Detay

F1’in ölümsüz dostluğu: Gasly & Hubert

26 Mart 2021 Cuma 18:10 - Son Güncelleme 27 Ağustos 2021 Cuma 09:53  |  Kaynak : TRT SPOR

Çocuk yaşta, ortak yönleri olan hız tutkusuyla başlayan arkadaşlıkları, bir trajedi sonrası ‘ölümsüz’ oldu... Formula 1’de Belçika Grand Prix'ine ilerlerken, sizleri Anthoine Hubert ve Pierre Gasly’nin hikayesine götürüyoruz.

“Toplantı boyunca aklım kazadaydı. Gözüm sürekli takım yöneticilerimizi arıyor, onlardan gelecek bilgiyi bekliyordum. Sonunda birisi geldi, kazanın çok ciddi olduğunu söyledi. Yaralılardan birisi Correa’ydı. Peki ya diğeri?”

Spa, Pierre Gasly’nin en sevdiği yarış pistiydi. Takvimler 31 Ağustos 2019’u, bir Cumartesi gününü gösterirken Gasly, her yarışta olduğu gibi sıralama turlarını tamamlamış, kendisini bekleyen bazı hayranlarıyla buluşmuş ve performans değerlendirmesi yapmak için Toro Rosso ekibine doğru ilerlemeye başlamıştı.

“Her Cumartesi, Formula 2 yarışlarının start’larını yakalamaya çalışıyordum. Bu heyecana tanık olabilmenin güzelliğinin yanında, en iyi arkadaşım Anthoine Hubert’i seyretme fırsatı da yakalıyordum.”

Gasly ve Hubert’in yolları henüz 9 yaşında kesişti. Ülkeleri Fransa’da karting yapan bu iki çocuğun kaderi, hız tutkularıyla beslenen yarışçı olma hayalleriyle bütünleşiyordu,

Karting için okulun ek kamplarına gittiler, hayranı oldukları Michael Schumacher’in yarışlarını birlikte izlediler... Nihayet henüz 13 yaşında evlerinden ayrılırken onları kamçılayan Formula 1 rüyası, zamanla birbirlerine tutunmalarına yol açtı.

“Normal çocuklardan farklıydık. Bizi görenler, hafta sonları nereye gittiğimizi, ne yaptığımızı merak ediyordu. ‘Karting yapıyor ve Formula 1 yarışçısı olmak istiyoruz’ dediğimizde, bizi kimse ciddiye almıyordu.”

Pierre, Anthoine’a göre basamakları bir adım önde çıkıyordu. En yakın arkadaşından iki yıl önce F4 Fransa’ya dahil olmuştu. İlerleyen zaman içinde Red Bull’un yedek pilotu haline gelmiş ve F1’e adım atmayı beklemeye başlamıştı.

Aradan geçen yıllar içerisinde Pierre, bu büyük hayali gerçeğe dönüştürdü. Toro Rosso ile Formula 1 serüvenine atılan genç pilot, en yakın arkadaşı Anthoine’ın da kendisine eşlik edeceği günleri düşlüyordu.

Bu düş, Belçika’da yerini trajediye bıraktı.

The Players Tribune’de Gasly, kaza haberini aldıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Titriyordum. İnsanlar bir şeyler söylüyor ama ben duyamıyordum. Nefes almakta zorlandığımı hatırlıyorum. Sosyal medyadan bilgi almak için telefonumu çıkarmak istedim ama ellerim titriyordu. Toplantı biter bitmez ailemin yanına koştum.”

Gasly, gözyaşları içindeki annesi ve kız arkadaşını gördüğünde durumu anladı.

Her şey, Giuliano Alesi’nin aracının kontrolünü kaybetmesiyle başlamıştı. Spin atan araç bariyerlere temas etti ve parçalar piste saçılmaya başladı. Bu parçalardan kurtulmak için ani manevra yapan Boschung ve Hubert, sağa doğru yöneldiler.

Saatte 250 km’nin üzerinde bir hızla giden Hubert’in aracı, Boschung’un otomobiline çarptı ve aracın ön kanadı koptu. Kontrolü kaybeden Hubert bariyerlere vurdu.

O esnada arkadan gelen Juan Manuel Correa da parçalardan korunmaya çalışıyordu. Hubert’in aracına çarpan Correa, kazada ağır yara almasına ve uzun süre yoğun bakımda kalmasına rağmen hayata tutunmayı başardı. Fransız pilot, onun kadar şanslı değildi...

Yarış dünyası çok potansiyelli bir genci, Pierre Gasly ise en yakın dostunu kaybetmişti.

“Anthoine’ın kaza yaptığı düşüncesine alışmıştım. Bir daha yarışmayacak olmasına, komaya girmesine... Zihnime bu düşünceleri kabul ettirebilmiştim. Ama ölüm? Ölüm? Bunun mümkün olabileceğini hiç düşünmemiştim.”

Belçika’daki yarıştan bir süre önce Gasly ve Hubert, Macaristan’da bir tatile çıkmışlardı. Her zamanki gibi keyifli vakit geçirmiş, birlikte hatıralar biriktirmiş ve Spa’da koşulacak yarışın ardından bir akşam yemeği için sözleşmişlerdi. Ne yazık ki bu mümkün olmadı...

“Her zaman yaptığımız gibi eğlenmiştik. Onunla geçirdiğim günler, paylaştığım her şey benim için rutindi. Şimdi, Anthoine ile birkaç saat daha yan yana olabilmek için her şeyi verebilirim.”

Spa’daki büyük kazanın ardından Pierre Gasly, Monza yarışına, Hubert’in isminin yazılı olduğu bir kaskla çıktı.

Bu yarıştan tam bir sene sonra, yine Monza’da Fransız pilot, Hubert ile geçirdiği çocukluğu boyunca kurduğu düşlerini gerçeğe dönüştürdü. Sezonun şampiyonu Lewis Hamilton’ın pit hatası sonucu aldığı ceza ile çekişmesi katlanan yarışta Alpha Tauri pilotu Pierre Gasly, Carlos Sainz’ı geride bırakarak kariyerinin ilk zaferini yaşadı.

En yakın dostunu kaybetmiş, Red Bull bünyesinden gönderilmiş bir sürücü için unutulmaz bir andı elbette...

“Podyuma çıkıp galibiyeti kutladıktan sonra, turuncu miğferli çocuğu düşündüm. Biliyordum, beni izliyordu. Kurduğum hayaller onun hayalleriydi. Yaşadığım sevinç onun sevinciydi. O an, bizim anımızdı.”

2021 takviminde de Ağustos ayının sonunda Belçika Grand Prix’si koşulacak. Pierre Gasly, yakın dostunu kaybettiği tarihlerde, onun hayatının son bulduğu pistte birçok duyguyu bir arada yaşayarak yarışacak.

Yarış dünyası, çok genç yaşta kaybettiği Anthoine Hubert’in izlerini Gasly’de seyretmeye devam ediyor. Genç pilot, yeni sezonda da dostuna ve dostluğuna yakışır şekilde mücadele edeceğinin sözünü veriyor:

“Anthoine Hubert’i tanıdığım için çok şanslıyım. Onun hayallerini ve hırsını gittiğim her yerde taşıyacağım. Seni seviyorum, dostum...”

Sıradaki Haber
Premier Lig'de saha içinde neler oluyor?
Yükleniyor lütfen bekleyiniz