Detay

Ben tek, siz hepiniz

07 Mart 2021 Pazar 11:33 - Son Güncelleme 18 Mart 2021 Perşembe 18:16  |  Kaynak : TRT SPOR

Futbol tarihinin en büyük yıldızlarından birisi olan Maradona'nın, 1982 Dünya Kupası'nda çekilen ve 6 Belçikalı oyuncuya karşı tek başına topla oynadığı, yeşil sahaların en ikonik fotoğraflarından birisinin hikayesi aslında çok farklı...

Milli takım formasıyla ilk Dünya Kupası heyecanını 1982 yılında yaşayan Diego Armando Maradona, İspanya'da düzenlenen turnuvanın açılış maçında Belçika'ya karşı, Nou Camp'ta 95 bin seyircinin önüne çıktı.

Geleceğin en büyük yıldızlarından biri olması beklenen henüz 22 yaşındaki Diego, maçta istediği performansı sergileyemedi ve Belçika 62. dakikada Vandenbergh'in kaydettiği golle karşılaşmayı 1-0 kazandı.

Son Dünya Kupası şampiyonu unvanıyla geldiği İspanya'da, Arjantin'den beklentiler büyüktü. Öyle ki kadrosuna bir de Diego Armando Maradona gibi saf bir yetenek de katılmıştı. Ancak Arjantin ilk gruplardan Belçika'nın ardından 2. olarak çıkmayı başarsa da ikinci tur gruplarında hem İtalya'ya hem de Brezilya'ya mağlup olarak turnuvaya veda etti.

Maradona'nın katıldığı ilk Dünya Kupası serüveni hüsranla sonuçlansa da efsane isim akıllara, Belçika maçının ikinci yarısında fotoğrafçı Steve Powell tarafından çekilen kareyle kazındı. Yıllar içerisinde bu fotoğraf, Dünya Kupası tarihinin en ikonik anlarından biri olarak kabul edildi.


Tüm dünyanın kabul ettiği futbolun en büyük yıldızlarından biri olan, hatta birçoğuna göre en özeli olan Diego Armando Maradona'ya da zaten bu tarz bir fotoğraf ile anılmak yakışırdı. Karşısında 6 Belçikalı oyuncu, tedirgin gözlerle futbolun en büyüğünün topla ne yapacağını izliyor...

Ancak tabi bir de işin gerçek kısmı var. Fotoğrafın aslının, olayın gerçekliği hakkında yanıltıcı izlenim oluşturduğunu söyleyebiliriz. Maradona, 6 Belçikalı futbolcuyu karşısına alıp, çalımlarla kaleye gitmek için bu kareyi vermedi. Gelin, fotoğrafın hikayesini birlikte inceleyelim.

1982 Dünya Kupası'nın açılış maçı, son şampiyon Arjantin, Belçika ile karşı karşıya geliyor. Nou Camp'ta bulunan 95 bin seyircinin gözleri de fotoğraf makinelerinin kadrajları da doğal olarak Diego Armando Maradona'nın üzerinde.

İlk yarısı berabere biten maçın ikinci devresinde Maradona’ya, Belçikalı Luc Millecamps tarafından bir faul yapılıyor ve topun başına Arjantinli Osvaldo Ardiles geçiyor. Kaleye bir hayli uzak mesafede olmasına rağmen Ardiles'in önüne kalabalık bir Belçika barajı oluşturuluyor.

Orta açması beklenen Arjantinli futbolcu, topu barajın hemen yakınında bulunan Maradona'ya yerden kısa bir pasla ulaştırıyor. Diego'nun topla buluştuğu anda ise fotoğrafçı Powell, deklanşörüne basıyor ve bu ikonik fotoğraf ortaya çıkıyor.

Maradona'ya doğru dönüyor ve yapacağı sihri bekliyorlar. Ancak pozisyonun devamında topu saniyeler içinde ayağından çıkaran Maradona pas hatası yapıyor ve savunma atağı uzaklaştırıyor.

Özellikle 2. fotoğrafta da görüleceği üzere Powell, Belçika barajı henüz tam olarak dağılamadığı ve hep birlikte topa sahip olan Maradona'ya döndükleri anda deklanşörüne basmış ve saniyelik olarak yakaladığı anla, bu ünlü fotoğrafı ortaya çıkarmıştı.

Bu kare Maradona'nın ilerleyen yıllardaki imajına çok katkı sağlasa da sanıldığı gibi herkesi karşısına aldığı ve "Siz tek, ben hepiniz" dediği bir an değil. Yalnızca farklı bir bakış açısından, iyi bir fotoğrafçının kadrajıyla çekilmiş, ölümsüz bir fotoğraf...

Hikayenin devamından da kısaca bahsedelim. 86 Dünya Kupası'nda daha tecrübeli ve artık yıldız olduğunu kabul ettirmiş Maradonalı Arjantin, bu kez yarı finalde Belçika ile eşleşir. Arjantin, maçı Diego Armando Maradona'nın 2 golüyle kazanır ve finale yükselir. Finalde de Batı Almanya'yı geçen Tangocular, 1978 sonrası 2. kez mutlu sona ulaşır.

Aradan geçen 4 yıldan sonra Maradona, 1986 Dünya Kupası performansıyla takımının şampiyonluğa ulaşmasında en önemli rolü oynar ve Powell'ın ikonik fotoğrafının hakkını hem turnuvadaki performansıyla hem de Napoli'deki efsane yıllarıyla verir. 

Sıradaki Haber
Türk futbolu “transfer modeli”ni buluyor mu?
Yükleniyor lütfen bekleyiniz