Detay

Futbolda "Pazartesi Sendromu"

05 Mart 2019 Salı 14:13 - Son Güncelleme 19 Mart 2020 Perşembe 21:32

İş hayatında olduğu gibi futbolda da "pazartesi sendromu" yaşanıyor. Ancak protestolar, federasyonların bu sendromun önüne geçmesine neden oluyor...

Dünyanın her yerinde çalışan insanlar için hafta sonu dinlenmek, gezmek ve eğlence anlamına gelir. Ancak bir taraftar için hafta sonunun anlamı çok daha farklıdır. Hele ki taraftarı olduğu takımı yerinde yani stadyumda desteklemeye gidiyorsa hafta sonunun anlamı bir başkadır.

Maçın oynanacağı gün sabahtan hazırlıklar başlar. Formalar giyilir, atkılar takılır…

Maç öncesinde taraftarların buluşma noktası neresi ise orada toplanılır, maç daha oynanmadan kritiği yapılır. Karşılaşma saatine doğru da hep birlikte tezahüratlar eşliğinde stada doğru gidilir.

Bir taraftar hafta sonu tatilinin bir gününü sadece takımına ayırır…

Ancak yıllar önce ekonomik sebepler nedeniyle hemen hemen her ligde fikstürlere pazartesi günleri de dahil edildi. Tabii bu durum özellikle Avrupa ülkelerinde birçok taraftarın hoşuna gitmiyor. Sabahtan akşama kadar işte yorulan taraftar, akşam bir de maça yetişmeye çalışıyor. Doğal olarak Avrupa'nın büyük liglerinde artık pazartesi maçlarına tepkiler artıyor. 

Bundesliga’da pazartesi maçlarına gösterilen protestoları görmeye alıştık. Geçen yıl oynanan ve sezonun ilk pazartesi maçı olan Frankfurt-Leipzig karşılaşmasında taraftarlar şiddetli tepki göstermişti.

Frankfurt taraftarları maçın ilk yarısında sahaya girmiş ve mücadelenin 6 dakika geç başlamasına neden olmuşlardı. Ayrıca “ Pazartesi gecesi futboluna hayır” gibi pankartlar açmışlardı. İkinci yarının başında ise sahaya yüzlerce tenis topu ve tuvalet kağıdı atılmıştı.
 

Bu sene de tribünlerde pankartlar açılarak pazartesi maçları protesto edilmeye devam ediliyor.

Almanya Futbol Ligi Federasyonu da bu tepkilere daha fazla kayıtsız kalamadı ve 2021-2022 yılına kadar olan medya hakları sözleşmesi sona erdikten sonra pazartesi günleri maç oynanmayacağını açıkladı.
 



Almanya futbolunu yakından takip eden gazetecilerden Hüseyin Özkök, yeni ihaleye göre sezon içerisinde 8 maçın pazartesi günü oynandığını ve şu anda bunun kalkmasının söz konusu olmadığını söyledi:

"Almanya’da pazartesi maçları son yayın ihalesi ile ortaya çıktı. En son yapılan yayın ihalesi geçtiğimiz sezonu, bu sezonu ve önümüzdeki iki sezonu kapsıyor. Bu ihale şartları oluşturulurken yayıncı kuruluşa daha fazla tek maç yayınlatma şansı tanımak için pazartesi gününe dört maç koydular. Ancak pazartesi maçları kültürü olmayan 2. lig dışında Almanya’da taraftarlardan çok büyük tepki gördü. Aslında baktığında ilk yarı dört maç ikinci yarı dört maç yani koca sezonda 8 maç pazartesi günü oynanıyor yeni ihaleye göre. Bunun kalkması da söz konusu değil. Bununla ilgili açıklamada yapıldı. Çünkü bu ihale aynen virgülü değişmeden sonuna kadar uygulanacak ve yeni ihale yapıldığında da yeni düzenleme yapılacak maç günleri konusunda." 

