Detay

Futbolun emekçileri: Analizci - Zeki Coşkuner

14 Ağustos 2020 Cuma 16:02 - Son Güncelleme 15 Ağustos 2020 Cumartesi 22:56  |  Kaynak : TRT SPOR

Her zaman futbolcular, teknik direktörler ve başkanlar vitrinde oldu. Peki futbolun perde arkasında yer alanların başarılarda hiç mi payı yoktu? Bu soruya birlikte cevap bulmaya çalışacağız...

''Futbolun Emekçileri''adlı yazı dizimizde sahne önünde olanlara değil sahne arkasında olanlara odaklanmaya çalışacağız.

Yazı dizimize ilk olarak Yeni Malatyaspor ve Aytemiz Alanyaspor’da teknik direktör Erol Bulut’un ekibinde analizci olarak görev yapmış Zeki Coşkuner ile başlıyoruz.

Zeki Coşkuner kimdir?

1999 yılında Lisans, 2009 yılında yüksek lisans, 2011 yılında doktora eğitimini Fırat Üniversitesinde tamamladı. 2006 ve 2007 yıllarında dil eğitimi amacıyla İngiltere’de bulundu. 2010 yılında doktora eğitim sürecinde Erasmus Staj haraketliliği kapsamında stajını futbol üzerine İngiltere’de tamamladı. İngiltere’de bulunduğu süre içerisinde Kondisyonerlik Kursu ve World Class Coaching tarafından organize edilen “Small Side Games (Futbolda Dar Alan Oyunları)” eğitimlerini başarı ile tamamladı. 

Coşkuner, TFF tarafından düzenlenen UEFA A lisans belgesine ek olarak “Atletik Performans (Fitness) Uzmanlığı” ve “Maç ve Performans Analizi Uzmanlığı” belgelerine sahiptir. Antrenörlük kariyerine 2011/2012 sezonu ile birlikte 3.ligde Elazığ Belediyespor, 2013/2014 sezonunda Süper Lig’de Elazığspor, 2014/2015 sezonunda TFF 1.ligde Elazığspor, 2015/2016 sezonunda 2.ligde Gümüşhanespor’da kondisyoner ve analizatör olarak görev yaptı.

2017/2018 -2018/2019 sezonunda Süper lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor’da 2019-2020 sezonunda Alanyasporda görev yapmıştır. Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri fakültesinde Öğretim üyesi olarak görev yapan Zeki Coşkuner’in ‘’Sporda Grup Dinamiği Ve Liderlik’’ isimli kitabına ek olarak 2018 yılında ‘’Futbolda 101 Dar Alan Oyunu’’ isimli kitabı yayınlanmıştır. 

Futbolun emekçileri yazı dizimizde analizci Zeki Coşkuner, sorularımızı yanıtladı.

Analizci ne iş yapar? 

ZEKİ COŞKUNER: Bir analizci kendi takımı ve oynayacağı rakip ile ilgili detaylı bir şekilde araştırıp inceleyip takımın hocasına özet olarak sunabilen kişidir. Biraz daha detaylı açıklamak gerekirse; günümüzde birçok insanın ve teknik sorumlunun tam anlamadığı ya da anlamakta zorluk çektiği bir meslek dalıdır. Çünkü birçok spor adamı analizciyi bilgisayarda ışıklı programlar yapabilen, kesme, biçme yapan birisi olarak görüyor. Aslında yüzeysel olarak baktığımızda doğru bir tanım ancak eğer teknik adam çalıştığı analizcinin farkını görmek istiyorsa mutlaka beraber çalışacağı analizcinin futboldan anlayan gerekli antrenörlük belgesine sahip ( analizci belgesi hariç) birisi olmasını istemelidir. Takımın analiz antrenörü rakip takımı analiz ederken ya da kendi takımını maç sonu analiz ederken bir antrenör gibi yorumlayabilme, tespitler yapabilme bu tespitlerini bilgisayar programları kullanarak önce teknik sorumlusuna ve takıma sunabilme yetilerine sahip olmalıdır.

Takımı hafta sonu oynanacak maça nasıl hazırlıyorsunuz?

ZEKİ COŞKUNER: Çok zor bir soru. Erol hoca ile çalıştığımız dönemde analiz departmanı olarak ne yaptığımızı anlatırsak bu sorunuzun cevabını vermiş oluruz. Hem Yeni Malatya’da hem de Alanyaspor’da analiz işlerini Türkiye’nin en iyi analizcilerinden olan İbrahim Kemal Menderes ile birlikte yürüttük. 

Rakip analizle ilgili sunumların rakibin en az son 8 maçı izlenerek hazırlandığını söyleyen Coşkuner haftanın yedi günü takımın maça nasıl hazırlandığını anlattı:

Pazartesi: Son oynanan maçın istatistiksel verileri ve oyuncuların bireysel videoları oyunculara gönderilir. 

Salı: Son oynanan maçın olumlu ve olumsuz görüntülerinden oluşan geri bildirim toplantısı önce teknik direktöre sunulur.

Çarşamba: Hafta sonu oynayacağımız rakibin hücum yönlerini hazırladığımız sunum önce hocaya sonra takıma gösterilir.

Perşembe: Hafta sonu oynayacağımız rakip savunma eksiklerini gösteren sunum önce hocaya sonra takıma gösterilir.

Cuma: Rakibin duran toplar ile ilgili olumlu ve eksiklikler ile ilgili bilgiler takıma gösterilir.

Cumartesi: Rakip takım oyuncuların bireysel videoları futbolculara önce mail olarak gönderilir, sonra futbolculara sunum yapılır.

Pazar: Tüm hafta boyuncu oyunculara gösterilen videoların özeti ve maç formasyonumuz ile ilgili maç sunumu hoca ile beraber hazırlanır ve takıma gösterilir ve maça hareket edilir.

Zeki Çoşkuner son olarak Fenerbahçe’de teknik direktörlük görevine getirilen Erol Bulut ile ilgili şu yorumda bulundu:

‘’Erol hoca gibi çok detaycı bir antrenör ile çalışan analizcinin dinlenme zamanı çok olmaz. Çünkü hoca o kadar detaycıdır ki sorduğu sorulara cevap verebilmemiz için rakip takımın ve oyuncularının her şeyini bilmemiz gerekir.''


 

Sıradaki Haber
Farklı bir başkan portresi: Süleyman Seba
Yükleniyor lütfen bekleyiniz