescu ve öğrencilerinin galibiyetiyle noktalandı. Aynı Teixeira, ertesi haftaya Volyn’in, sonrasında Goverla’nın filelerini sarstı.

Bir süre sonra bu performans, ‘iyi başlangıç’ veya ‘form’ gibi tabirlerle açıklanamayacak noktaya ulaştı. Ligde 15 maç geride kaldığında Alex’in tam 22 golü vardı. Kendisiyle hem Avrupa hem de Çin kulüpleri yakından ilgileniyordu. Ocak döneminde, daha önce Lucescu’nun oyuncusu için biçtiği 50 milyon avro’luk bonservis bedeliyle yeni adresi Jiangsu Suning oldu.

Müthiş grafik burada da devam etti. Avrupa ve Çin takviminin toplamına göre ele alındığında o sezon 68 resmi maça çıkan yıldız futbolcu, tam 65 gole direkt katkıda bulundu.

Oyununda bir dönüşüm daha yaşadı

Alex Teixeira, Shakhtar’da daha çok skorer yönüyle ön plana çıkıyordu. Forvetinin açtığı kanallara giren, sürekli ceza sahası ve çevresinde gezen, farklı açılardan farklı tekniklerle vuruş tehdidi olan ve uzun boylu olmamasına rağmen vücut dengesini ve direncini ayarlayabilen tecrübeli isim, çok çeşitli gol aksiyonlarında kendini gösterebiliyordu.

Çin Ligi’nde bu profili bir nebze esnetmesi bekleniyordu. Takımın omurgasında, Ramires ve Eder/Moukandjo arasındaki bağlantıyı sağlaması ve gol yükünü çektiği kadar servisleriyle de ön plana çıkması gerekiyordu. O da bu dönüşümü gerçekleştirdi.

Whoscored verilerine göre Shakhtar’daki son tam sezonunda, Devler Ligi’nde maç başına 0.5 kilit pas atan Alex Teixeira, Çin’deki ilk yılında bu sayıyı 2.2’ye çıkardı.

Yıldız oyuncu, Jiangsu Suning adına 153 maça çıktı. Tam 116 gole katkıda bulunduğu, gelişme çabası içerisinde olan ülke futbolunun yüzlerinden biri haline geldiği macerası Ocak 2021’de sonlandı. Yaz döneminde pusulası İstanbul’u göstermeye başladı.

Arkadaşı, İstanbul’da çift kupa kaldırdı

Portekiz ve Güney Amerika futboluyla yakından ilgilenenler bir yana, kamuoyunun büyük çoğunluğu Josef de Souza ile 2015 yılında tanıştı.

Üç sezonluk Fenerbahçe macerasında orta sahanın bel kemiği haline gelen Josef, Teixeira kadar yüksek perdede olmasa da Avrupa ve farklı kıtalar arasında mekik dokuyan bir kariyer rotası çizdi.

2020 yılında tecrübeli orta saha, bu kez Beşiktaş formasıyla Süper Lig’e döndü. Kısa sürede takımın vazgeçilmezi ve taraftarın sevgilisi haline gelen Josef, 2012’den bu yana yaşadığı şanssızlığı kırarak sezonu çifte kupayla tamamladı.

Tabii, misyonu bununla sınırlı kalmadı…

“Josef bize Alex’i getir!”

Alex Teixeira isminin Beşiktaş’ın gündemine oturduğu günden beri taraftarlar, yakın arkadaşı Josef de Souza’yı mesaj yağmuruna tuttu.

Basında çıkan haberlere göre, birlikte tatil yapan ikilinin bir numaralı gündemi Alex’in Beşiktaş’a transferiydi.

Kısa süre önce yapılan forma lansmanı için iskelede toplanan taraftarlar, yıldız futbolcularından son bir istekte bulundu: “Josef bize Alex’i getir!”

Bu transferde arkadaşlıklarının payı ne düzeyde bilinmez ancak iki dost, tam 11 yıl sonra yeniden bir siyah-beyazlı forma altında buluşuyorlar.

Vasco de Gama altyapısında başlayan öyküleri önümüzdeki yıl Dolmabahçe’ye taşınacak.

İkilinin genç yaştaki birliktelikleri bir Serie B şampiyonluğu ve bir de U20 Dünya Kupası finali getirmişti. Peki, Beşiktaş’ta neler olacak?

Vodafone Park, 2021-2022 sezonunda bu sorunun cevabı için ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
 

Sıradaki Haber
O artık Olimpiyat şampiyonu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz