Detay

Euroleague’de Türk gecesi : İki Ekibimiz Birden Play-off'ları Garantiledi

31 Mart 2021 Çarşamba 11:24 - Son Güncelleme 31 Mart 2021 Çarşamba 13:58  |  Kaynak : TRT SPOR

THY Avrupa Ligi'ndeki temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, "Türk gecesi"nde Play-Off'a kalmayı garantiledi. Akın Taş, iki ekibimizin dün akşamki zorlu mücadelelerini değerlendirdi.

Hatırlayacak olursak ; geçtiğimiz Türk - Yunan haftasında Anadolu Efes evinde Panathinaikos'u koç Ataman'ın cezalı olduğu maçta, düşük viteste ve çok yorulmadan 20'li farklarla yenmeyi başarmış, bir diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko ise zaten Yunan Ligi'nden iki yıldır çekilmiş olan ve Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nde de play-off umutlarını son maça taşıyan Olympiakos 'u Pire' de rahat yenerek onlar için sezonu kapatmıştı.

Temsilcilerimiz, dün gece Euroleague 'de normal sezonun son çift haftasında çok kritik iki maça çıktılar.

Kronolojik olarak maçları analiz edecek olursak ;

Fenerbahçe Beko dün akşam kabus gibi başladığı sezonun ilk yarısında kendi evinde karşılaştığı ve 20 sayılardan elindeki maçı verdiği Bayern Münih ile deplasmanda rövanş maçına çıktı.

Yenen takımın play-off'ları garantileyeceği maç, Final-Four yolunda ilk 4 mücadelesi açısından da çok büyük önem arz ediyordu.

Karşılarında çok hazır bir Fenerbahçe Beko buldular

Karşı takımın yıldız oyuncularına yaptığı fauller ve aşırı sert oyunu ile bilinen Bayern Münih bu karşılaşmada da bizleri şaşırtmadı. Tıpkı iki maç önce Efes'e karşı oynadıkları mücadelede Micic ve Larkin'e 8'er faul yaptıkları gibi bu maçta da Alman ekibinin oyuncuları De Colo 'ya tam 8 faul yaptılar. Ancak karşılarında onlara karşı çok iyi hazırlanmış ve Euroleague' in en iyi analist hocalarından birine sahip, çok hazır bir Fenerbahçe Beko buldular.

Bu sene çokça yaptıkları boyalı alanda sırtı dönük oyunlar üzerinden top çevirerek içerde ve dışarıda sayı bulma stratejilerini koç Kokoskov, içerideki savunmacı oyuncu sayısını artırarak çökertmeyi başardı. Sarı lacivertli temsilcimiz ilk çeyreğin ilk 4 dakikası haricinde rakibinin skorda net bir üstünlük kurmasına izin vermedi. Rakibin istediği yüksek tempolu oyuna engel olmayı başaran Fenerbahçe Beko ilk çeyreği 3 sayı önde kapatmayı başardı. İkinci çeyrekte bu sene Euroleague'in en iyi çıkış yapan oyuncularından Greg Baldwin'i devreye sokmaya çalışan ev sahibi ekibe karşı Fenerbahçe Beko pota altında Jan Vesely, dışarıdan ise Marco Guduric ile yanıt vererek maçın ivmesinin rakibe kaptırılmasına engel oldu.

Fenerbahçe Beko benchten muhteşem bir katkı aldı

İkinci yarıya maçın temposunu artırma motivasyonu ile çıkan Bayern Münih, Jean Mark Sısko ile bireysel sayılar bulmayı başararak farkı indirmeyi başarsa da tıpkı tüm maç boyunca olduğu gibi Fenerbahçe Beko, bench'ten bu çeyrekte muhteşem bir katkı aldı. Takımın yıldızı Dyshawn Pierre hem pota altında aldığı kritik ribauntlarla hem de hücumda bugün takımın elini oldukça kolaylaştırdı.

Farkın 8 sayı bandında seyrettiği üçüncü çeyreğin ardından son periyotta tüm hamlelerini sahaya süren rakip koç Trinchieri, bireysel oyunlar üzerinden Fenerbahçe Beko 'yu yıpratmaya çalışsa da sarı-lacivertli ekibimiz,  çok çok zor bir deplasmandan ikili averajı da alarak 9 sayı farkla çıkmayı başardı.

Maçın yıldızı Jan Vesely

Fenerbahçe Beko' nun takım halinde kusursuza yakın oynadığı maçta takımın yıldızı tabiki Jan Vesely idi.

Senenin başında repertuarına eklediği bir oyun kurucu gibi top sürme ve topu yönlendirme özelliği ile Russel Westbrook'u andıran bir performans izleten Çek yıldız, istatistiklerine bu gece tam 5 asist ekledi.

2.13 'lük bir pivot için 5 asist, özellikle Euroleague gibi bir platformda muhteşem bir artı. Bunun haricinde, tabii ki bugünün diğer kahramanları Guduric, De Colo ve Dyshawn Pierre oldular. Özellikle Guduric, ikinci ve üçüncü çeyrekte bulduğu dış atışlar ile Alman ekibinin geri dönmesini engelledi.

Şüphesiz ki Fenerbahçe Beko bu sene rakip takımı bozma adına Euroleague'in en iyilerinden. Çok zorlu deplasmanlardan tek tek başarıyla ayrılan temsilcimizin önünde kendi evinde oynayacağı Real Madrid ve Barcelona gibi çok kritik iki maç var. Umarız ki sarı lacivertli temsilcimiz en azından bir maçı alarak Efes'le birlikte ilk 4 potasında play-off'lara girmeyi başarır.

Anadolu Efes, Real Madrid'i bozguna uğrattı

Gecenin bir diğer kritik mücadelesinde ilk 4 yolunda önemli bir avantajı elinde bulunduran Anadolu Efes, ilk maçta evinde kaybettiği Real Madrid' e konuk oldu.

İki hafta önce hakkı yenerek kaybettiği Bayern Münih mücadelesini hariç tutacak olursak, son 8 maçı 25 sayı fark ortalaması ile kazanan lacivert-beyazlı temsilcimiz, bu maçta Euroleague devi Real Madrid'i deyim yerinde ise bozguna uğrattı. Kendi evinde tarihinin en ağır yenilgilerinden birini alan İspanyol temsilcisi almış olduğu bu yenilgi ile Play-Off yolunda da ağır bir yara almış oldu.

İlk 10 dakikada, Simon 'un ağır bastığı ve tek başına skor anlamında Real Madrid' e kafa tuttuğu ilginç bir periyot izledik. Yaptığı ikili sıkıştırma ve sert oyunlarla temsilcimizin düzenini bozmaya çalışan ev sahibi ekip kısmen de olsa ilk ve ikinci çeyrekte bu amacına ulaştı diyebiliriz. Ancak Anadolu Efes, geçtiğimiz sezondan çok daha iyi bir oyun sergiliyor ve bench katkısı gittikçe artıyor. Öyle ki, takımın yedek oyuncuları üst üste maçlarda çift haberleri görmeye ve hatta maçın adamı olmaya başladılar. İkinci çeyrekte Sertaç Şanlı ile farkın başa baş gitmesini sağlayan Efes, ikinci yarıya girerken adeta 'patlama' yaşadı desek abartmış olmayız.

Üçüncü çeyrekte vites artıran Larkin ve içeri penetreleri ile rakibi alt üst eden Micic önderliğinde Anadolu Efes tam 35 sayı kaydetti. Real Madrid gibi bir takıma karşı deplasmanda sadece bir çeyrekte 35 sayı atmak çılgınca bir istatistik. Bu andan itibaren rakibini psikolojik olarak çökertmeyi başaran Anadolu Efes son periyotta da vitesi düşürmedi ve rakip potasına tam 32 sayı gönderdi. Karşılaşmayı 108 sayı atarak tam 25 sayı farkla kazanan lacivert-beyazlı temsilcimiz bugün rakiplerine gözdağı vermiş oldu.

Takımın artı ve eksilerine göz atacak olursak ; eksilerini bulmakta zorlanacağımız aşikar.

7 oyuncu çift haneye ulaştı

Bu gece takımda tam ''7 Oyuncu ''' çift haneli rakamlara ulaştı. Geçtiğimiz rüya sezonu ile kıyasladığımızda Efes' te Larkin 30 üzeri atıyordu, Dunston pota altında, Micic ise asitlerle takımı besliyordu. Bu sene, roller ve sorumluluklar iyice oturdu. Larkin 'in üretken olmadığı maçlarda dahi Anadolu Efes, geniş rotasyonundan aldığı katkılar ile takımın bir kişinin eline bakmasına artık izin vermiyor.

Sertaç ve Pleiss, Dunston ile rekabet edebilir düzeye ulaştı. Micic asistlerin yanında sayı rekorları buluyor, Anderson ve Simon takımın skor yükünü sırtlayıp 10-20 dakika arası oynayarak takımın dinlenmesini ve enerjisini 40 dakikaya yaymasını sağlıyor. Kısacası Efes muhteşem oynuyor. Son 2 deplasman öncesinde Anadolu Efes 'e güvenimiz sonsuz.

Umarız ki her iki temsilcimiz de buldukları bu pozitif ivmeyi kaybetmez ve bizlere Final-Four yolunda güzel maçlar izletmeyi devam ettirirler.
 

Sıradaki Haber
İnfografik: Teknik direktör istikrarsızlığında Süper Lig’in rakibi yok
Yükleniyor lütfen bekleyiniz