Özkök ayrıca pazartesi maçlarının Almanya'da alışkanlık olmadığı için itiraz edilmesinin kabul edilebilir olduğunu ama bu durumun abartıldığını düşünüyor:

"Almanya’da geleneksel olarak hep Cuma, cumartesi ve Pazar akşamları maç oynandığı için buna taraftarlar karşı çıktılar. Ama ben biraz abartıldığını düşünüyorum. Çünkü Almanya’da sezon içerisinde yine hafta arası, İngiliz haftaları denen haftalar var. Orada da ilk yarıda iki, ikinci yarıda iki olmak üzere toplamda 34 haftanın 4 haftası hafta arası oynanıyor. Bunları da 9 ile çarptığında 36 maç yapıyor. Yani 8 maç için bu kadar tantana varken hafta arası oynana 36 maça taraftarların ses çıkardığını hiç görmedim. Avrupa kupalarında oynayan takımlar maçlarını hafta arası gece oynuyor. Almanya Kupası maçları keza hafta içi oynanıyor. Ayrıca 2.ligde oynamış bir sürü takım var. Bunların hepsi de 2.ligdeyken mutlaka pazartesi maçları da oynuyorlar. 2.ligde pazartesi maçları Almanya'da bir gelenek. Bence biraz abartılı pazartesi maçlarına gösterilen itiraz. Tamam kabul edilebilir pazartesi maçı alışkanlık olmadığı için itiraz edilebilir ama iki sezon daha sabredecek taraftarlar ve yeni ihale yapıldıktan sonra da pazartesi maçları programdan çıkartılacak ve başka bir güne yayılacak o maçlar."

Almanya’dan sonra İspanya da harekete geçti

La Liga’da 2010 yılından beri fikstüre pazartesi günleri dahil edildi. Ancak Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid ve Sevilla gibi kulüpler Avrupa kupalarında mücadele ettikleri için pazartesi günleri maç yapmıyor.

Tabii Almanya’da olduğu gibi İspanya’da da taraftarlar pazartesi günleri maç oynanmasına karşı çıkıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Rayo Vallecano ile Leganes arasında oynanan karşılaşmada bazı taraftarlar 10. ve 12. dakikalar arasında sahaya sırtlarını dönerek protesto gösterileri düzenlediler.

Bir sonraki hafta da Alaves – Levante karşılaşmasında tribünlerde çok ilginç görüntüler vardı. Taraftarlar maçın 5.dakikasına kadar sahaya girmedi. Ayrıca birkaç siyah giyinmiş Alaves taraftarı da pazartesi günü maçlarını protesto etmek için tribüne tabutla gelerek sahte bir cenaze töreni düzenledi.

Ayrıca yine Alaves taraftarı Aralık ayında pazartesi günü oynadıkları Atletico Bilbao maçında fikstür değişikliklerini protesto etmişlerdi.

İspanya Futbol Federasyonu da (RFEF) baskılara daha fazla dayanamadı ve başkan Luis Rubiales sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla önümüzdeki sezondan itibaren pazartesi günlerinin fikstürde yer almayacağını açıkladı.

Tüm kulüplerle anlaşabilirlerse eğer belki Cuma günlerine de maç koyabileceklerini söyleyen Rubiales,
“İş önemli ama taraftarlar daha önemli” dedi.

Bu kararın alınmasından memnun olan İspanyol taraftar grubu FASFE, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Takımlarını stadyumlardan desteklemek isteyen taraftarlar için çok güzel haber. RFEF’in duruşunu takdir ediyoruz” diyerek memnuniyetlerini dile getirdi. 

İspanya ve Almanya'nın yanı sıra İtalya ve İngiltere'de de Pazartesi maçları oynanıyor. 

TRT SPOR

Sıradaki Haber
Sponsorluk savaşları
Yükleniyor lütfen bekleyiniz