Detay

Farklı detaylarla Tokyo 2020

12 Temmuz 2021 Pazartesi 10:23 - Son Güncelleme 12 Temmuz 2021 Pazartesi 10:58  |  Kaynak : TRT SPOR

Japonya'nın başkenti Tokyo'da 23 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek dünyanın en büyük spor organizasyonu olan 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ilginç ve farklı yönleri... Seçkin Renklibay yazdı.

Tokyo 2020 ile ilgili daha önce yazdığım ilk bölümde (3 Kasım 2020) olimpiyatların sadece o ülkede yapılan bir spor organizasyonu olmaktan çok daha fazlasını olduğunu belirtmiştim.

Olimpiyat oyunları denilince akla sporcuların dolayısıyla ülkelerin göstereceği performans, kültürel etkileşimde olmaları akıllara geliyor ancak olimpiyat oyunları artık sadece spor organizasyonlarının içinde gelişen performans kriteriyle değil oyunları düzenleyen ülkelerin farklı çalışmalar yaparak gündemi meşgul etmeleri de gerekiyor.


 

Bu yazımda sizlere Tokyo 2020 oyunlarının hem sportif hem de değişen dünyanın gereksinimlerine ayak uydurmuş bir olimpiyat düzenleyici ülkesinin topluma pozitif değerler katmanın ve kattığı ilginç projelerine farklı yanlarıyla ön plana çıkaracağım.

Tabii ki konuya ülkemizin sportif katılım bilgileriyle başlamak doğru olacaktır. Son olimpiyat oyunu olan Rio 2016 olimpiyat oyunlarında ülkemizi 55'i erkek, 48'i kadın toplam 103 sporcuyla temsil edilmişti. Bu arada Rio'da 1 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya kazandığımızı da belirtelim.
Gelelim Tokyo 2020 olimpiyat oyunlarına.

Şu ana kadar ki katılım sürecinde 18 branşta 108 sporcuyla oyunlara katılım sağlayacağız. Tokyo 2020 oyunlarına ülkemiz şu ana kadar 50 kadın 58 erkek sporcu ile katılım sağlayacak.Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın oyunlar hakkında hazırladığı infografiğini de aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
 

Ülke olarak katılım göstereceğimiz Tokyo 2020 olimpiyat oyunları pandeminin etkisinde kalacak ve sönük geçecek diyebiliriz.

Tokyo Olimpiyat Bakanının açıklamasına göre seyirci alınmaması konusu bunu daha da perçinledi. Ülkemizden katılım kotalarına baktığımızda özellikle benim de görev aldığım yüzme federasyonunun son dönemde gelen başarıları ve en önemlisi ülke olarak olimpiyat katılım sayısı yönünden daha önce yaşanmamış bir katılım elde edilmesi çok önemli.

Umuyorum ülkemiz adına tüm branşlarımızda ilk defa yaşanacak başarılarımız da olacak. Bu arada 24 Temmuz ülke olarak yarışlarımız çeşitli branşlarda başlayacağı bilgisini de vermek isterim.Olimpiyatlara katılım gösterecek branşlarımızın yarışma takvimi Türkiye Milli Olimpiyat komitesi web sitesinde ayrıntılarıyla takip edebilirsiniz.

Aslında yazının asıl amacı geniş kitlelere hitap eden spor organizasyonlarının insan yaşamına kattığı projeleri anlatmak. Tabii ki artık değişen dünya da olimpiyatlar sadece yarışmalarla anılmıyor. Oyunları düzenleyen ülkenin farklı ne yaptığı da önem taşıyor.Tabi ki tokyo denilince teknoloji oyunların her evresinde olacak, ayrıca oyunların düzenleneceği alanlarda sürdürülebilirlik konusunda dikkat çeken çalışmalar da yapılacak. Farklı detaylara gelin göz atalım….

Tokyo 2020 olimpiyat oyunlarını farklı kılacak rapor yayınlandı

Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının Tokyo Organizasyon Komitesi sürdürülebilirlik Oyun Öncesi Raporunu yayınladı ve sürdürülebilir bir Tokyo 2020 Oyunlarını nasıl sunmayı planladığının ayrıntılarını gösterdi ve 2019 boyunca üstlenilen bazı girişimlerdeki ilerlemeyi vurguladı.

Rapor, sürdürülebilirlik raporlamasını yöneten bir dizi uluslararası standart olan Global Reporting Initiative (GRI) Standartları: Temel seçeneği uyarınca hazırlanmış.

Bu raporda yer alan temel faaliyetler ise şu şekilde:

• Oyunlar sırasında %100 yenilenebilir enerji elektrik kullanımını teşvik eden faaliyetler olacak. Tokyo 2020, Oyunlara güç sağlamak için kullanılan elektrik için yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik edilebilir bir yeşil sertifika sistemi kullanarak %100 yenilenebilir enerji elde etmeyi hedefliyor. Yenilenebilir enerji karışımı, açıkça tanımlanmış güç kaynaklarından olacak.

• Japonya'nın hidrojene dayalı ekonomiye geçişine hidrojen enerjisinin kullanımı:

Dünya Çapında Olimpiyat Ortağı Toyota tarafından sağlanan Oyunlar sırasında kullanılacak 500 yakıt hücreli elektrikli araca (FCEV) ek olarak hidrojen, Japonya üzerinden yolculuğunun bir bölümünde Olimpiyat ve Paralimpik meşaleler için yakıt olarak kullanılacak. Tokyo Büyükşehir Hükümeti ayrıca bazı Olimpik/Paralimpik Köy tesislerinde hidrojen enerjisi kullanacak.

• CO 2 emisyonlarının azaltılması:

Tokyo 2020 Oyunları'nın karbon ayak izinin 2,73 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Bu CO'nun 280.000 ton bir azalmayı temsil örneğin kiralanan veya kiralanan ürünlerin kullanımı kaçınma ve azaltma tedbirleri sonra, örneğin, yakıt hücresi gibi mevcut mekanları, yenilenebilir enerji kullanımı ve düşük kirlenme ve yakıt tasarruflu araçların kullanımı elektrikli araçlar ve enerji tasarrufu sağlayan tesislerin benimsenmesi. “Sıfır Karbona Doğru”, Tokyo 2020'nin “İklim Değişikliği” temalı girişimlerinin mesajı oldu.

Tokyo 2020'nin İklim için Spor Eylem Çerçevesine katılımı ve iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırmak için çeşitli etkinliklerde yapacak.

• Zafer Töreni Podyum Projesi

Tokyo 2020, TOP Partner P&G ile iş birliği içinde, Japonya genelinde toplanan tüketici sonrası plastik ambalajlardan Tokyo 2020 madalya podyumları üretmek için bir girişim uygulayacak. Oyunlardan sonra podyumlar kullanılacaktır. Plastik atık ve denizlerdeki plastik kirliliğinin küresel endişeler haline gelmesiyle birlikte bu proje, döngüsel ekonomi ilkelerini ve mevcut kaynaklardan en iyi şekilde yararlanan sürdürülebilir bir toplumu gözler önüne serecek.

• Tokyo 2020 mekanlarında 3R konseptinin ("azalt, yeniden kullan, geri dönüştür") tanıtımı yapılacak.

Diğer girişimlerin yanı sıra, tek kullanımlık plastikler yerine izleyicilere yemek servisi için geri dönüştürülebilir kağıt kaplar sağlanacak. Tokyo 2020, Oyunlar sırasındaki atıkların %65'ini yeniden kullanma ve geri dönüştürme hedefine ulaşmak için uygun atık ayırmayı da teşvik edecek.

• “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık”ın Teşviki

Tokyo 2020, D&I Collection'ın çeşitli lisanslı ürünlerinin lansmanı da dahil olmak üzere yaratıcı girişimler yoluyla toplumda çeşitlilik ve kapsayıcılık bilincini artırmaya çalışıyor. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının amblemlerini de yan yana içeren tasarımlar, çeşitliliği simgeleyen damalı Oyunlar ambleminden ilham alıyor ve birçok farklı insan tarafından ifade edilen bireyselliği temsil ediyor çeşitli ve uyumlu bir topluma doğru ilerleme mesajı verecek.

• ISO20121 Etkinlik Sürdürülebilirlik Yönetim Standardının uygulanması ve üçüncü taraf sertifikasyonu

• Yeni kalıcı mekanlarda ve tesislerde çok yönlü girişimlerin uygulanması:

Yeni nesil bina enerji yönetim sistemi dahil olmak üzere erişilebilirliği sağlamanın ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerin kullanılmasına ek olarak, yeni inşa edilen Olimpiyat Stadı, rüzgar akışını kontrol eden ve yaz esintilerini içeri alan geniş saçak ve teraslar gibi pasif bir tasarıma sahip. Böylelikle doğal çevre ile uyum sağlayarak en son teknolojileri bir araya getiriyor.

Tokyo 2020, Haziran 2018'de, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak gerçekleştirilen çeşitli girişimlere odaklanan ve aşağıdaki alanlardaki Sürdürülebilirlik Planının 2. Versiyonunu yayınladı: “İklim Değişikliği”, “Kaynak Yönetimi”, “Doğal Çevre ve Biyoçeşitlilik”,“İnsan Hakları, Çalışma ve Adil İş Uygulamaları” ve “Katılım, İşbirliği ve İletişim

Bugünkü Oyun Öncesi raporuna ek olarak, sürdürülebilir Oyunların önemini vurgulamayı ve hedeflere ulaşılmasına yönelik ilerlemeyi belgelemeyi amaçlayan, büyük girişimlerin ilerlemesini özetleyen bir “Sürdürülebilirlik Öne Çıkanlar” raporu da yayınlandı.

Bu raporun başlangıçta 30 Mart'ta yayınlanması planlanmıştı, ancak Oyunların ertelenmesi nedeniyle beklemeye alındı. Yine de paydaşları güncelleme ihtiyacını göz önünde bulunduran Tokyo 2020, çoğunlukla 2020'de gerçekleşecek Oyunlara atıfta bulunan bölümler olmak üzere gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra yayına devam etme kararı aldı.

Özetin özeti; Tokyo 2020 oyunları farklı bir olimpiyat olarak hafızalarımızda yer edecek. Artık olimpiyat düzenlemek sadece spor organizasyonu yönetimiyle elde edilmeyeceğini, gelişen ve değişen dünyanın sosyal sorumluluk alanına vurgu yapan, teknolojiyi organizasyonla birleştirebilen ve geleceğe olan sürdürülebilir yaşam projenizi de hazırlanmanız ve her şeyden öte insana yapılan sürdürülebilir yaşam yatırımını da projelerle sunmanız gerekecek.

Tokyo'da tüm branşlarımızın daha önce yaşanmamış başarıları elde etmesi ve ülkemizi en şekilde temsil edeceğimiz bir olimpiyat olması dileğiyle tüm branş kafilelerimize başarılar diliyorum.
 
 

Sıradaki Haber
Hayatının tangosu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz